De muziek van Genesis in het theater

Algemeen
De bandleden van Genesis Project.
De bandleden van Genesis Project. (Foto: TK)

Op 26 februari brengt Genesis Project de muziek van Genesis naar Theater Koningshof. De groep speelt normaal gesproken alleen in concertzalen, maar zet nu voor het eerst de stap richting het theater. 

Met de show Seconds Out Live in het theater willen de bandleden van Genesis Project de muziek van Genesis naar het nu halen. Hein van den Broek, zanger van Genesis Project, over de voorstelling: “We willen mensen de muziek écht laten beleven. Niet alleen door de muziek te spelen, maar ook door de verhalen eromheen te vertellen.”

Klassieke muziek

“De muziek van Genesis was toen het uitkwam heel vernieuwend. Ze noemden het progressieve rock,” vertelt Hein. “In de periode dat Genesis groot werd, werden er op artistiek en virtuoos gebied enorme stappen gezet in de muziek. Dit was pas échte muziek.” Hein herinnert zich nog goed dat hij de muziek van Genesis voor het eerst hoorde. “Er zaten veel verbindingen in met thema’s uit de klassieke muziek. Bach, Beethoven… De klassieke muziek die mijn vader draaide vond ik saai, maar wat Genesis ermee deed, vond ik spannend. Het was geweldig.” De liefde voor Genesis was geboren.

Een bijzonder album

Seconds Out is een opvallend album in de geschiedenis van Genesis. “Het album kwam uit in ’77, ’78. Precies in de periode dat Peter Gabriel wegging bij Genesis en Phil Collins de zang overnam. Phil was eerst de drummer, dus ter vervanging moest er een tweede drummer worden ingevlogen.” En dat leverde bijzondere taferelen op: “Naast de zang nam Collins vaak plaats achter het drumstel. Twee drummers op het toneel… Dat maakte de optredens legendarisch. De bombastische muziek met hele stukken waarop niet gezongen wordt en twee drummers die tegen elkaar inspelen… Dat is echt markant voor Seconds Out.”

Genesis Project brengt het album Seconds Out zo authentiek mogelijk naar het theater. “We spelen de nummers die Genesis ook tijdens de Seconds Out tour speelde. We hebben setlists gedownload en daar vervolgens onze eigen draai aan gegeven. We zorgen in de show voor een mooie afwisseling tussen de rustigere en de bombastische stukken. Tussendoor vertellen we de verhalen die de ervaring compleet maken. Maar,” lacht Hein, “het draait wel om de muziek. We zullen geen heel lange verhalen vertellen.”

Voor het eerst in het theater

Met Seconds Out trekt Genesis Project voor het eerst het theater in. “Het doel is om mensen een avond de muziek van Genesis te laten beleven. We nemen mensen mee in het verhaal van Seconds Out. Op Seconds Out zong Phil Collins, maar de muziek was grotendeels ontwikkeld in de tijd van Peter Gabriel. Gabriel was een grensverleggende muzikant – en Phil Collins wat mij betreft technisch de meest begaafde drummer ooit. Hij bracht moeiteloos de meest bijzondere ritmes in de muziek. Met Seconds Out willen we de mensen in het theater laten beleven hoe creatief en bijzonder die muziek eigenlijk was – en wat voor grensverleggende band Genesis is geweest.”

Genesis Project is zaterdag 26 februari te zien in Theater Koningshof. Tickets zijn te bestellen via www.theaterkoningshof.nl/agenda.