Hoofdrol voor Rikkie Gieler bij concert Amicitia

Uitgaan
Rikkie Gieler.
Rikkie Gieler. (Foto: Rudolf Reeker)

LANDSMEER/OOSTZAAN - De drie orkesten van muziekvereniging Amicitia geven op zondag 12 februari een gezamenlijk concert in theater De KunstGreep in Oostzaan. Een hoofdrol is weggelegd voor de  achttienjarige Rikkie Gieler op het euphonium: hij speelt onder andere de solopartij in het stuk ‘Pantomime’. ‘Ik vind het een heel leuk stuk om te spelen.’

door Marianne Wenneker

“Rikkie, die in het dagelijks leven wiskunde studeert, is een talent op het euphonium”, stelt Pierre Volders, dirigent van het harmonieorkest. “Hij is achttienn jaar en speelt inmiddels heel erg goed. Erg leuk om zo’n talent in je orkest te hebben!” Sinds zijn tiende jaar heeft Rikkie les op dit instrument, dat eigenlijk een kleine tuba is. Het heeft een zachte klank en kan heel laag klinken, maar haalt ook gemakkelijk hoge noten.

D-examen

Op 12 februari is het programma van het harmonieorkest opgebouwd rond Rikkie Gieler, die hiermee het praktijkdeel van zijn D-examen afsluit. Pierre: “Voor het A-, B- en C-examen speel je uitsluitend voor een examencommissie. Maar wie D-examen doet, het hoogst haalbare examen voor amateurs, moet een solo-stuk spelen voor publiek.”

Voor Rikkie is dat het stuk ‘Pantomime’, geschreven door Philip Sparke. Dit is een virtuoos solowerk voor euphonium, waar je vele uren studie in moet stoppen”, vertelt Pierre. Rikkie heeft het werk meer dan een jaar geleden zelf gekozen. “Ik heb eerst veel opnames beluisterd, en ik vond het mooi klinken.” 

Hoewel hij er inmiddels al intensief op gestudeerd heeft, is hij best zenuwachtig, bekent Rikkie. “Ik vind het leuk om te spelen, maar het is technisch vrij uitdagend, omdat ik vrij lang achter elkaar veel hoge noten moet spelen. Maar ik heb het nu al zo vaak gespeeld, ook met het orkest, dat ik al minder zenuwachtig word.”

Naast het solowerk speelt Rikkie een duet met Pierre, die bij het Rotterdams Philharmonisch Orkest behalve trombone ook euphonium speelt. Samen spelen ze ‘Softly as I leave you’, een liedje van Elvis Presley. Ook in de werken ‘Windows of the World’ en ‘Compostela’ heeft Rikkie een belangrijk aandeel. De examencommissie is bij het concert aanwezig; aan het eind van het concert kan Rikkie als het goed is zijn D-diploma in ontvangst nemen.

Jeugdorkesten

Naast deze stukken kan het publiek rekenen op nog een aantal andere spetterende stukken van het harmonieorkest. Ook de jeugdorkesten van Landsmeer presenteren zich: JOL1 speelt vier stukjes uit ‘Band Time’, en JOL2 speelt onder andere ‘Pixar Movie Favorites’. Er valt dus een boel te genieten.

Tombola

De toegang voor dit concert is gratis, maar om de onkosten voor de vereniging enigszins te dekken, verkoopt Amicitia lootjes in de pauze. Hiermee maakt het publiek kans op een dinerbon, beschikbaar gesteld door restaurant Chez Etienne uit Landsmeer.

Amicitia gaat op zondag 12 februari om 14.30 uur in concert (zaal open om 14.15 uur).