Vrijwilligerswerk op maat gesneden; Faten Abu Kadan nieuwe VCA-bemiddelaar in Landsmeer

Nieuws
Faten (links) neemt het stokje van Wendy over.
Faten (links) neemt het stokje van Wendy over. (Foto: Rodi Media/MvS)

LANDSMEER – De een wil minder uren werken, de ander juist meer. En dus stapt Wendy Post uit Landsmeer en neemt Faten Abu Kadan de rol als bemiddelaar van de Vrijwilligers Centrale Amsterdam (VCA) van haar over. Dit gaat in op 1 maart. Vanaf dat moment kunnen inwoners uit Landsmeer die hulp nodig hebben bij het zoeken van passend vrijwilligerswerk op afspraak bij haar terecht in de bibliotheek.  

door Marcel van Stigt 

In Landsmeer lopen genoeg mensen rond die hun vrije tijd nuttig willen besteden. Ze verbinden zich aan een vereniging, stichting of organisatie en ontlenen er veel plezier aan om zich belangeloos in te zetten. Maar wat nu als je graag vrijwilligerswerk wilt doen en je weet niet precies wat? Dan kun je de hulp inroepen van de Vrijwilligers Centrale Amsterdam. Deze instantie brengt vraag en aanbod bij elkaar en is ook actief in Landsmeer. 

Erg bekend is deze instantie nog niet, maar diverse Landmeerders die wel van haar bestaan op de hoogte zijn hebben al profijt van haar bemiddeling gehad. Wendy Post: “We hebben al verschillende succesvolle matches tot stand gebracht. Bijvoorbeeld een gastvrouw bij SamenMeer, een taalmaatje in de Bieb en een creatieve vrijwilligster bij een dagbesteding.” 

Wendy Post neemt deze successen als herinnering mee, en geeft het stokje met ingang van 1 maart door aan Faten Abu Kadan. Ook zij gaat haar best doen om Landsmeerders aan die vrijwillige functie te helpen die bij hen past. Faten heeft in 2020 al een korte periode namens de Vrijwilligers Centrale Amsterdam in Landsmeer gewerkt, dus voor haar is het bekend terrein. “Ik doe dit werk liever in een dorp dan in de grote stad. Het is overzichtelijker en ik kan dan beter maatwerk bieden.” 

Maatwerk bieden is het doel van de Vrijwilligers Centrale Amsterdam. En dat lukt altijd goed. De bemiddelaars kunnen putten uit een uitgebreide vacaturebank, maar verstaan vooral de kunst om te ontdekken wat voor vrijwilligerswerk bij de aanvrager past. Faten: “We gaan in gesprek en vragen door. Zo komen we erachter waar mensen goed in zijn en wat ze precies willen. Vrijwilligerswerk is meer dan oude mensen helpen. Het is breder en wij weten wat mogelijk is. En dan kan het ook gebeuren dat er iets anders uit rolt dan wat je zou verwachten. Zoals het ook kan gebeuren dat we iets vinden buiten Landsmeer, bijvoorbeeld in Amsterdam-Noord. We zitten namelijk in een groot gebied.” 

Faten Abu Kadan kan iedere doelgroep van dienst zijn, onder meer gepensioneerden en statushouders. Afspraak maken? Dat kan via f.abukadan@vca.nu of 06-31403679. Zie ook www.vca.nu.