GRIP 1

Grote sinkhole onstaan tijdens werkzaamheden Lijnbaan Maassluis

112-nieuws
Grote sinkhole onstaan tijdens werkzaamheden
Grote sinkhole onstaan tijdens werkzaamheden (Foto: MediaTV)

Het ontstaan van een lek in de waterleiding heeft een grote sinkhole in het midden van de straat veroorzaakt aan de Lijnbaan in Maassluis. 

De woordvoerder van de VRR (Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond) verklaart dat het lek is ontstaan tijdens werkzaamheden in de straat. Gelukkig zijn de woningen hoger gelegen, waardoor er geen water de huizen is binnengestroomd.

De brandweer is ter plaatse vanwege de grote waterlekkage. Evides, het waterbedrijf, is opgeroepen om de waterleiding af te sluiten. Het water wordt momenteel weggepompt en daardoor is een grote sinkhole zichtbaar in de straat, wat heeft geleid tot de afsluiting van de Lijnbaan voor verkeer.

Er is ook een kleine hoeveelheid gas gemeten door de brandweer. Vermoedelijk is de gasleiding verzakt door het lek in de waterleiding, wat resulteert in het vrijkomen van gas. Stedin (netbeheerder) is opgeroepen om de gasleiding af te sluiten, aangezien het water vermoedelijk de gasleiding is binnengedrongen.

Op dit moment vinden herstelwerkzaamheden plaats, waarbij verschillende instanties zijn betrokken, waaronder de brandweer, de gemeente Maassluis, waterbedrijf Evides, netbeheerder Stedin, stichting Salvage voor de schadeafhandeling en de woningcorporatie. 

Honderden woningen zitten door de lekkage zonder water. Er is een tappunt geplaatst op de Carderie, waar bewoners water kunnen halen. Wel geeft het waterbedrijf het advies om voor consumptie het water drie minuten te koken. De herstelwerkzaamheden zullen nog uren duren, hierdoor blijft de straat ook nog uren afgesloten.

UPDATE : 15:05 is er een GRIP 1 afgegeven door de brandweer.

UITLEG GRIP-1

Soms zijn bij de bestrijding van een incident nog andere hulpverleningsdiensten betrokken (bijvoorbeeld politie of ambulance.) Als er coördinatie tussen de hulpverleningsdiensten nodig is, dan wordt er vaak opgeschaald naar GRIP-1. Vlak bij het incident wordt dan een Commando Plaats Incident (CoPI) ingericht. In dit team zitten vertegenwoordigers van de verschillende hulpverleningsdiensten en samen coördineren ze het incident en adviseren ze hoe het incident het beste aangepakt kan worden.