Stan Jonkmans wint schaatsmarathon Ilperveld

Sport
Het peloton.
Het peloton. (Foto: Haijo van der Werf)

LANDSMEER - De Ilperveld schaatsmarathon is een wedstrijd voor- en door marathonschaatsers die competitie wedstrijden rijden in het klassement van 40+ op de Jaap Edenbaan. De wedstrijd is afgelopen zondag voor de derde maal verreden, waarbij het er niet echt officieel aan toe ging. Je zou het met recht een wilde marathon kunnen noemen, hoewel de organisatie steeds strakker verloopt.

Deze keer wist de scheidsrechter met behulp van omstanders de finish op film vast te leggen. Waarbij een scheur tot finishlijn werd gepromoveerd. De laatste keer dat de wedstrijd werd gehouden was bijna twee jaar geleden tijdens de coronacrisis in februari 2021.

De marathon wordt georganiseerd door de Landsmeerders Robert Vorstman en zijn gezin. Haijo van de Werf treedt op als scheidsrechter. Beiden zijn fanatiek marathonschaatsers waarbij Haijo ook gewestelijk marathonscheidsrechter is voor de KNSB en de contacten onderhoudt met de pers en de rijders.

Als het een paar dagen gevroren heeft doet Robert Vorstman zijn naam eer aan en gaat het bij hem kriebelen. Hij wordt dan al gauw zenuwachtig en is er in ieder geval van overtuigd dat er weer een marathon in het Ilperveld gereden kan worden. Haijo, de wat oudere van het stel, wil het eerst zelf zien en dan geloven. En in deze winterse periode wilde het niet echt doorzetten. Sommige en waren nog niet echt sterk genoeg. Maar met het vooruitzicht van redelijke vorst van zaterdag op zondag werd er besloten dat de wedstrijd om 10.00 uur op zondag 18 december verreden zou worden. De dag dat Frankrijk de WK-finale zou verliezen van Argentinië.

Het parcours was zaterdagmorgen verkend en uitgezet. Dit bleek 2,3 km te zijn met de start op de Nieuwe Gouwe ten noorden van de Laansloot. Het ijs was van superkwaliteit. Er zou hard gereden worden met snelheden boven de 40 km/uur, dus er werd besloten om in plaats van 10 ronden de wedstrijd over 15 ronden te laten verlopen.(34,5 km).

Op klokslag 10.00 uur ging een peloton van 25 man van start nadat zij op de Laansloot hun schaatsen hadden ondergedaan. Hoewel de wedstrijd niet onder auspiciën van de KNSB werd verreden waren de schaatsers wel verplicht om aan de veiligheidseisen van de KNSB te voldoen (veiligheidskleding en een helm) en hadden ze een beennummer. Ook was er EHBO aanwezig. Met een rondebord van A4-tjes en cijfers gemaakt met viltstift, wist de dochter van Robert de ronden vakkundig aan te geven. Jouke Hoogeveen, een oud landelijk schaatsers die als introducé buiten mededinging mee reed, kwam als eerste over de finish na ongeveer een uur en 15 minuten. Gevolgd door Stan Jonkmans uit Zaandam. Beiden hadden een ruime voorsprong op het peloton. Tussen hen en het peloton reed Mick Bouman, die dus derde werd, waarna het peloton in een eindsprint over de finishlijn kwam.

Het was een fantastisch evenement en terwijl heel Nederland uitkeek naar een wedstrijd op natuurijs werd er in Landsmeer een marathon van allure gereden. 

De uitslag:

1/ Stan Jonkmans
2/Mick Bouman
3/Gijs Heineke
4/Leendert Wals
5/Rutger Beekhuis
6/Marcel Leenaars
7/Philip van Aerssen
8/Dirk van Gestel
9/Johannes Zandvoort
10/ Bram Biesterveld
11/ Jan Hubert
12/Gert de Jong
13/nr 75?
14/knal gele hoesjes
15/Jaap Willem Kleijwegt

(Jouke Hoogeveen buiten mededinging winnaar)

De eerste zes.