Landsmeerse delegatie naar viering 100-jarig Squadron

Nieuws

LANDSMEER - Op uitnodiging van Wing Commander Marc Holland RAF officier commandant van het 99 Squadron nemen burgemeester Astrid Nienhuis en de initiatiefnemers tot de berging van de Vickers-Wellingtonbommenwerper, die 29 september 1941 neerstortte in het Landsmeerderveld en de oprichters, ontwerpers van het monument deel aan de viering van het 100 jaar bestaan van het Squadron. Deze viering vindt plaats op de RAF basis Brize Norton donderdag 28 september.
De dag start met de Parade die afhankelijk van het weer buiten op de basis plaats vindt en bij slecht weer in een van de hangars. Na de parade is er in de officiersmess een receptie en gelegenheid squadron leden en oorlogsveteranen te ontmoeten. Voor de Nederlandse afvaardiging waaronder Johan en Anke Graas voorzitter van de Stichting Aircraft Recovery Group en initiatiefnemer van de berging, Aad Neeven, special member van het Squadron, die al twintig jaar de Engelsen ontvangt voor de herdenking op 4 mei bij het monument in het Landsmeerderveld, is het heel bijzonder om de oud- oorlogsvlieger, de 93 jarige Bert Edgerlee en de ook op leeftijd zijnde Norman Didwell te ontmoeten die jarenlang naar Landsmeer kwamen voor de herdenking in het veld.
Ook Tiny Kuiper, die met Johan Graas en Ben van den Bos het initiatief tot berging en oprichting van het monument nam, is als special member van het Squadron uitgenodigd voor de viering van het 100-jarig bestaan van het Squadron. Haar zoon Arjan Kuiper, die het monument samen met zijn vrouw Suzan Kuiper-Wensink ontwierp, reist ook af naar Brize Norton. Oud-wethouder Ben van Bos eveneens special member van het Squadron kan wegens verblijf in het buitenland niet aanwezig zijn. Johan Graas zal tijdens de viering van het honderdjarig bestaan het special membership van het 99quadron ontvangen. Landsmeers burger Peter Ruijs die al enkele jaren op 4 mei de piloten van het 99 Squadron op een pilotenmaal onthaalt bij hem thuis is ook uitgenodigd in Engeland voor de viering van het 100-jarig bestaan. De viering wordt afgerond met een feestelijk Centenary Dinner in een van de hangars met een’ C17 aircraft als the the back drop’. Een lid van het Engels Koninklijk Huis zal de viering ook bijwonen.