Hoe houden we het aantal ganzen in toom?

Nieuws
Ganzen op het Landsmeerderveld.
Ganzen op het Landsmeerderveld. (Foto: aangeleverd)

OOSTZAAN - Vorige week zondag was er een harde wind, was het droog en troffen we een kletsnat Landsmeerderveld aan. Zowaar zagen we zes knobbelzwanen, waarvan twee in de zeer drassige entree van het Landsmeerderveld. Leuk om te zien hoe een paar honderd eenden gebruik maken van deze tijdelijke vijvers, vooral de krakeenden.

Door Merel de Haas en Hanneke van Dusseldorp

Aan de kanaalkant van het veld hoorden we een harde knal. En gelijk zagen we alle smienten opvliegen, wat het tellen eenvoudig maakte, namelijk zo’n 340 stuks.

Ook telden we in totaal 2200 grauwe ganzen en ruim 60 brand- en Canadese ganzen in het veld. Zij schrikken niet zo erg van een schot. Veel boeren gebruiken speciale schoten om de ganzen te verdrijven. Maar de ganzen zijn slim en na een paar keer opvliegen weten ze dat zij hier niet bang voor hoeven te zijn.

Grauwe ganzen overheersen de afgelopen tien jaar in Noord-Holland de natuur. Ze eten veel gras en jong riet op, vaak met wortel en al. De ganzen zorgen voor miljoenen euro’s schade, die voor boeren deels vergoed wordt. Het is verontrustend dat de ganzen in het voorjaar het nestmateriaal voor onder andere weidevogels, de zwarte stern en de parelhoen opvreten, waardoor deze vogelsoorten in het broedseizoen gevaar loopt. Daarnaast is het ganzenpoep slecht voor onze waterkwaliteit.

Onder strikte voorwaarden mag daarom in het vroege voorjaar het overschot aan ganzen afgeschoten worden - in totaal zo’n 100.000 ganzen per jaar. 

Schipholgans

Schiphol heeft een vrijstelling om het hele jaar door ganzen te verwijderen. Hierop speelt een vleesbedrijf slim in, door zijn klanten gerookte ganzenborst van Schipholgans aan te bieden, mét rozemarijn: een ware delicatesse. Helaas zijn er nog te weinig afnemers van ganzenvlees, waardoor het ganzenbeheer kostbaar is. Want waar moet je dan heen met al dat gezonde ganzenvlees? De provincie kan nog wel wat goede ideeën gebruiken.