Zondagmiddagconcerten weer van start

Nieuws

LANDSMEER - Het seizoen 2016 -2017 van de Zondagmiddagconcerten gaat meteen goed van start. Het strijkkwartet met leden van het Koninklijk Concertgebouw Orkest neemt de solo-fagottist Gustavo Nuñez mee. Nuñez behoort tot de absolute wereldtop in de fagot-wereld. Zondagmiddag 16 oktober spelen zij in het Dorpshuis onder meer het zeer bijzondere fagotconcert van Carl Maria von Weber.
Nuñez zegt hierover: "Ik speel het graag, het blijft een fris en grappig stuk. Bij het tweede deel moet ik steeds denken aan een opera aria, het derde deel is virtuoos met snelle toonladders en akkoorden en met veel staccato." Anna de Vey Mestdagh, de tweede violiste van het strijkkwartet, heeft het stuk bewerkt voor strijkkwintet en solo-fagot. De contrabas, bespeeld door Marietta Feltkamp, is aan het kwartet toegevoegd. De overige leden zijn: Marleen Asberg (viool), Ronald Krämer (altviool) en Daniël Esser (cello). Enkele weken na dit concert speelt Gustavo Nuñez het fagotconcert met zijn collega’s van het KCO in het Concertgebouw.
Het concert opent met ‘Vijf stukken voor strijkkwartet’ van Joseph Matthias Hauer (1883-1959). Deze muziek werd in 1935 door de nazi-minister Goebels verboden, net als vele schilderwerken van onder meer Klee, Kandinsky, Picasso en Nolde viel zijn muziek onder de ‘Entartete Kunst’. De verboden kunst. Aansluitend op het werk van Hauer spelen de musici het eerder genoemde fagotconcert. Zij sluiten het deel voor de pauze af met het stuk ‘Four Indiscretions’van Louis Gruenberg (1884-1964)
Na de pauze wordt een ‘Fragment van een onvoltooid kwartet’ van de componist Erich Itor Khan (1905-1956) vertolkt. Het concert wordt afgesloten met het strijkkwartet op. 95 van L. van Beethoven (1770-1827) met de bijnaam “Serioso”. Het heeft even geduurd voordat het stuk uitgevoerd werd. Waarschijnlijk was het te persoonlijk, Beethoven schreef het nadat zijn huwelijksaanzoek mislukte..
Zondag 16 oktober in het Dorpshuis Landsmeer, Calkoenstraat 27. Zaal open 13.30 uur, aanvang concert 14.00 uur. Kaartverkoop vanaf 3 oktober bij Bruna Landsmeer. Reserveren: pvdeeden@chello.nl of via 020-4821876.