Burgemeester heet vluchtelingen welkom in Maassluis

Algemeen
Burgemeester Edo Haan en wethouder Sjoerd Kuiper heetten de vluchtelingen die tijdelijk op de Lady Anne in de buitenhaven wonen vorige week woensdagmiddag welkom in de stad.
Burgemeester Edo Haan en wethouder Sjoerd Kuiper heetten de vluchtelingen die tijdelijk op de Lady Anne in de buitenhaven wonen vorige week woensdagmiddag welkom in de stad. (Foto: CW)

Samen met wethouder Sjoerd Kuiper (PvdA) heeft burgemeester Edo Haan vorige week woensdagmiddag de vluchtelingen welkom geheten in Maassluis die de komende twee maanden wonen op de Lady Anne, de tijdelijke buurvrouw van de Elbe in de buitenhaven.

Door Chrit Wilshaus

De eerste burger riep de tijdelijke Maassluizers op actief mee te doen in de samenwerking en aan hun inburgering te werken.

De groep bestaat voor het grootste deel uit Syriërs die hun land zijn ontvlucht vanwege de burgeroorlog en de uitzichtloze situatie die daardoor is ontstaan. “Mensen zijn erg blij dat ze nu in rustiger vaarwater zijn beland en hier in Nederland veilig zijn; de meesten zijn er trouwens net”, aldus wethouder Kuiper die verschillende vluchtelingen sprak. “Van de begeleiders van het COA hebben we begrepen dat deze groep veel kans maakt in de asielprocedure. Vandaar dat deze mensen ook heel gemotiveerd zijn en bijvoorbeeld graag willen beginnen met het leren van de Nederlandse taal. En dat is uiteraard precies wat we willen.” Onder de vluchtelingen zitten mensen die in hun land van herkomst verschillende beroepen uitoefenden. Zoals chauffeurs, schoenmakers maar ook een tandarts en een advocaat. “Ze zijn erg gedreven om hier in Nederland een nieuw bestaan op te bouwen.”

Het bezoek van de burgemeester werd door de vluchtelingen zeer gewaardeerd. Vandaar dat ze ook graag met hem en met wethouder Kuiper op de foto wilden. Dat daarbij de coronaregels een beetje vergeten werden, moeten we voor één keer maar door de vingers zien. Duidelijk is in ieder geval dat de vluchtelingen welkom zijn in Maassluis.