Politiek Platform Landsmeer: de grootste successen

Politiek
Marc de Jong
Marc de Jong (Foto: Aangeleverd)

LANDSMEER - Hoewel er nog weleens kritiek is op de politiek in Landsmeer, is er ook gewoon een hele hoop goed geregeld in Landsmeer. Soms gaat het in het dorp goed ondanks de gemeenteraad en het College van Burgemeester en Wethouders, maar meestal is dat juist dankzij hen. We vroegen de acht Landsmeerse partijen naar de grootste successen die ze in hun ogen in de afgelopen vier jaar hebben geboekt en maakten daar een selectie uit. 

Eric Knibbe van het CDA zegt dat zijn partij onder andere zorgde voor ‘meer samenwerking in de gemeenteraad’ en ‘goed functionerend dualisme tussen het College en de gemeenteraad’. Volgens Knibbe heeft zijn partij ook voor elkaar gekregen dat gemeenteraadsvergaderingen binnenkort door de LOL uitgezonden gaan worden. Hiermee verwacht hij dat ‘politiek en samenleving dichter bij elkaar’ zullen komen. 

Een van de scores van D66 is volgens lijsttrekker Mandy Elfferich de aanpak ‘voor verduurzamen van koopwoningen’, waarbij ‘meerdere collectieve inkoopacties voor zonnepanelen en isolatiemaatregelen’ georganiseerd zouden zijn. Ook de uitspraak van de meerderheid van de gemeenteraad ‘tegen uitbreiding van het aantal festivals in het Twiske’ zou op initiatief van D66 én GroenLinks zijn gedaan. 

GroenLinks vindt de uitspraak over Het Twiske hun belangrijkste succes in de afgelopen jaren. De partij gaat er daarnaast prat op dat samen met de PvdA gerealiseerd is ‘dat bouwprojecten groter dan 11 woningen 30% sociale huurwoningen moeten bevatten’. 

Ook Lijst Hop en Honing claimt een succes in samenwerking met GroenLinks. Volgens fractievoorzitter Monique Hop kreeg men voor elkaar dat rondom de herontwikkeling van de Oude Keern ‘opties alsnog werden heroverwogen’. Ook het voorkomen van het als gemeentelijk monument aanwijzen van historische panden, heeft de partij naar eigen zeggen voor elkaar gekregen. 

Volgens Axel Damme van Lokaal Landsmeer is het op woongebied ‘gelukt om bij alle projectmatige nieuwbouw Landsmeerders, Ilpers en Purmerlanders voorrang te geven’. Ook het ‘krachtig staan tegenover de provincie en landschap ter ondersteuning van onze agrariërs’ is volgens Lokaal Landsmeer aan hen te danken. 

De Partij van de Arbeid zegt onder andere te hebben gezorgd voor ‘ontheffing van onroerendezaakbelasting voor dorpshuizen’. Volgens fractievoorzitter Mark Jan Prins betekent dit voor het dorpshuis in Landsmeer ‘verkoop van bijna 4.000 boeken à 1 euro ten gunste van activiteiten en onderhoud’. De partij claimt verder ‘luis in de pels’ te zijn bij het ‘debat over wat voorop wordt gezet: inwoners of geld’. 

Positief Landsmeer, onder leiding van André La Fontaine, zegt onder andere voor elkaar te hebben gekregen dat ‘het paviljoen in de Breek eindelijk gestalte krijgt’. La Fontaine houdt zich al tientallen jaren bezig met het gebied rondom de Breekoever. Positief Landsmeer wil daarnaast geen grote windturbines op of nabij Landsmeers grondgebied en kreeg daarvoor in januari van vorig jaar naar eigen zeggen steun van de hele Landsmeerse gemeenteraad. 

De VVD, bij monde van Anneriek Verhoef, zegt onder andere verantwoordelijk te zijn voor het ‘eindelijk’ realiseren van de kruising Scheepsbouwersweg/Zuideinde. Ook zegt de partij te hebben gezorgd voor ‘kaders waardoor projectontwikkelaars, woningbouwverenigingen en particulieren weten wat wel/niet in te dienen’ bij woningbouw. 

Marc de Jong