Dienbladen geen ondergeschoven kindje in gemeentevitrine

Nieuws

LANDSMEER - Je zou het een soort ondergeschoven kindje kunnen noemen de dienbladen uit de collectie van Museum Grietje Tump, die vanaf woensdag te zien zijn in de vitrine van het gemeentehuis van Landsmeer. Frans Poulain is er echter opnieuw in geslaagd om van dit ondergeschoven kindje een pronkkindje te maken. Dienbladen vanuit diverse perioden, gemaakt van diverse materialen worden nu zonder dat er serviezen, flessen wijn of kelkjes op staan of visitekaartjes op liggen met hun prachtige decoraties getoond aan het publiek.

Wethouder Nico van Baarsen toonde belangstelling bij de inrichting van de tentoonstelling van dienbladen waarvan het dienblad met de afbeelding van de Nederlands Hervormde kerk, die tegenover het gemeentehuis staat, zijn bijzondere aandacht had. De decoratie op het dienblad laat de kerk zien met de toren afgebeeld aan de kant van de Breek. Bijzonder detail is het gegeven dat Poulain dit kleinood kon aankopen op een veiling door sponsoring van een D66-coryfee, partijgenoot van de wethouder. Voor Poulain was dit een genereus gebaar. Hij beschouwt het dienblad als een van de pronkstukken van de verzameling vanwege de Landsmeerse afbeelding.
Een ander Landsmeers gerelateerd dienblad betreft het dienblad van de grootouders van Grietje Tump met de tekst ‘Ter herinnering aan Uwe 12 ½ jarige echtvereniging’. Vele dienbladen komen uit de erfenis van wijlen de Landsmeerse dominee professor Rudolf Boon. “Dominee Boon liet zelfs zijn visitekaartje op een dienblaadje aanbieden”, vertelt Poulain. Hij is trots op de ovalen en rechthoekige Willem III dienbladen uitgevoerd in mahoniehout met zwart gelakte rand. Een blad gedecoreerd met postzegels noemt hij ook een unicum evenals een Zaans theeblad met molen en zeilschip. In de categorie huisvlijt treft men ook een aantal in houtsnijwerk uitgevoerde theebladen aan. “Mijn moeders oudste broer Cornelis Leguijt en ook Landsmeerder Jaap van der Zande maakte houtsnijwerkdienbladen en andere objecten. Het Meissen dienblad met een porseleinen ondergrond gedecoreerd met een Zwiebelmuster motief in blauw-wit het zogeheten ui motief met nikkelen omranding heeft ook een mooie plek in de vitrine ingenomen. Voorts is er nog een Chinees dienblad, een glazen dienblad, een dienblad met ingelijst gekant klost kleedje. Heel indrukwekkend is het centraal bovenin de vitrine geplaatste blad met bloemmotieven dat waarschijnlijk meer als decoratieblad dan als dienblad gebruikt zal zijn. Bladen met Jugendstil decoraties en kelkenblaadjes en flessenbakken completeren de dienbladen collectie, die echt de moeite het bekijken waard is.
Frans Poulain maakt zich niet alleen sterk voor de inrichting van de vitrine in het gemeentehuis. Hij werkt ook met man en macht aan het tip top in orde brengen van zijn museum dat nu in de steigers staat voor een grote schilderbeurt. Hij blijft actief en creatief als museumdirecteur en heeft het plan opgevat om het eierpakhuis op het terrein van van Acker grenzend aan de Herculesweg te ‘adopteren’. Met wethouder van Baarsen, die hem afgelopen vrijdag opzocht is hij aan het brainstormen over mogelijkheden in dezen. “Een klein kaas- en eierenpakhuis met eierputten naast het museum Grietje Tump zou een verrijking voor het dorp kunnen zijn”, geeft hij aan. Alle Goede’s hadden of iets met kaas of iets met eieren te maken. “Ik kan zo een museum inrichten met materialen waarmee de kaas-en eiercultuur tot leven wordt gewekt.” Poulain weet alles van eierputten waarbij waterglas, kalk met lijnolie een belangrijke rol spelen. Achter het pakhuis zou een steigertje gemaakt kunnen worden. Vroeger legden de bootjes met de eieren voor de veiling/verkoop achter het pakhuis aan. In het pakhuisje zou ook een kleine tribune kunnen worden gebouwd, zo een waarop de eierkopers vroeger plaatsnam,en. plaatsnamen. “Ik zie het al helemaal voor me”, vertelt hij enthousiast. Behoud van het cultuur historisch erfgoed is voor Poulain heel belangrijk. “Ik hoop hierin iets te kunnen betekenen.”