Politiek Platform Landsmeer: kandidatenlijsten lokale partijen op het nippertje rond

Politiek
Marc de Jong
Marc de Jong (Foto: Aangeleverd)

De twee lokale partijen Lokaal Landsmeer en Positief Landsmeer hebben hun kandidatenlijst op het nippertje rond weten te krijgen. We kregen op zondag 30 januari van Lokaal Landsmeer de bevestiging dat de lijst compleet was, terwijl Positief Landsmeer op dat moment zes namen met zekerheid kon noemen en nog met ‘een aantal andere kandidaten bezig’ was. Net op tijd dus voor het officiële uiterste inlevermoment van alle benodigde stukken: maandag 31 januari 2022 om 16.00 uur.

Lokaal Landsmeer had de eerste zes namen al gepubliceerd, maar ging de afgelopen week nog in conclaaf om de laatste paar kandidaten in de juiste volgorde op de lijst te krijgen. Bekend was wel dat oprichtster Maja van Campen lijstduwer zou worden, alleen was nog niet zeker hoeveel kandidaten zij vóór zich zou krijgen. Inmiddels is duidelijk dat zij op plek 13 terechtgekomen is en er dus nog zes namen te melden zijn. 

Geheel in traditie met andere partijen in de Landsmeerse gemeenteraad, wist ook Lokaal Landsmeer dit keer een echtpaar aan zich te binden. Naast Jaap Goede, bekend van café De Goede Stek, staat namelijk zijn echtgenote Marjon Goede bij de partij op de lijst. Ze werkte tot in 2016 bij de Gemeente Landsmeer en bezet de negende plek, drie plekken lager dan haar man. 

Lokaal Landsmeer wist verder onder anderen Harry Kok, bekend van café De Drie Zwanen, en ex-VVD-lid Frans de Groot te strikken.

Ook André La Fontaine van Positief Landsmeer kon dus zondagavond al wat namen bekendmaken. Een van de bekendste kandidaten op zijn lijst is voormalig raadslid en wethouder Debby Mulder-Damme. Mulder-Damme stond ook in 2014 op de lijst bij Positief Landsmeer, maar ze scheidde zich in 2016 om strategische redenen en in overleg met La Fontaine af. Ze ging verder als Lijst Mulder-Damme, totdat zij in 2018 na de verkiezingen de raad verliet. Ze is overigens familie van Axel Damme, de lijsttrekker van ‘concurrent’ Lokaal Landsmeer. 

Of dat nog niet genoeg is, staat Sting Goede, de zoon van Mulder-Damme, samen met haar op de kandidatenlijst van Positief Landsmeer. En zo sluit ook deze partij zich aan bij de familietrend in de lokale politiek. 

Een laatste opvallende naam bij Positief Landsmeer is trouwens die van Patrick Brugman, bekend van het bedrijf Brugman aan het eind van de Van Beekstraat. Brugman is op dit moment bestuurslid van de Bedrijfsbelangenvereniging Landsmeer, de ondernemersvereniging die er prat op gaat zich niet met politieke zaken te willen inlaten. 

De bekendmaking van Brugmans kandidatuur doet bij menig ondernemer dan ook ongetwijfeld de spreekwoordelijke wenkbrauwen fronsen.

Volgende week verdiepen we ons in de successen die de partijen geboekt zeggen te hebben in de afgelopen vier politieke jaren.

Marc de Jong