College hecht grote waarde dat iedereen mee kan doen in Maassluis

Algemeen
Afbeelding

Iedereen moet gelijke kansen krijgen om mee te kunnen doen om zijn of haar talenten te kunnen ontwikkelen. Woorden van die strekking staan in een raadsinformatiebrief (RIB), geschreven door de wethouders Sjoerd Kuiper (PvdA) en Fred Voskamp (CDA) die onlangs werd gepubliceerd.

Door Chrit Wilshaus

De brief informeert de gemeenteraad hoe het staat met het uitvoeren van de motie Bestrijden Kansenongelijkheid. Daarin wordt het college onder andere opgeroepen van het bestrijden daarvan een kernwaarde te maken bij het hele gemeentelijke beleid. De wethouders schrijven in hun brief dat het college er grote waarde aan hecht dat iedereen mee kan doen in Maassluis en dat het college daarom de strekking van de motie onderschrijft en dat iedereen zijn of haar talenten moet kunnen ontwikkelen. Volgens de portefeuillehouders toont het rapport Gelijke kansen in het onderwijs. Structureel investeren in kansengelijkheid voor iedereen van de Sociaal Economische Raad (SER) van juni 2021 aan dat de coronacrisis de bestaande kansenongelijkheid tussen kinderen nog meer heeft blootgelegd. Vooral als het gaat om kinderen die uit gezinnen komen met een lagere sociaaleconomische achtergrond. ‘Onderwijs speelt een belangrijke rol in het bestrijden van kansenongelijkheid en dat verdient meer aandacht.’ Ook gemeenten kunnen daar een steentje aan bijdragen, zo blijkt uit de brief. Dat is in verschillende visies en nota’s geborgd, aldus de briefschrijvers. Lokale overheden spelen volgens Kuiper en Voskamp een belangrijke rol bij het bestrijden van achterstanden.

Aanpakken van laaggeletterdheid

In verschillende nota’s wordt daar volgens de briefschrijvers aandacht aan besteed. Zoals in Cultuurvisie, Sportnota, Integratienota, nota Samen Doen, het Onderwijskansenbeleid, de strategische visie werk en inkomen en uiteraard het MVS-jeugdmodel. Daarnaast werkt de gemeente Maassluis volgens de RIB lokaal en regionaal actief mee aan het voorkomen van ontwikkelingsachterstanden (en daarmee het bestrijden van kansenongelijkheid) door deel te nemen aan een aantal (landelijke) projecten. In de brief wordt daar een opsomming van gegeven. Voorbeelden daarvan zijn het aanpakken van laaggeletterdheid, het beter op elkaar laten aansluiten van onderwijs en arbeidsmarkt en individuele hulp bij geldproblemen. Omdat de resultaten van kansenongelijkheid een heel leven doorwerken, is het volgens de wethouders belangrijk dat op allerlei manieren in de gaten te blijven houden. Verder is in de afgelopen jaren een landelijke stijging te zien op de arbeidsmarkt als het gaat om de arbeidsparticipatie onder mensen met een niet-westerse migratieachtergrond. In Maassluis is een daling van het aantal geregistreerde werkzoekenden te zien.

Gedetailleerde informatie

‘Daarnaast’, aldus Kuiper en Voskamp, ‘kijken we met belangstelling naar de interactieve website KansenKaart.nl waarop buurtniveau te zien is hoe onderwijskansen verdeeld zijn in Nederland. Deze site werd ontwikkeld door wetenschappers van de Erasmus School of Economisch op basis van CBS-gegevens uit 2018 en bevat gedetailleerde informatie over inkomen en onderwijsuitkomsten. Hoewel de site wel spreekt van ‘toekomstige plannen’ is nog niet duidelijk of deze site de ontwikkelingen ook jaarlijks bij zal houden. Als dit wel zo gaat zijn, zijn ook deze metingen een optie om de ontwikkelingen in Maassluis te monitoren.’

Belangrijke rol

Volgens beide portefeuillehouders versterkt meedoen de eigen kracht van mensen. En de gemeente is zich ervan bewust dat ze daarbij een belangrijke rol speelt als het gaat om het vergroten van kansen en mensen mee te laten doen naar vermogen. De wethouders hopen dat de RIB laat zien dat de gemeente Maassluis het bestrijden van kansenongelijkheid hoog in het vaandel heeft staan en er in de breedte van het hele beleid rekening mee houdt. Door kansenongelijkheid te bestrijden wordt een stevige basis gelegd voor de toekomst, weten de portefeuillehouders die verder van mening zijn dat met de brief voornoemde motie is afgedaan.