Het Geuzenmonument staat in het Vrijheidspark aan de Kwartellaan.
Het Geuzenmonument staat in het Vrijheidspark aan de Kwartellaan. (Foto: Nel Wilkes)

Geuzenmonument is het Kunstwerk van de Maand in maart

Algemeen

Elke maand selecteert een werkgroep een bepaald kunstwerk in de openbare ruimte dat even in het zonnetje wordt gezet. De werkgroep bestaat uit vertegenwoordigers van de Culturele Raad Maassluis en de Historische Vereniging Maassluis.

In maart is het Geuzenmonument van de veelzijdige Maassluise kunstenaar Dick Tulp het Kunstwerk van de Maand. Het monument staat in het Vrijheidspark aan de Kwartellaan. De Maassluise Geuzen, een verzetsgroep uit de Tweede Wereldoorlog, worden ermee geëerd. Het is onthuld in 2020 bij gelegenheid van 75 jaar vrijheid.

Dick kreeg de opdracht mee een beeld te ontwerpen waarin de gezichten van negen omgekomen Maassluise verzetslieden herkenbaar waren. Hij zei onder andere het volgende over de opdracht: ‘Vanaf het moment dat ik de oude portretfoto’s van de negen mannen begon te schetsen en daarna hun gezichten in klei ging boetseren, was het alsof zij op een bijzondere manier weer tot leven begonnen te komen.’

Hij boetseerde de portretten in reliëf en goot die af in brons. De bronzen werden vervolgens bevestigd op platen cortenstaal. De namen en geboorte- en overlijdensjaren van de Geuzen zijn erin uitgesneden. Tenslotte kwamen er drie platen cortenstaal waarin silhouetten zijn uitgesneden die de begrippen verzet, vrijheid en vrede verbeelden. Het laat goed zien hoe schrijnend jong de meeste vermoorde Geuzen nog waren.

Dick Tulp kreeg zijn opleiding aan de Kunstacademie in Rotterdam. Hij schildert meestal in olieverf en aquarel en modelleert in klei, was en gips. In 2010 ontving hij de Culturele Prijs van Maassluis. In de openbare ruimte van Maassluis staan van hem: een bronzen beeld bij de Rooms-Katholieke Kerk aan de Westlandseweg: De roeping van Andreas, bij de spoorbomen op het Havenplein staat zijn Verleden Klanken - Kunstwerk van de Maand januari 2022 - en in het Vrijheidspark het Geuzenmonument.

Reacties

De Maassluise jeugd denkt er gevarieerd over: Het lijkt op oude kasten. Heel mooi omdat het op iets van de geschiedeis lijkt en zo bijzonder dat ik geprobeerd het te schilderen.

Volwassen Maassluizers zeggen: Uit welke hoek je het ook bekijkt, het is steeds anders. Een mooi monument dat recht doet aan de verzetsstrijders uit Maassluis. De verwering in het cortenstaal is mooi. Ik zie er ook een spelend kind in vrijheid in, maar dat toch gevangen is in kruislings gespannen koorden. De locatie is goed gekozen maar ik vind het te hoekig.

Maassluise kunstenaars doet de kleur van het staal denken aan zogenoemde bruinhemden. In één woord prachtig. Van mij had het midden in het grote park mogen staan.

Ik houd doorgaans niet zo van verroest staal, het is een hele tijd zo’n trendy dingetje geweest. Wel mooi gedaan: de afbeeldingen van de Geuzen zijn verrassend contrasterend met het staal. Maar ook: het komt rommelig over door de verschillende materialen en technieken Beter was geweest als de ruimte om de gezichten in dezelfde kleur als het metaal was gemaakt. De harmonie ontbreekt mijns inziens in dit beeld.

Het wordt dus aanbevolen om een eigen oordeel te vormen door het te bezichtigen. Kijk vooraf voor extra informatie op crmmaassluis.nl/kunstwerk/geuzenmonument/. En op www.maassluis.nl/kunstwerkenkaart voor de locatie.

Afbeelding
Maassluise Harmonie viert 100-jarig bestaan groots Algemeen 6 aug, 18:17
Afbeelding
Weer veel te beleven op Parklif/ve Festival Algemeen 5 aug, 19:18
Afbeelding
Maassluis heeft ‘tweede’ Govert van Wijnkade Algemeen 5 aug, 14:41
Afbeelding
Hakem wil ook in Nederland als arts aan de slag Algemeen 5 aug, 08:20
Afbeelding
Elbe te gast op Fjordsteamfestival Algemeen 4 aug, 16:47
Afbeelding
Samenwerking in sociaal domein moet goed georganiseerd zijn Algemeen 4 aug, 06:34
Afbeelding
Bezoek aan de molen en Nationaal Sleepvaart Museum Algemeen 3 aug, 14:43
Afbeelding
Dichtersavond in Kevin’s grandcafé Algemeen 3 aug, 09:32
Afbeelding
Judoka Franka van der Salm wint brons bij European University Games Sport 2 aug, 10:29
Afbeelding
Sluizers met ‘puur-natuur’ in het Douanehuisje Algemeen 1 aug, 14:36
Afbeelding
De Kantine genomineerd voor koffiezaak van het jaar 2022 Algemeen 1 aug, 11:18
Afbeelding
Mahorokan Judoka de Lange Europees Jeugd Olympisch Kampioen Sport 1 aug, 10:08
Afbeelding
De roeping van Andreas is Kunstwerk van de Maand Algemeen 31 jul, 18:39
Digitale krant

    Agenda

Het laatste nieuws uit Maassluis

Op Rodi Maassluis volg je het laatste nieuws uit Maassluis. Rodi Maassluis informeert via nieuws, interviews en tips over ontwikkelingen en activiteiten in de buurt en regio.

Nieuws Maassluis

Via onze nieuwsbrief mis je nu geen enkel nieuwtje uit jouw regio. Elke week krijg je het laatste nieuws uit Maassluis in je mailbox.