Stadsdichter voorziet vernieuwde Lijndraaiersbrug van gedicht

Algemeen
Stadsdichter Jaap van Oostrum met zijn bruggedicht wat onderop de Lijndraaiersbrug is aangebracht en dus zichtbaar is vanaf de kant van de P.C. Hooftlaan als de brug is geopend.
Stadsdichter Jaap van Oostrum met zijn bruggedicht wat onderop de Lijndraaiersbrug is aangebracht en dus zichtbaar is vanaf de kant van de P.C. Hooftlaan als de brug is geopend. (Foto: CW)

“Ik dacht, het moet een kort, pakkend gedicht zijn want mensen moeten even de tijd hebben om het te kunnen lezen”, legt stadsdichter Jaap van Oostrum eerder vanmiddag uit.

Door Chrit Wilshaus

Even daarvoor maakt wethouder Fred Voskamp (CDA) het bruggedicht zichtbaar als hij door op een aantal knoppen te drukken de vernieuwde Lijndraaiersbrug opent en daarmee officieel in gebruik stelt na de vernieuwing. Voor wandelaars, fietsers en overig wegverkeer gaat de brug naar verwachting in de loop van morgenmiddag weer open.

Meer locaties geschikt

Maar voordat de portefeuillehouder in actie mag komen, draagt Van Oostrum nog een gedicht voor. Een paar regels daaruit: “Poëzie verrijkt het leven, dat vergt geen lang debat. Zij hoort dan ook zichtbaar te zijn in ieder dorp of stad… en je kijkt er straks tegenaan als je op de P.C. Hooftlaan voor de brug moet stilstaan.” Met andere woorden: de wethouder staat dus aan de ‘verkeerde kant’ om het brugdicht te kunnen lezen op het moment dat hij de brug weer in gebruik stelt. Maar niet veel later komt hij er ook achter! Volgens de Maassluise stadsdichter zijn er in Maassluis nog wel meer locaties geschikt om gedichten op aan te brengen. “Langs de Weverskade heb je nu zo’n brug. Dat is ook een ideale plek voor een mooi natuurgedicht of zo. Of op de zijkanten van Elementumflats.” Volgens Van Oostrum zijn er steeds meer steden waar op gevels “mooie gedichten verschijnen.”

Techniek aangepast

Peter van der Burg, beheerder wegen en civiele kunstwerken bij de gemeente Maassluis, zegt desgevraagd het heel fijn te vinden dat de werkzaamheden aan de brug zijn afgerond. “Ik ben blij dat hij terug is en weer goed functioneert. We hebben de hele brug uit elkaar gehaald. Wat we in ieder geval moesten doen, was het vervangen van de schilderlaag. Tegelijkertijd hebben we een aantal (technische) verbeteringen aangebracht. Zo is onder de brug behalve het bruggedicht ook verlichting aangebracht. Verder is de techniek aangepast aan deze tijd. Bijvoorbeeld doordat we smeerleidingen hebben aangebracht waardoor de lagers, die op grote hoogte zitten, nu vanaf straatniveau te smeren zijn.” Volgens Van der Burg kan de Lijndraaiersbrug, die uit 1953 is, nog zeker vijftig jaar mee. Wel zal het schilderwerk over 25 jaar weer aan de beurt zijn om vervangen te worden. “Het is inderdaad een hele drukke brug. Daarom hebben we ook een tijdelijke brug neergelegd tijdens de werkzaamheden.” Andere bruggen, te beginnen met de Wagenbrug, staan ook op de rol om aangepakt te worden. Daarnaast is de Koepaardbrug toe aan groot onderhoud. Dat wordt momenteel voorbereid. “Dat wordt een heel groot project, groter dan de Lijndraaiersbrug”, weet Van der Burg.

Mooi geworden

Wethouder Voskamp zegt “super trots” te zijn op het resultaat. “Het is mooi geworden en hij kan er weer een tijdje tegen. We hebben geprobeerd om de overlast zoveel mogelijk te beperken maar helemaal zonder overlast gaat het niet.”

Technisch gezien is de brug nu klaar voor gebruik maar praktisch is dat pas donderdagmiddag het geval als de aannemer (veilig) al zijn spullen en de hekken heeft weggehaald. Dat is overigens ruim een dag eerder dan gepland.