Ook burgemeester Edo Haan, hier met andere bezoekers op het zonnedek van de Lady Anne, liet zich afgelopen dinsdagmiddag rondleiden op het schip om te zien wat de noodopvang voor vluchtelingen inhoudt.
Ook burgemeester Edo Haan, hier met andere bezoekers op het zonnedek van de Lady Anne, liet zich afgelopen dinsdagmiddag rondleiden op het schip om te zien wat de noodopvang voor vluchtelingen inhoudt. ((Foto: CW))

Lady Anne is klaar om vluchtelingen te ontvangen

Algemeen

Belangstellenden konden afgelopen dinsdagmiddag een kijkje nemen aan boord van de Lady Anne, het hotelschip dat de komende twee maanden dient als noodopvang voor vluchtelingen in Maassluis.

Door Chrit Wilshaus

Wanneer de eerste tijdelijke bewoners aan boord stappen, kon een medewerker van het COA (Centraal Orgaan Opvang Asielzoekers) dinsdagmiddag nog niet zeggen maar het zou goed kunnen dat dit vanaf volgende week gaat gebeuren. Eerst moet echter de huisartsenzorg nog geregeld worden. Een medewerker van het COA gaf aan daarmee bezig te zijn. Verder is (brand)veiligheid een belangrijk issue aan boord van het schip. 

Volgens René van der Linden, adviseur crisisbeheersing gemeente Maassluis, heeft er inmiddels een inspectie plaatsgevonden aan boord van het schip. “De conclusie was dat het op een paar kleine dingen na wel in orde is. Het is een veilig schip.” Ook over de invulling van de dagrecreatie is in grote lijnen nagedacht. Onder meer sporten, de Nederlandse taal leren en iets met muziek doen, gaat straks waarschijnlijk tot de mogelijkheden behoren. Verder gaat er ook nog aan de vluchtelingen gevraagd worden waar zij behoefte aan hebben.

Wel krap

Het wordt allemaal verteld in de huiskamer van het schip, nadat wethouder Sjoerd Kuiper (PvdA) - binnen het college verantwoordelijk voor statushouders - de eerste groep die rondgeleid wordt, heeft welkom geheten. Van tevoren heeft hij al in een hut gekeken die bezocht kon worden. “Het is wel krap”, oordeelde de portefeuillehouder. En uw verslaggever en anderen konden dat niet veel later persoonlijk bevestigen. Twee bedden, een tafeltje en een stoel en een
douchegelegenheid. Dat is het wel zo’n beetje.

Koken

De rondleiding voert verder naar de eetzaal. Iemand vraagt daar of er zich onder de groep ook mensen bevinden die per boot zijn gevlucht. Volgens een COA-medewerker gaat het om mensen die op verschillende manieren naar Europa zijn gekomen. Dat kan over water maar ook via land gebeurd zijn, vertelt hij. Iemand anders wil weten hoe het koken geregeld is. Of dat aan boord gebeurt of dat eten van buiten komt? De man van het COA kan dat niet precies zeggen maar merkt wel op dat op de andere noodopvang schepen zelf wordt gekookt. Wethouder Kuiper weet te melden dat het COA in ieder geval voor het eten zorgt.

Tot slot neemt de groep nog een kijkje op wat het zonnedek genoemd wordt. Bij de rondleiding waren onder andere ook burgemeester Edo Haan en wethouder Corine Bronsveld (CDA) aanwezig.

Een van de hutten die gebruikt gaan worden voor de noodopvang van vluchtelingen.
Afbeelding
Historisch Schetsje: 100 jaar wonen op ’t Stort Algemeen 7 aug, 18:43
Afbeelding
Maassluise Harmonie viert 100-jarig bestaan groots Algemeen 6 aug, 18:17
Afbeelding
Weer veel te beleven op Parklif/ve Festival Algemeen 5 aug, 19:18
Afbeelding
Maassluis heeft ‘tweede’ Govert van Wijnkade Algemeen 5 aug, 14:41
Afbeelding
Hakem wil ook in Nederland als arts aan de slag Algemeen 5 aug, 08:20
Afbeelding
Elbe te gast op Fjordsteamfestival Algemeen 4 aug, 16:47
Afbeelding
Samenwerking in sociaal domein moet goed georganiseerd zijn Algemeen 4 aug, 06:34
Afbeelding
Bezoek aan de molen en Nationaal Sleepvaart Museum Algemeen 3 aug, 14:43
Afbeelding
Dichtersavond in Kevin’s grandcafé Algemeen 3 aug, 09:32
Afbeelding
Judoka Franka van der Salm wint brons bij European University Games Sport 2 aug, 10:29
Afbeelding
Sluizers met ‘puur-natuur’ in het Douanehuisje Algemeen 1 aug, 14:36
Afbeelding
De Kantine genomineerd voor koffiezaak van het jaar 2022 Algemeen 1 aug, 11:18
Afbeelding
Mahorokan Judoka de Lange Europees Jeugd Olympisch Kampioen Sport 1 aug, 10:08
Digitale krant

    Agenda

Het laatste nieuws uit Maassluis

Op Rodi Maassluis volg je het laatste nieuws uit Maassluis. Rodi Maassluis informeert via nieuws, interviews en tips over ontwikkelingen en activiteiten in de buurt en regio.

Nieuws Maassluis

Via onze nieuwsbrief mis je nu geen enkel nieuwtje uit jouw regio. Elke week krijg je het laatste nieuws uit Maassluis in je mailbox.