'Herdenken voor iedereen' op begraafplaats Landsmeer

Nieuws

LANDSMEER - Tijdens het 'Herdenken voor iedereen' evenement, gehouden op de begraafplaats aan het Zuideinde van Landsmeer waren er diverse activiteiten voor de bezoeker. Zo waren er gedenkstenen beschilderd met een libelle of hartje, die neergelegd konden worden bij het graf van een dierbare, bij de urnenmuur of bij een andere herinneringsplek. Tevens waren er lichtjes die je op het graf kon plaatsen tijdens de 'Herdenken voor iedereen' avond.
Ondanks de enorme regenbuien die waren losgebarsten, trotseerden velen de kou en de regen en kwamen toch herdenken. De koorleden Ursula, Irene, Fransca, Mirjam en Guus zongen staande tussen de coulissen van het uitvaartcentrum een herdenkingslied dat aan een specifieke overledene werd opgedragen. Nabestaanden mochten hiervoor de naam van hun overledene noteren en een aantal karaktereigenschappen vermelden. Het koor componeerde ter plekke het lied en zong dat voor de nabestaanden.
De begraafplaats was verlicht met honderden vuurkorven, kaarsen en fakkels. Halverwege de begraafplaats kon men beschermd tegen de regen in een klein onderkomen genieten van de door de Stichting Uitvaartcentrum Landsmeer aangeboden glühwein, warme chocolademelk en een kerstkrans geserveerd door Joop en Lies Pinkse.
Dankzij Nanda Nijstad, Aytrin Goede en Miep Pelk en vrijwilligers werd er een bijzondere 'Herdenken voor iedereen' avond neergezet, zo bijzonder dat Eli de Leeuwe uit Bedum daarvoor afreisde naar Landsmeer. Eli die op 7 december werd geboren in Landsmeer in Kadoelen wilde op het herdenkingsveld kaarsen opsteken voor hen die ooit op de algemene begraafplaats waren begraven, wier graf is geruimd maar die in herinnering blijven omdat de liefde nooit ophoudt...Tijdens de Tweede Wereld Oorlog kwamen zijn ouders om in Sobibor. Eli de Leeuwe, slachtoffer van de holocaust, hecht er aan te herdenken dat velen nodeloos het leven lieten. Zijn ouders lieten het leven in Sobibor, een laatste rustplaats in Landsmeer was hen niet gegund. In het kader van herdenken voor iedereen wilde Eli op zijn geboortegrond ook zijn ouders en omgekomen familieleden herdenken.