Landsmeer aan de slag met gezondere sportomgeving

Sport
De eerste bijeenkomst.
De eerste bijeenkomst. (Foto: aangeleverd)

LANDSMEER - Team Sportservice heeft afgelopen maand in samenwerking met JOGG-Teamfit in Landsmeer het eerste Sportcafé georganiseerd. Tijdens deze avond stond de gezondere sportkantine centraal. Buurtsportcoach Heidy Gobes van Team Sportservice: “Het was een succes. Voornamelijk de sportpark verenigingen waren aanwezig, maar ook beleidsmedewerkers en zelfs wethouder Sport & Cultuur Niels Bonenkamp. Goed om te zien dat een gezonde leefomgeving zo leeft in de gemeente!”

Het thema Gezondere Sportkantine is voortgekomen uit het preventieakkoord voor de gemeente Landsmeer. Belangrijkste doel hiervan is om een gezonde sport en beweegomgeving te gaan creëren. Daarbij worden middelen ingezet om onder meer het gezonde voedingsaanbod bij sportkantines en speeltuinverenigingen te stimuleren. JOGG-Teamfit heeft hierin de uitvoerende rol. Teamsportservice heeft hier voornamelijk een verbindende rol in. De buurtsportcoach is in samenwerking met de gemeente en het kernteam de aanjager om de doelen uit het preventieakkoord te halen.

Actieve workshops

De aanwezige verenigingen en sportaanbieders in Landsmeer werden verrast met actieve workshops. Ze werden onder andere letterlijk op de proef gesteld en ontdekten welke producten lekker, maar óók gezond zijn. Daarnaast werden vraagstukken behandeld als: welke doelgroep wil je benaderen? en: hoe probeer je stapsgewijs je aanbod te veranderen?

De verenigingen gingen uiteindelijk huiswaarts met concrete adviezen waarbij ze mooie vervolgstappen kunnen maken. Een aantal verenigingen heeft direct een adviesgesprek aangevraagd, als eerste vervolgstap.

JOGG-Teamfit

Teamfit is de werkwijze waarmee JOGG zich inzet voor een gezondere sport-, buurt- en vrijetijdsomgeving. Dit gebeurt onder andere door het voedingsaanbod gezonder te maken, maar er is bijvoorbeeld ook aandacht voor de thema’s rookvrij en verantwoord alcoholgebruik binnen de sportomgeving. “Team Sportservice is er samen met JOGG-Teamfit om verenigingen te helpen”, aldus Gobes. “Er wordt gekeken naar de specifieke situatie van de vereniging of sportaanbieder waar er verbetert kan worden. Niet iedere vereniging is hetzelfde en heeft dezelfde faciliteiten. Wij helpen graag!”

Meer informatie

Als vereniging geïnteresseerd in een adviesgesprek? Neem dan contact op met JOGG-regisseur Eva Hovenkamp via eva.hovenkamp@teamfit.nl. Het adviesgesprek, de vervolgstappen en de gehele ondersteuning zijn gratis. Dit wordt gesubsidieerd vanuit VWS.

De gezondere sportkantine stond centraal.