Verleden Klanken van kunstenaar Dick Tulp.
Verleden Klanken van kunstenaar Dick Tulp. (Foto: Nel Wilkes )

Verleden Klanken is het Kunstwerk van de Maand in januari

7 jan, 10:00 Algemeen

Het kunstwerk Verleden Klanken is gemaakt door de bekende Maassluise kunstenaar Dick Tulp. De oude spoorbrug bij de overgang aan het Havenplein werd destijds vervangen. De gemeente deed een oproep voor ideeën voor een herinneringsmonument. Uit de ontvangen ontwerpen werd die van Dick gekozen.

Dick gebruikte een segment van de oude brug om de nostalgische herinnering aan het geluid - kedoeg, kedoeng - dat een trein vroeger maakte uit te beelden. Daarnaast nam hij in zijn ontwerp de herinnering aan de trein mee door het gebruik van de typische kleuren geel en blauw. De weergegeven golf representeert het overbrugde water.

De locatie is zo gekozen dat het kunstwerk dichtbij de plaats staat waar de brug ooit lag. Overigens komt het er niet erg tot zijn recht. Mooiere locaties waren zeker voorhanden. Daar is niet voor gekozen, onder andere vanwege de plaats van de oude spoorbrug.

Veelzijdig

Dick Tulp is een veelzijdig kunstenaar. Hij schildert en hij beeldhouwt en is in beide disciplines gespecialiseerd in portret en figuur. In Maassluis is hij mede bekend van zijn bronzen beeld De roeping van Andreas, op het plein voor de RK-kerk aan de Westlandseweg en van zijn Geuzenmonument in het Vrijheidspark, aan de Kwartellaan. Ook maakte Dick het bronzen borstbeeld van Koning Willem-Alexander in de raadszaal in het stadhuis.

Reacties

De Maassluise jeugd denkt er gevarieerd over; de een vindt het mooi, een ander vindt dat het er kapot uitziet. Weer een ander ziet er een grote blauwe dolfijn in. Ook wordt gezegd dat er uitleg ontbreekt. Dit is echter niet juist: er staat langs het voetpad een zuiltje met informatie.

De ‘gemiddelde’ Maassluizer heeft in het algemeen veel waardering voor het kunstwerk. De bedoeling erachter komt over, het typische kedoeng-kedoeng wordt als het ware echt gehoord. Je moet wel de geschiedenis kennen, of de aanwezige informatie lezen, anders is het een raadsel. Het werk doet ook denken aan schoorstenen van schepen die nog net boven het water uitkomen. Het roept melancholie op naar de geel-blauwe trein die vroeger, voor het metrotijdperk, tussen Rotterdam en Hoek van Holland reed.

Voor een collega-kunstenaar is het een duidelijke verwijzing naar het maritieme verleden van Maassluis. De blauwe kleur van een krachtig schip die zich klieft door de golven, het geel van de schoorstenen met daaruit het grijs van de rook. Ook de bedoelde herinnering komt naar voren, maar er wordt toch ook wel een piano in gezien. Mooie verbinding met verleden klanken. De constructie roept ook nostalgie op: geen lasverbindingen, maar oeroude klinknagels. Ook hier verleden klanken van het geweld waarmee de klinknagels op hun plaatsen werden geramd.

Iedere maand selecteert de werkgroep Kunstwerk van de Maand een werk dat in het zonnetje wordt gezet. De werkgroep bestaat uit Mischa Koorneef (coördinatie), Nel Wilkes (fotografie), Jacques Visker (research), Jan Buijsse (publiciteit).

Kijk voor meer informatie op crmmaassluis.nl/kunstwerk/verleden-klanken. Voor de juiste locatie raadpleeg: www.maassluis.nl/kunstwerkenkaart.

Afbeelding
Nieuw jasje voor Westlandseweg Algemeen 20 mei, 08:56
Afbeelding
AWP: “In vier jaar tijd heeft Delfland geen rivierkreeft gevangen” Algemeen 19 mei, 13:25
Afbeelding
Leefbaar Maeassluys teleurgesteld over mislukken coalitieonderhandelingen Algemeen 19 mei, 07:46
Afbeelding
‘Ik hoop dat we elkaar weer weten te vinden in Maassluis’ Algemeen 19 mei, 07:41
Afbeelding
Opening expositie One Line Faces in Theater Koningshof Algemeen 18 mei, 18:31
Afbeelding
Kinderwagen rolt het water in na aanrijding Weverskade in Maassluis: getuige springt direct het water in Algemeen 18 mei, 17:37
Afbeelding
Een zomervakantie vol activiteiten in Maassluis Algemeen 18 mei, 08:14
Afbeelding
Ruitenburg Halve Lenteloop bij AVW Sport 17 mei, 18:26
Afbeelding
Shantykoor “Die Maeze Sangers” zong in de bibliotheek te Maassluis in het kader van 150 jaar Waterweg Algemeen 17 mei, 17:37
Afbeelding
Fietspromo in de La Trappe Abdijentocht Sport 17 mei, 14:50
Afbeelding
Opnieuw Nederlands vinzwemrecord voor Marian van den Beukel. Sport 17 mei, 10:25
Afbeelding
Richard Terborg te gast bij Fotoclub FWS Maassluis Algemeen 17 mei, 10:19
Afbeelding
De Tweemaster wint de landelijke Veiligvoedsel.nl Award 2022 Algemeen 17 mei, 09:03
Digitale krant
Het laatste nieuws uit Maassluis

Op Rodi Maassluis volg je het laatste nieuws uit Maassluis. Rodi Maassluis informeert via nieuws, interviews en tips over ontwikkelingen en activiteiten in de buurt, regio en in Noord-Holland.

Nieuws Maassluis

Via onze nieuwsbrief mis je nu geen enkel nieuwtje uit jouw regio. Elke week krijg je het laatste nieuws uit Maassluis in je mailbox.