Gemeenteraadsverkiezingen in Maassluis

Algemeen
Afbeelding
(Foto: CW)

De Maassluise Courant legt in aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen diverse onderwerpen voor aan de tien deelnemende partijen. Hier leest u de visie van de partijen over de onderwerpen. Deze week gaat het over duurzaamheid.

CDA Maassluis: ‘Zuinig zijn op onze omgeving’

Om ervoor te zorgen dat we nu en in de toekomst prettig wonen in Maassluis, willen we zuinig zijn op onze omgeving en ons groen mooier maken.

Wij kiezen voor:

- Een groener Maassluis door het aanleggen van nieuwe parken, zoals bij de Oude Maasdijk. Bij bestaande parken willen we het groen en de paden verbeteren. 

- Mooie initiatieven die passen bij Maassluis, geen grote windturbines in en vlakbij Maassluis.

- Voor ons is het belangrijk dat het makkelijk en betaalbaar is voor inwoners om duurzame keuzes te maken voor hun woning om zo hoge energielasten te verlagen. 

Daarom vinden wij het belangrijk dat:

- Inwoners gebruik kunnen maken van de duurzaamheidslening en aanpassingen in hun huis kunnen doen.

- Verenigingen, organisaties en horeca kunnen verduurzamen en het binnenklimaat kunnen verbeteren met gratis advies op maat.

- Het is belangrijk dat verkeer goed kan doorstromen en we vaker de fiets pakken dit kan dankzij:

- Goede bereikbaarheid en gratis parkeren 

- Aantrekkelijke fietspaden en stallingen zodat fietsten aantrekkelijker wordt.

Verder willen we:

- Verenigingen en organisaties betrekken bij het inzamelen van oud papier.

- Elektrisch rijden stimuleren zonder dat dit ten koste gaat van parkeerplekken in de wijk.

GroenLinks Maassluis: Meer actie voor een duurzaam Maassluis!

We hebben als doelstelling in 2040 energieneutraal te zijn. Met het huidige beleid gaat dat niet lukken. Nieuwbouw bijvoorbeeld is nu niet standaard energieneutraal! Dat is wel het minste wat we als gemeente moeten doen! GroenLinks wilt om de doelstelling te halen een windmolen op bedrijventerrein De Dijk, tegen Vlaardingen aan, daar waar in de toekomst al een windmolenpark komt. Deze windmolen levert een flinke bijdrage aan de duurzame energieproductie in Maassluis. Maar er moet méér gebeuren! Vele daken in Maassluis zijn onbenut en dat kan een hoop duurzame energie opleveren via zonnepanelen. CO2 kan middels groene daken worden afgevangen.
Uiteraard moet ook meer ingezet worden op isolatie. Dit moet voor iedereen mogelijk zijn! Dus ook corporaties moeten aan de slag! Door elektrische auto’s en met het zelf opwekken van energie is uitbreiding en vervanging van het stroomnet op diverse plekken in Maassluis noodzakelijk. Verder moeten we de plastic soep aanpakken door een boot aan te schaffen voor ons stadsbedrijf. Daarmee kan afval uit vlieten/sloten en havens worden gevist. Ook willen we Maassluis flink ‘vergroenen’ door extra bomen te planten. Uiteraard hebben we nog meer plannen. Zie daarvoor ons verkiezingsprogramma op onze website.

PvdA Maassluis: Duurzaamheid eerlijk en betaalbaar 

De PvdA wil in Maassluis een schonere lucht, minder (zwerf) afval en minder herrie. Dat kunnen we bereiken door samen Maassluis duurzamer te maken. De PvdA wil investeren in duurzame energie en warmte uit de bodem en restwarmte van de industrie. Zodat iedereen ook in de toekomst zijn huis kan verwarmen op een duurzame en betaalbare manier, zonder afhankelijk te zijn van gas uit Rusland of te worden overvallen door enorme prijsstijgingen in de energie. Juist de betaalbaarheid voor iedereen is extra in op de inwoners van oudere huizen en lagere inkomens, omdat deze inwoners de hoogste stookkosten hebben en de investeringen niet zomaar kunnen dragen.

