Deel gemeenteraad zet vraagtekens bij aantal parkeerplaatsen Vlietlocatie

Algemeen
Afbeelding
(Foto: Stockfoto ter illustratie)

Ter verduidelijking om hoeveel parkeerplaatsen het gaat, laat wethouder Sjoerd Kuiper (PvdA) ergens halverwege de commissie op het scherm de afbeelding zien waar de parkeervakken zijn ingetekend. Met het pijltje van zijn muis gaat hij erlangs en somt de aantallen op.

Door Chrit Wilshaus

Want over die vraag gaat het voornamelijk afgelopen dinsdagavond bij de behandeling van het bestemmingsplan Vlietlocatie in de via Teams gehouden commissievergadering. Volgens John Dolstra (ChristenUnie) is er niet alleen onduidelijkheid over het aantal parkeerplekken maar komen er straks ook onvoldoende. Volgens hem zouden het er 340 moeten zijn. Ook Loek Molmans (Forum voor Maassluis-steunraadslid) heeft zo zijn twijfels. En Aad Solleveld (Maassluis Belang) komt al tellend tot 166 parkeerhavens.

Prachtig plan

Dick Snoeck (VVD) komt op 265 parkeerplekken (de wethouder trouwens op eentje meer) en daarmee is het voor hem duidelijk dat het aantal parkeerplaatsen voldoende is gecompenseerd. Verder spreekt de VVD-voorman van een “mooie plan.” 

Huub Paalvast (VSP) zegt het met hem eens te zijn en trekt eveneens de conclusie dat het plan meer dan voldoende (extra) parkeerplaatsen bevat. CDA en PvdA wijzen erop dat daarmee (ruimschoots) aan de wens van de raad is voldaan. 

Zo stelt Jorrit Keijzer (PvdA) dat de extra parkeerplaatsen bovenop de 50 extra parkeerplaatsen op het voormalige RK-terrein komen. Bert de Reuver (D66-steunraadslid) spreekt van een “prachtig plan dat het historische karakter van de binnenstad verrijkt.” Wel is hij van mening dat er te weinig fietsstallingsmogelijkheden in het plan zijn opgenomen. 

‘Een prachtig plan dat het historische karakter van de binnenstad verrijkt’

Dat vindt ook Raoul Kleijwegt (GroenLinks) die verder onder andere laat weten het aantal woningen dat gebouwd wordt te weinig te vinden. Dat hij het plan naar de prullenbak verwijst, komt hem op kritiek te staan van onder andere collega-raadslid Keijzer die stelt dat het plan gebaseerd is op in het verleden gemaakte afspraken waar de raad mee heeft ingestemd. En volgens Marcel ‘t Hart (CDA) kunnen die afspraken niet zomaar achteraf worden aangepast.

Flink uitgebreid

Volgens wethouder Kuiper is parkeren bij dit dossier altijd een belangrijk aandachtspunt geweest. “De beleidsregelsparkeren waren steeds maatgevend bij dit plan.” Wat volgens hem verder meespeelt is dat parkeerplekken overdag bijvoorbeeld voornamelijk gebruikt worden door winkelend publiek en ‘s avonds door bewoners. Daarnaast gaf hij aan dat het aantal extra parkeerplekken op verzoek van de raad flink is uitgebreid ten opzichte van de 208 parkeerplaatsen in de huidige situatie. 

Ook merkte de portefeuillehouder nog op dat het RK-terrein formeel buiten het bestemmingsplan valt. Maar dat alles kon de tegenstanders en twijfelaars niet over de streep trekken en daarom wordt over twee weken over het bestemmingsplan Vlietlocatie gedebatteerd in de gemeenteraad.