Maassluis toont solidariteit met Oekraïne

Algemeen
De blauwgeel uitgelichte letters bij de Koning Willem-Alexander Boulevard.
De blauwgeel uitgelichte letters bij de Koning Willem-Alexander Boulevard. (Foto: CW)

De Oekraïense vlag van Els en Bram Vreugdenhil van Stichting AK die zij vorige week vrijdag samen met burgemeester Edo Haan bij het stadhuis hesen is inmiddels door een groter exemplaar vervangen.

Door Chrit Wilshaus

Maar de intentie waarmee het gebeurde, was er zeker niet minder om. En verder worden de letters MAASSLUIS die bij de Koning Willem-Alexander Boulevard staan sinds kort blauwgeel uitgelicht. Eveneens om solidariteit uit te drukken met de bevolking van Oekraïne maar vooral met onze zusterstad Beregszász. In Oekraïne is de foto die Bram daarvan maakte en deelde volgens hem met enthousiasme begroet. “Ze vonden het geweldig.” Vorige week vrijdag was er nog meer goed nieuws voor Stichting AK want de gemeente besloot 10.000 euro beschikbaar te stellen voor humanitaire hulpverlening door deze stichting. Het geld is bestemd om vluchtelingen uit andere delen van het land op te kunnen vangen. Geld overmaken is volgens Bram Vreugdenhil trouwens nu de efficiëntste manier van hulpverlening. Naast voedsel zullen er volgens hem allerlei noodzakelijke spullen van gekocht worden. “Ik zie ons geen transport daar naartoe sturen. Het is dagen onderweg en het is erg kostbaar. Bovendien zijn we daar in 2012 mee gestopt.”

Perfect geregeld

Burgemeester Edo Haan heeft inmiddels zijn collega in Oekraïne laten weten dat iedereen in Maassluis enorm met hen meeleeft. Bram Vreugdenhil: “De burgemeester daar is sowieso zeer actief; ik mag hem heel graag, hij doet goed werk. En onze contactpersoon aldaar idem dito. En wat ik er verder van kan zien op televisie is het moreel goed onder de Oekraïners; ze zijn zeer strijdbaar, dat is fantastisch.”

Ver weg van strijdtoneel

Het front is Beregszász (nog) niet genaderd. “In die provincie is het dan ook betrekkelijk rustig”, gaat Bram Vreugdenhil verder. “Er zijn nog geen schermutselingen geweest; de Russen hebben zich daar nog niet laten zien. Ik denk dat die provincie niet interessant is voor hen. Het is ver weg van het strijdtoneel, helemaal achter het gebergte van de Karpaten. Dat is gunstig maar het trekt daarom ook veel mensen aan. Want mensen weten dat het daar veilig is en dat gaat uiteraard rond als een lopend vuurtje. Massaal komen mensen dus die kant op.”

Maassluizers die ook bij willen dragen aan de opvang van vluchtelingen in Oekraïne kunnen doneren aan stichting AK op bankrekening NL 10 INGB 0000246123 onder vermelding van Opvang vluchtelingen in Oekraïne.