Nieuwe kunstgrasvelden en ledverlichting bij IVV en SC Purmerland

Sport
Niel Bonenkamp, namens de gemeente Landsmeer:
Niel Bonenkamp, namens de gemeente Landsmeer: "Nu is het moment om dit te doen." (Foto: Rodi Media/MvS)

LANDSMEER/PURMERLAND - De nood is hoog, maar de redding komt precies op tijd. De versleten kunstgrasvelden van IVV en SC Purmerland worden de komende maanden vervangen. De ruimere beurs waarover de gemeente Landsmeer na enkele jaren weer beschikt maakt dat mogelijk. Daarnaast worden de lichtmasten voorzien van duurzamere ledarmaturen. IVV kan bovendien een modern hekwerk rond het oude hoofdveld tegemoetzien. De werkzaamheden zijn afgelopen maandag begonnen en op 3 september worden de velden officieel geopend. Wethouder Sport Niels Bonenkamp: “Nu is het moment om dit te doen.” 

Door Marcel van Stigt

De huidige kunstgrasvelden zijn in 2009 aangelegd. Na jaren van intensief gebruik sloeg de slijtage toe. Er ontstonden kale plekken en steeds nadrukkelijker verschenen de rubberen korrels aan de oppervlakte. Zowel de clubs als de politiek zagen de noodzaak van vervanging in. Wethouder Niels Bonenkamp: “Voetbal is volkssport nummer één en met name de PvdA, maar ook de VVD hebben zich hier al eerder hard voor gemaakt. Ze hebben ervoor gepleit geld om, als er geld overblijft, dit voor nieuwe kunstgrasvelden te reserveren. Door mijn voorganger Erik Heinrich en op ambtelijk niveau is hier in samenspraak met de twee verenigingen hard aan gewerkt. Er was eerst geen geld voor, maar de financiën zijn weer op orde en daardoor is er meer ruimte. Je kunt dit niet eindeloos blijven uitstellen. En nu is het moment om de velden te vervangen. Daarmee is in totaal 850.000 euro gemoeid.” 

Het is dezelfde leverancier die deze klus gaat klaren. Wel geldt een andere financiële constructie. Voorheen kwam de aanleg voor de rekening van de gemeente en betaalden de clubs huur, nu is een gezamenlijk inspanning afgesproken: de twee clubs zijn co-financier en dragen voor tien procent bij in de kosten. 

Stuk duurzamer

Niet alleen de matten, maar ook de armaturen van de lichtmasten worden vervangen. Gekozen is voor ledverlichting, omdat dat een stuk duurzamer is. De betonnen palen met ijzeren draad rond het oude hoofdveld van IVV maken bovendien plaats voor een eigentijds hekwerk. 

Afgelopen maandag zijn te werkzaamheden begonnen en die gaan door in de komende, stille maanden. Bonenkamp: “Het kunstgras wordt half juni aangebracht en de oplevering is op 30 juni. De clubs zijn dan klaar voor het nieuwe seizoen.” 

Helemaal versleten

De twee clubs zijn er bijzonder gelukkig mee dat er vanaf volgend seizoen op een nieuw kunstgrasveld wordt gevoetbald dat weer een aantal jaren mee kan. IVV-voorzitter Denis Brouwer: “Dit is voor IVV heel belangrijk, want het huidige veld is helemaal versleten en was tot augustus 2023 goedgekeurd door de KNVB. Na die datum mocht er dus niet meer op gespeeld worden. Dit zou betekenen dat IVV niet meer al haar teams zou kunnen laten trainen en spelen. Kortom, dit zou het einde zijn van onze honderdtweejarige vereniging. We zijn dus heel blij met deze investering vanuit de gemeente Landsmeer.”

Het plaatsen van de ledverlichting is voor IVV ook een zeer welkome verbetering. “De kwaliteit van de verlichting gaat omhoog, de energierekening gaat omlaag en voor het milieu is het beter!”

Betere uitstraling

Het plaatsen van het hekwerk rondom het C-veld, gelegen direct bij de ingang van het sportpark, zorgt voor extra vreugde. “Dit geeft het C-veld een betere uitstraling als voetbalveld, wat met name voor de jeugd heel goed is. En we hopen dat de inwoners van Landsmeer nu niet meer hun honden gaan uitlaten op ons voetbalveld, want daar hebben we veel last van; zaterdagochtend moeten eerst de poep en de stokken worden opgeruimd voordat de jeugdleden schoon en veilig kunnen voetballen. Dat is natuurlijk een belachelijke situatie, dus we roepen de inwoners van Landsmeer echt op om hun honden elders in het sportpark, waar het ook toegestaan is, uit te laten.”

Nieuwe reclameborden

Het  kunstgrasveld wordt volgens Brouwer een infill met zwarte rubberen korrels. Er komt een kantlat rondom het veld, waardoor de korrels niet elders in het sportpark terecht komen. “Hierdoor passen de huidige reclameborden niet meer en zullen deze geplaatst worden langs het A-veld. Rondom het nieuwe kunstgrasveld willen we allemaal nieuwe reclameborden plaatsen. Hiervoor zijn we op zoek naar nieuwe sponsoren. Dit sponsorgeld gaat naar de jeugdafdeling van IVV.”

Gestegen energieprijzen

Simon Bosschieter, voorzitter van SC Purmerland, deelt in de feestvreugde. “Voor ons betreft het de vervanging van het hoofdveld, dus het mag duidelijk zijn dat het voor Purmerland heel belangrijk dat er nu een nieuw veld komt. Het huidige veld was twee jaar geleden eigenlijk al afgekeurd, maar op een bepaalde manier kon het toch nog voor twee jaar worden goedgekeurd, wat aan het einde van dit voetbalseizoen afloopt. Op een afgekeurd veld kun je volgens de regels van de KNVB niet voetballen, dus zonder nieuw veld had Purmerland een groot probleem gehad. Daarbij is de vervanging van de huidige lichtarmaturen in led zeer welkom in verband met de zeer gestegen energieprijzen. Bovendien kan de nieuwe verlichting gereguleerd worden, waardoor het veel beter op de toekomst is ingericht. Ook hier zijn wij als vereniging zeer blij mee.”