Geuzenmonument is het Kunstwerk van de Maand in maart

Algemeen
Het Geuzenmonument staat in het Vrijheidspark aan de Kwartellaan.
Het Geuzenmonument staat in het Vrijheidspark aan de Kwartellaan. (Foto: Nel Wilkes)

Elke maand selecteert een werkgroep een bepaald kunstwerk in de openbare ruimte dat even in het zonnetje wordt gezet. De werkgroep bestaat uit vertegenwoordigers van de Culturele Raad Maassluis en de Historische Vereniging Maassluis.

In maart is het Geuzenmonument van de veelzijdige Maassluise kunstenaar Dick Tulp het Kunstwerk van de Maand. Het monument staat in het Vrijheidspark aan de Kwartellaan. De Maassluise Geuzen, een verzetsgroep uit de Tweede Wereldoorlog, worden ermee geëerd. Het is onthuld in 2020 bij gelegenheid van 75 jaar vrijheid.

Dick kreeg de opdracht mee een beeld te ontwerpen waarin de gezichten van negen omgekomen Maassluise verzetslieden herkenbaar waren. Hij zei onder andere het volgende over de opdracht: ‘Vanaf het moment dat ik de oude portretfoto’s van de negen mannen begon te schetsen en daarna hun gezichten in klei ging boetseren, was het alsof zij op een bijzondere manier weer tot leven begonnen te komen.’

Hij boetseerde de portretten in reliëf en goot die af in brons. De bronzen werden vervolgens bevestigd op platen cortenstaal. De namen en geboorte- en overlijdensjaren van de Geuzen zijn erin uitgesneden. Tenslotte kwamen er drie platen cortenstaal waarin silhouetten zijn uitgesneden die de begrippen verzet, vrijheid en vrede verbeelden. Het laat goed zien hoe schrijnend jong de meeste vermoorde Geuzen nog waren.

Dick Tulp kreeg zijn opleiding aan de Kunstacademie in Rotterdam. Hij schildert meestal in olieverf en aquarel en modelleert in klei, was en gips. In 2010 ontving hij de Culturele Prijs van Maassluis. In de openbare ruimte van Maassluis staan van hem: een bronzen beeld bij de Rooms-Katholieke Kerk aan de Westlandseweg: De roeping van Andreas, bij de spoorbomen op het Havenplein staat zijn Verleden Klanken - Kunstwerk van de Maand januari 2022 - en in het Vrijheidspark het Geuzenmonument.

Reacties

De Maassluise jeugd denkt er gevarieerd over: Het lijkt op oude kasten. Heel mooi omdat het op iets van de geschiedeis lijkt en zo bijzonder dat ik geprobeerd het te schilderen.

Volwassen Maassluizers zeggen: Uit welke hoek je het ook bekijkt, het is steeds anders. Een mooi monument dat recht doet aan de verzetsstrijders uit Maassluis. De verwering in het cortenstaal is mooi. Ik zie er ook een spelend kind in vrijheid in, maar dat toch gevangen is in kruislings gespannen koorden. De locatie is goed gekozen maar ik vind het te hoekig.

Maassluise kunstenaars doet de kleur van het staal denken aan zogenoemde bruinhemden. In één woord prachtig. Van mij had het midden in het grote park mogen staan.

Ik houd doorgaans niet zo van verroest staal, het is een hele tijd zo’n trendy dingetje geweest. Wel mooi gedaan: de afbeeldingen van de Geuzen zijn verrassend contrasterend met het staal. Maar ook: het komt rommelig over door de verschillende materialen en technieken Beter was geweest als de ruimte om de gezichten in dezelfde kleur als het metaal was gemaakt. De harmonie ontbreekt mijns inziens in dit beeld.

Het wordt dus aanbevolen om een eigen oordeel te vormen door het te bezichtigen. Kijk vooraf voor extra informatie op crmmaassluis.nl/kunstwerk/geuzenmonument/. En op www.maassluis.nl/kunstwerkenkaart voor de locatie.