Zondagmiddagconcert met bekend gezicht

Uitgaan
Drie virtuoze muzikanten.
Drie virtuoze muzikanten. (Foto: Aangeleverd)

LANDSMEER - De serie Zondagmiddagconcerten in Dorpshuis Het Wapen van Landsmeer wordt op 5 februari hervat met een optreden van het TRIO 258. Daar zit een bekend gezicht tussen: cellist Leonard Besseling komt uit Landsmeer.

Het betrekkelijk jonge TRIO 258 wordt verder gevormd door pianiste Lestari Scholtes en violist Eduardo Paredes Crespo. Drie bevlogen musici met een rijke ervaring in de kamermuziek. Het trio trad op in onder meer het Concertgebouw Amsterdam, Tivoli Vredenburg Utrecht en het Muziekgebouw Eindhoven, in diverse Radio4-programma’s en op het Storioni Festival. Ook was het trio te horen bij Podium Witteman op NPO 2.

TRIO 258 streeft naar een zuivere benadering van het laat-klassieke en romantische repertoire, met bijzondere aandacht voor de tijdgeest. In dit kamermuziekconcert speelt het ensemble werken van Schubert, Beethoven en Sjostakovitsj - uit het ‘ijzeren’ repertoire voor pianotrio - en verrast met de Prelude op. 32 nr. 10 van Sergei Rachmaninoff, die doorgaans door virtuoze pianisten onder handen wordt genomen en nu te beluisteren is in een door Thomas Beijer gemaakte bewerking. De transcriptie werd in opdracht van TRIO 258 gemaakt en is het sluitstuk van hun recent uitgebrachte debuut-cd The Return. Voor de liefhebber vandaag ook te koop. Een klinkende felicitatie in het 150ste geboortejaar van de componist.

Geïnspireerd door hun gedeelde passie voor kamermuziek, zijn de leden van TRIO 258 voortdurend samen op zoek naar een zo krachtig mogelijke verbinding met de muziek én met hun publiek. In dit onderzoek schuwen zij het persoonlijke niet en verkennen zij vanuit de grenzen van intimiteit en kwetsbaarheid hun liefde voor het repertoire. Het trio is op zoek naar een eigen geluid, geïnspireerd op een meer romantisch klankideaal van weleer. Een klank die altijd voortkomt uit dat waar muziek om vraagt. 

Daarbij focust TRIO 258 zich op de romantiek (1810-1915), een periode waarbij - zeker in vergelijking met de barok en het classicisme - de authentieke uitvoeringspraktijk minder vaak wordt uitgelicht. Juist uit deze periode bestaan er nog geluidsopnames waaruit in zekere mate af te leiden is hoe er in die tijd gespeeld werd. TRIO 258 laat zich door deze overlevering inspireren: beleving, eigenheid en zoektocht naar vrijheid in de muziek op de meest grenzeloze manier staan centraal. 

Daarnaast spelen Eduardo en Leonard net als de strijkers uit de romantiek op darmsnaren; snaren die sneller ontstemmen, met een grotere uitdaging om te bespelen, maar die wel meer mogelijkheden geven tot klankkleur en articulatie.

Het repertoire van het trio varieert van Haydn tot Schedrin, met bijzondere aandacht voor het romantische pianotriorepertoire. Zo toerde TRIO 258 onlangs door Nederland met onder andere het zeer zelden gespeelde en grootse tweede pianotrio van Sergei Rachmaninoff. In januari 2023 verscheen de debuut-cd van het trio met uitsluitend werken van Rachmaninoff.

Het concert begint om 14.00 uur. Toegang € 15,00. Toegangsbewijzen: Bruna Landsmeer, Dorpshuis het Wapen van Landsmeer, voor aanvang aan de zaal.