Raad kan zich vinden in aangepast evenementenbeleid

Algemeen
Afbeelding
(Foto: Pixabay)

“Fantastische initiatieven” die niet binnen de kaders vallen van het gemeentelijk evenementenbeleid kunnen nog steeds georganiseerd worden. Dat benadrukte wethouder Corine Bronsveld (CDA) vorige week in de commissie waar dat beleid werd besproken. Om daaraan toe te voegen: “Ik ben wel benieuwd hoe je iets niet passend krijgt binnen deze kaders.”

Chrit Wilshaus

De commissie oordeelde over het algemeen positief over de gemaakte keuzes bij het evenementenbeleid. Zo sprak Loek Molmans (Forum voor Maassluis-steunraadslid) van een “duidelijk stuk.” En Mehmet Çiçek (CDA) vond het net als Hans de Bruin (PvdA-steunraadslid) positief dat de zienswijzen die zijn ingediend deel uitmaken van het beleid. Of zoals die laatste het verwoordde: “Het is goed dat het beleid gewijzigd is op basis van de ingediende zienswijzen.” Denise Mulder (Maassluis Belang) sprak de hoop uit dat de evenementenkalender snel zal worden gevuld.

Atletiekbaan

Verschillende fracties hadden vragen of opmerkingen over de door de gemeente gekozen evenemententerreinen. Zoals bijvoorbeeld de atletiekbaan. Hans van der Burg (VSP-steunraadslid) plaatste daar bijvoorbeeld vraagtekens bij en merkte op dat er veel geld nodig is om deze locatie geschikt te maken voor het houden van activiteiten. De Bruin vroeg zich af waarom het college niet kozen heeft voor de mogelijkheden om bij evenementen van sportvelden gebruik te maken omdat verenigingen daar “al ruimschoots ervaring mee hebben opgedaan.” Als voorbeeld noemde hij MSV71. Volgens wethouder Bronsveld is “breed gekeken” naar mogelijke nieuwe evenemententerreinen. Zoals de atletiekbaan maar ook het parkeerterrein in het centrum tegenover de oude Vliet wat de gemeente wil opknappen, herinrichten en geschikt maken voor evenementen. En in reactie op GroenLinks zei de portefeuillehouder dat een locatie langs de Waterweg toch minder geschikt is gebleken vanwege de oneffenheid van het terrein.

Statiegeld

Raoul Kleijwegt (GroenLinks) vond dat jongeren “er bekaaid vanaf komen” in het evenementenbeleid. Verder stelde hij voor om bij evenementen statiegeld te heffen op hardplastic beker die dan kunnen worden hergebruikt in plaats van wegwerpbekers. Ook vond hij dat zou moeten worden toegestaan dat kleine evenementen, zoals een buurtbarbecue vooral in de nauwe straatjes in het centrum, ook op de rijweg gehouden mogen worden. Burgemeester Edo Haan toonde zich daar geen voorstander van en zei dat de hulpdiensten hem er dan op zullen wijzen dat zij altijd vrije doorgang moeten hebben. Volgens Jesse de Jong (D66) is een statiegeldsysteem goed mogelijk. De statiegeld-suggestie van GroenLinks vond Bronsveld “een bruikbare die we zullen meenemen.” Volgens haar is het overigens wel aan de organisatoren van evenementen om daarbij duurzaamheid in het oog te houden. Verder vond de portefeuillehouder het goed als er ook iets voor jongeren georganiseerd gaat worden “maar de gemeente zelf organiseert niets.” En Çiçek opperde om ook de publiciteit van evenementen die geen subsidierelatie met de gemeente hebben te laten verzorgen door Ervaar Maassluis.

Ervaar Maassluis
Haan was het daarmee eens, zo bleek en maakte van de gelegenheid gebruik initiatiefnemers op te roepen als ze iets willen gaan organiseren vooral contact op te nemen met Ervaar Maassluis “die dat dan publiceert in De Schakel.” Organisatoren verplichten om bij zogenaamde nul-evenementen, zoals een buurtbarbecue, omwonenden te informeren vond hij lastig. In dat geval, vond hij, “kun je de buren maar het beste uitnodigen.” De eerste burger merkte voorafgaand aan de behandeling in de commissie trouwens op dat de vergunningentermijn voor categorie A door het college gewijzigd is in zes weken in plaats van acht, zoals nog vermeld stond. En op een vraag van De Bruin in hoeverre de burgemeester in kan gaan tegen het advies van de veiligheidsregio bij evenementen en welke afweging(en) hij dan maakt, antwoordde hij dat hij “in de regel de veiligheidsregio volgt” maar soms ook wel “de randen opzoekt.”