Afbeelding
(Stockfoto)

Voor het eerst geen blinde ogen door vuurwerk bij jaarwisseling

Algemeen

Afgelopen jaarwisseling werd niemand blind door vuurwerk. En dat is voor het eerst sinds het NOG (Nederlands Oogheelkundig Genootschap) veertien jaar geleden begon met het registreren van oogletsels door vuurwerk. Wat bewijst dat een landelijk verbod op consumentenvuurwerk werkt en voortgezet moet worden, aldus de oogartsen.

Chrit Wilshaus

Want volgens de beroepsvereniging van oogartsen is consumentenvuurwerk gevaarlijk, zou het definitief verboden moeten worden en vervangen door professionele vuurwerkshows. Dat niemand blind werd, wil niet zeggen dat afgelopen oud en nieuw niemand oogletsel als gevolg van vuurwerk opliep. Dat was het geval bij 58 personen. Dertien van hen liepen blijvende oogschade op. Oogarts Tjeerd de Faber, tevens vuurwerkwoordvoerder van het NOG stelt dat de afgelopen jaren honderden ogen blind werden door vuurwerk. De helft van deze slachtoffers waren overigens omstanders. Faber benadrukt dat legaal vuurwerk nog steeds de grootste veroorzaker van oogletsel is. “Vuurwerk in handen van de consument blijkt keer op keer te risicovol en wij blijven dan ook strijden voor een verbod op consumentenvuurwerk”

Niet langer verantwoord

In 2009 namen de Nederlandse oogarts een motie aan dat het afsteken van vuurwerk door consumenten te risicovol en te onveilig is. Reden dat zij sindsdien pleiten voor een alternatief in de vorm van door gemeentelijke of provinciale overheden georganiseerde vuurwerkshows.

Het effect van de afgelopen twee jaar met een tijdelijk verbod op consumentenvuurwerk laat zien dat het gedogen van consumentenvuurwerk niet langer verantwoord is voor de samenstelling van het dierenwelzijn en milieu, constateert het NOG. Het Nationaal Vuurwerkmanifest (www.vuurwerkmanifest.nl), dat in 2014 van start ging, is trouwens inmiddels door meer dan 700.000 keer ondertekend en kan nog steeds getekend worden. Het blijf online staan totdat een landelijk verbod op consumentenvuurwerk een feit is.

Doel van het NOG is het bevorderen van de oogheelkunde en de belangenbehartiging van de leden. Wie meer wil weten, gaat naar www.oogheelkunde.org.

Afbeelding
Het gaat goed met de padden in ons gebied, behalve in Monster en Hoek van Holland Algemeen 12 uur geleden
Afbeelding
Judoka Nanco Krijthe wint European Cup brons in Bosnië Sport 30 jun, 15:59
Afbeelding
Theaterspektakel Pas Halverwege groot succes Algemeen 30 jun, 09:15
Afbeelding
Koorzangers uitvoering Matthäus Passion in 2023 nog steeds welkom Algemeen 30 jun, 08:26
Afbeelding
‘Nieuwe start helaas nog niet voor iedereen weggelegd’ Algemeen 30 jun, 07:44
Afbeelding
Gemeente trekt stekker uit project Videodeurbellen Algemeen 30 jun, 06:45
Afbeelding
Coalitieakkoord moet concreter en voorzien van tijdpad, vindt raad Algemeen 30 jun, 06:42
Afbeelding
Feest van opening en ontmoeting Algemeen 29 jun, 12:19
Afbeelding
Fietspromo naar de Nieuwkoopseplassen Sport 28 jun, 14:42
Afbeelding
Hayo Boerema & Laurens Collegium naar Maassluis Algemeen 28 jun, 14:36
Afbeelding
Mahorokan Mixteam Kampioen van Nederland Sport 28 jun, 09:53
Afbeelding
Patrick Smaal en Henk de Jong winnaars 56e Wielerronde van Maassluis Sport 28 jun, 09:34
Afbeelding
PCOB neemt afscheid van voorzitter Algemeen 27 jun, 15:57
Digitale krant

    Agenda

Het laatste nieuws uit Maassluis

Op Rodi Maassluis volg je het laatste nieuws uit Maassluis. Rodi Maassluis informeert via nieuws, interviews en tips over ontwikkelingen en activiteiten in de buurt en regio.

Nieuws Maassluis

Via onze nieuwsbrief mis je nu geen enkel nieuwtje uit jouw regio. Elke week krijg je het laatste nieuws uit Maassluis in je mailbox.