TopKip Lions verliest bekerfinale, maar trots overheerst

(Foto’s: Peter den Heeten)

LANDSMEER - Het is de basketbalsters van TopKip Lions niet gelukt om voor de zevende keer de Carla de Liefde Trofee te winnen. In een kolkend Indoor Centrum in Landsmeer verloor TopKip Lions met 92-74 van Den Helder SUNS. TopKip Lions knokte tot het eind, maar moest haar meerdere erkennen in de heersend landskampioen.

Ondanks het verlies overheerste achteraf het gevoel van trots. De dames van TopKip Lions moesten dit jaar van ver komen. Na een stroeve start dit seizoen herpakten de basketbalsters uit Landsmeer zich fenomenaal. Ze staan nu ongeslagen bovenaan in de Elite B en bereikten redelijk eenvoudig de finale van de Carla de Liefde trofee. Zaterdagavond bij de bekerfinale was TopKip Lions echter de underdog, Den Helder SUNS als landskampioen en huidig lijstaanvoerder in de elite A de favoriet.

TopKip Lions ging met een gewonnen sprongbal en de eerste score van de wedstrijd goed van start, maar daarna was het vooral weer wennen aan het niveau. Daar waar TopKip Lions in de Elite B onbetwist de beste ploeg is, is een wedstrijd tegen de lijstaanvoerder duidelijk van een ander kaliber. De omschakeling kostte de ploeg uit landsmeer duidelijk moeite. Charlotte van Kleef was eigenlijk de enige in het team die zich in het begin van de wedstrijd staande wist te houden.

Tot halverwege het eerste kwart bleven de ploegen dicht bij elkaar, maar duidelijk was dat TopKip Lions hard moest werken voor haar kansen. Tegenover het stevige Den Helder stond het ranke Lions dat hevig moest knokken voor de rebound. Na tien minuten spelen stond het dan ook 23-15 voor Den Helder.
In het tweede kwart vluchtte coach Chris van Kampen na vijf snelle Helderse punten in een time-out en wist hij zijn ploeg weer op de rit te krijgen. Scores van Charlotte van Kleef (15) hielden TopKip Lions in de wedstrijd, maar toch liep Den Helder SUNS verder uit (47-32 ruststand).

In de tweede helft schakelde coach Chris van Kampen over op een zoneverdediging en die wierp duidelijk zijn vruchten af. Ook Lindsay Pengel, Myrthe den Heeten en Epiphany Etienne kwamen beter in de wedstrijd. TopKip Lions knokte zich terug tot 47-36 en dwong Mario Bennes, coach van Den Helder SUNS, tot een time-out. En hoewel Den Helder SUNS deze wedstrijd met scherp schoot bleef het verschil tussen de beide ploegen dit kwart rond de tien punten schommelen. Even nam Den Helder een grotere voorsprong, maar een Landsmeerse time-out voorkwam erger leed. TopKip Lions won het derde kwart en met nog tien minuten te gaan stond er 63-53 op de borden.

In het vierde kwart werd het echter duidelijk dat coach Van Kampen met een kleinere rotatie de wedstrijd moest spelen, dan dat voor Den Helder gold. De moeheid sloop in de armen en benen van de Landsmeerse speelsters. De Amerikaanse Kelsi Lidge maakte het verschil en ook de Helderse schutters leken niet te kunnen missen. Toch wist TopKip Lions nimmer van opgeven. Moegestreden moest TopKip Lions uiteindelijk toch de overwinning en de Carla de Liefde-beker laten aan Den Helder SUNS, 92-74. TopKip Lions feliciteert Den Helder SUNS met het behalen van de nationale beker, de Carla de Liefde Trofee.

Scores: Charlotte van Kleef (23), Myrthe den Heeten (19), Lindsay Pengel (17), Epiphany Etienne (7), Lies van Straaten (6), Claire Hirman (2).