Radiomaker Ton Kolmeijer: ‘Nog steeds doe ik het met veel plezier’

Algemeen
Achter de microfoon is Ton Kolmeijer helemaal in zijn element.
Achter de microfoon is Ton Kolmeijer helemaal in zijn element. (Foto: CW)

Aanvankelijk wilde hij televisiecameraman worden maar uiteindelijk beviel dat werk hem niet goed want te zwaar en te onregelmatig en koos hij voor de (financiële) administratie als werkkring. Daarnaast werd radio en televisie wel zijn grote hobby met sinds kort Plus Radio Online als nieuwe uitdaging.

door Chrit Wilshaus

En ook dat doet Ton Kolmeijer, want over hem hebben we het, naast zijn werk. “Ik ben altijd gewoon vrijwilliger geweest”, begint hij te vertellen. “Ik begon bij de ziekenomroep in Schiedam.” Na zijn trouwen in 1974 komt Ton in Maassluis wonen en wil hij ook hier op radiogebied actief worden. Wat in Maassluis niet lukt, lukt in buurgemeente Maasland wel. Jarenlang maakt Ton een programma voor het dienstencentrum aldaar. “Elk programma van tweemaal driekwartier nam ik van tevoren, vaak de avond daarvoor, thuis op, op een cassette en die bracht ik dan ’s morgensvroeg naar het dienstencentrum, deed het bandje in de cassetterecorder en reed vervolgens naar mijn werk in Schiedam.” Kort daarop wordt Ton gevraagd penningmeester te worden bij Omroep Vlaardingen. Na de geboorte van de WOS in 1986 wordt hij na het afleggen van een stemtest ook actief voor deze streekomroep, waarvoor hij nog steeds programma’s maakt. Overigens is Ton één van de langst werkzame vrijwilligers bij de WOS.

Muisarm

Gedurende zes jaar is Ton ook wekelijks voor WOS-televisie in touw. “Dat was ook heel boeiend maar tegelijkertijd tijdrovend. Ik mocht altijd de onderwerpen en locatie uitzoeken. Daarnaast verzorgde ik tien jaar lang op zaterdagochtend de live reportages op WOS-radio. Ik heb zo vaak een microfoon vastgehad dat ik er bijna een muisarm van heb gekregen”, grapt Ton. Om daaraantoe te voegen: “Nog steeds doe ik het met veel plezier.”

Zo apart

Radio maken vindt hij om meerdere redenen nog steeds leuk. “Om te beginnen het uitzoeken van de muziek; dat heb ik altijd zelf gedaan. Daarnaast doe ik een stukje techniek, maar ook redactie om tussen de muziek door de luisteraars over allerlei zaken te kunnen informeren. Verder interview ik mensen graag.” En dat, op de veertien keer na dat hij er niet was, al gedurende ruim 36 jaar, iedere zondag, week in, week uit, weer of geen weer. “Radio maken is echt mijn grote hobby. Bovendien vind ik het fijn om door live uit te zenden dicht bij de mensen te kunnen zijn. In de loop van de jaren heb ik een fijne band met mijn luisteraars opgebouwd. En nu heb ik vaak met de kinderen van te maken, dat vind ik zo apart.” Wie regelmatig op Ton afstemt, weet dat zijn interessegebied heel breed is, gehoord het aantal verschillende onderwerpen dat in zijn programma aan bod komt. Zoals tuinieren, postzegels, vogels, bewegen voor ouderen, of iets over de historie van het Westland. “Zo heb ik maandelijks een gesprekje met Jan Buskes van het Historisch Archief Westland. Pas ging het over het vele vensterglas dat in de oorlog kapotging en dat mensen vanuit het Westland inwoners in Zeeland en Brabant daarom gingen helpen. Maar ook komen bij mij iedere week jubilarissen aan bod en een actualiteit uit de krant uit een bepaald jaar. Samen met de muziek probeer ik er iedere keer een aangename mix van te maken om naar te luisteren.”

Platenkoffertje

Ging Ton vroeger met zijn platenkoffertje naar de studio, nu komt de muziek voor 100 procent uit de computer. Daarvoor huurt hij iedere week tien tot twaalf cd’s bij de Centrale Discotheek in Rotterdam. “Die haal ik dan op bij de bieb in Maassluis waar ze worden bezorgd. De nummers die ik mooi vind, zet ik op de computer, die trouwens ook zelf een playlist kan samenstellen van bijvoorbeeld 24 uur. Gemiddeld gaat het dan om ongeveer 360 nummers. De computer doet er twintig seconden over om ze uit te zoeken en te rangschikken!”

Plusradio

Naast vijf uur radio maken op zondagochtend, is Ton sinds kort ook begonnen met zijn eigen radiostation: Plus Radio Online (www.plusradio.online), wat ook bereikbaar is via de link die in het blokje op de voorpagina van de WOS-site staat. “Plus Radio probeer ik de komende maanden verder uit te bouwen. Ik sta nu op de eerste sport van de ladder en klim langzaam omhoog om Plus Radio verder uit te kunnen bouwen. Ik heb mezelf daar minimaal een jaar de tijd voor gegeven. Ik heb goede hoop dat me dat gaat lukken.” Gezien de reacties die hij totnogtoe heeft gehad, is de kans daarop groot. Het idee om met Plus Radio te beginnen, ontstond bij Ton vanwege het feit dat hij iedere week aan heel veel muziek niet toekomt. “Dus dacht ik waarom zou ik niet eens gaan proberen om het ook non-stop te gaan doen? Dat heb ik toen aan de WOS voorgesteld en die hebben mij groen licht gegeven.” Ton benadrukt dat hij Plus Radio als vrijwilliger doet, dat het niet-commercieel van opzet is en hij zeker niet in het vaarwater van de WOS wil zitten. “Het motto van Plus Radio is: dichtbij en toch even anders.”