Bijeenkomst GroenLinks Landsmeer: meedenken over beter beleid voor dierenwelzijn

Nieuws
Maartje heeft zelf een hond, Quinten.
Maartje heeft zelf een hond, Quinten. (Foto: Rodi Media/MvS)

LANDSMEER - GroenLinks Landsmeer houdt op initiatief van fractievoorzitter en raadslid Maartje Greunsven op woensdag 28 februari een bijeenkomst die moet leiden tot een betere bescherming van dieren in de gemeente. Of het nu gaat om honden, paarden, schapen, ganzen of vissen, iedereen die zich betrokken voelt is van 16.00 tot 18.00 uur (inloop vanaf 15.30 uur) welkom om mee te praten in het Wapen van Landsmeer (de ruimte boven de bibliotheek). GroenLinks bereidt met alle input een initiatiefvoorstel voor in de gemeenteraad om een steviger beleid te maken voor dierenwelzijn. 

Door Marcel van Stigt

Van iemand die begaan is met dieren kun je verwachten dat daar thuis op zijn minst een kat of hond rondloopt. En inderdaad, op de galerij van het appartementencomplex waar Maartje Greunsven woont loopt Quinten, een zesjarige kruising Friese stabij/schapendoes, zijn bezoeker al tegemoet, en gaat hem voor naar de woning van zijn baasje. De hond is nog nat, want hij heeft zojuist een van zijn dagelijkse rondjes achter de rug. Voor zowel hond als baasje is de regenval gelukkig geen enkel probleem.  

Landschildpadden

Maartje Greunsven (44) is naar eigen zeggen wild van dieren. “Vroeger al haalde ik honden aan als ik ze tegenkwam. En in mijn ouderlijk huis hadden we landschildpadden, cavia’s en poezen. Maar dieren hebben geen stem. Ze kunnen niet voor zichzelf opkomen.” 

Reden genoeg voor haar om daar werk van te maken. Daar heeft ze de mogelijkheden voor, want naast haar liefde voor dieren koestert ze een passie voor politiek en zet ze zich in voor GroenLinks Landsmeer. Via de werkgroep van de Zaanse Partij voor de Dieren is ze daar terechtgekomen. Fractievoorzitter Jacobien van Boeijen, die ze kent van haar trainingsgroep van Atletiek Club Waterland, vroeg haar om mee te denken met deze partij. Maartje werd in april 2022 raadslid en volgde Jacobien daarna op als fractievoorzitter, toen zij wethouder werd.  

Veel werk aan de winkel

Met natuur en milieu hoog op de agenda en een sociaal karakter is GroenLinks dé partij die in het straatje van Maartje past. Dierenwelzijn hoort daar ook bij en op dat vlak is er volgens haar veel werk aan de winkel. Ze komt desgevraagd moeiteloos tot een opsomming: “De dierenpolitie heeft het drukker dan ooit. In de landbouw heerst hittestress; ik zie paarden ‘s zomers in de felle zon onbeschermd in de wei staan. Weidevogels worden bedreigd, want er zijn boeren die in het broedseizoen maaien, terwijl dat niet mag. De rivierkreeft, een uitheems dier, is hier gespot en die vreet andere waterdieren op. Er zijn te weinig konijnen en hazen. Het gaat slecht met trekdieren – zowel vogels als vissen – en met egels en padden. Dit laatste geldt zeker voor Landsmeer. En hier worden bovendien zwanen afgeschoten. Er moet daarom een nota dierenwelzijn komen, dit moet worden verankerd in het DNA van Landsmeer.” 

Gebrek aan kennis

Maartje wil mensen bewust maken van het welzijn van dieren, duidelijk maken hoe je met dieren omgaat en ze beschermen. Dieren voelen zich niet altijd op hun gemak, en daar ligt volgens Maartje een gebrek aan kennis ten grondslag. Een hond in huis halen bijvoorbeeld die de gehele dag alleen thuis zit. “Mensen hebben goede bedoelingen, maar weten niet altijd hoe het eruit ziet om een huisdier te hebben. Maar er zijn oplossingen. Zo kunnen mensen op elkaars hond passen. Dat heb ik overigens wel eens geprobeerd via Nextdoor, maar dat is niet gelukt.”

Oplossingen en handvatten

Eerst maar eens inventariseren wat er onder dierenminnend Landsmeer leeft. Daar is de bijeenkomst deels voor bedoeld. Daarnaast is er ruimte om oplossingen op tafel te leggen, handvatten aan te reiken. Aan de orde komen ook kwetsbare gebieden, zoals Het Twiske, daar waar Schotse Hooglanders en kieviten worden verstoord door loslopende honden. Of het complex van IVV, waar honden hun behoefte op het trainingsveld doen, terwijl dat toch echt anders kan. Maartje komt tijdens de bijeenkomst zelf aan het woord en datzelfde geldt voor Danny de Man uit Den Ilp, vicedirecteur van de Europese Vereniging van Dierentuinen & Aquaria. 

Maartje Greunsven hoopt voldoende input te ontvangen voor het opstellen van de nota. “Maar daarnaast wil ik iets in beweging brengen; want niemand gaat thuis zo’n nota lezen.” 

Aanmelden voor de bijeenkomst, vragen stellen of input opsturen kan bij Maartje: m.greunsven@raadlandsmeer.nl.