Daarom wil de PvdA:

- Bij duurzaamheid altijd rekening te houden met de betaalbaarheid voor alle inwoners van de stad.

- Betere afvalscheiding met een eerlijker verdeling van de kosten.

- Extra menskracht voor groenbeheer: mooier groen en schonere straten.

- Stimuleren van fietsen: geasfalteerde fietspaden en bewaakte fietsenstallingen.

- Meer groen in de stad voor biodiversiteit, waterberging en tegen hittestress.

- Invoeren van max 30 km/h in de hele stad (exc. hoofdwegen). Zo zorgen we voor schonere lucht, veiligheid en minder geluidsoverlast.

VSP: Duurzaam op alle fronten 

Maassluis moet in alle opzichten een duurzame stad worden. De gemeente moet zelf initiatieven nemen, het goede voorbeeld geven en verder invloed uitoefenen of zelfs sturend optreden. VSP Maassluis kiest voor de volgende maatregelen die moeten bijdragen aan duurzaamheid op alle fronten..

- Verduurzaming van alle gemeentelijke gebouwen.

- Inwoners moeten goed en uitgebreid worden geïnformeerd over welke maatregelen ze op het gebied van duurzaamheid kunnen nemen. 

- Waar nodig en mogelijk krijgen ze daarbij ondersteuning.

- Aardwarmte gebruiken als bron voor een warmtenet als vervanging voor gasverwarming. Dat is beter dan gebruik maken van restwarmte van bedrijven waar we in de toekomst van af willen. 

- Elektrische auto’s hebben de toekomst. Daarom moet er in nieuwbouwprojecten voor elke woning een eigen parkeerplaats met oplaadpaal komen.

- Duurzaam lokaal openbaar vervoer door elektrische ringbussen.

- Pakketten worden alleen nog bezorgd door elektrische voertuigen vanaf een lokale verzamelplek.

- De plannen voor inzameling van restafval moeten worden teruggedraaid. Het nascheiden van restafval bij de afvalverwerker is een veel betere en voordeliger oplossing dan inwoners opzadelen met steeds meer afvalbakken.

- Een duurzame stad is ook een groene stad. Dus verdere vergroening van de openbare ruimte en van particuliere tuinen in combinatie met extra aandacht voor wateropvang en waterberging.

VVD Maassluis: ‘Door meer samenwerking kan veel geld bespaard worden’

Duurzaamheid is een veelomvattend begrip en om aan de klimaatdoelstellingen te voldoen moeten er minder grondstoffen verbruikt worden. Door te isoleren en zuinigere apparaten te gebruiken en over te gaan op andere energiebronnen. Daarnaast zal de uitstoot van schadelijke stoffen alsmede de stikstofproblematiek moeten worden aangepakt

Een grote veroorzaker van Co2 is aardgas. De regering wil dat wij in 2050 van het aardgas af zijn. Dat is naast andere maatregelen nodig om de Klimaatsdoelstellingen van Parijs te halen.

Voor de VVD Maassluis is een belangrijke voorwaarde dat de omschakeling naar alternatieven haalbaar en betaalbaar moet zijn. Zonder dat zal de bereidheid om over te schakelen te laag zijn en worden de doelen niet behaald.

De VVD staat achter de klimaatdoelstellingen en wensen deze te realiseren. Belangrijke voorwaarde is wel dat de overheid de regie in handen neemt en niet alle gemeenten zelf het wiel laat uitvinden. Door meer samenwerking kan veel geld bespaard worden en kunnen de oplossingen eerder beschikbaar komen zonder dat de lasten van de Maassluizers te hoog worden. Voortschrijdend inzicht en nieuwe technische mogelijkheden moeten altijd kunnen worden toegepast zodat we op de meeste innovatieve en kosten beheersbare wijze de doelstellingen van het jaar 2050 halen.

D66 Maassluis: ‘Een gezond Maassluis voor iedereen’

D66 wil dat Maassluis in 2040 klimaatneutraal is. We zetten de duurzame ambities van de afgelopen 4 jaar voort en zorgen dat we nu stappen zetten. Dat vraagt ons klimaat van ons en we kunnen niet tot de toekomst wachten met oplossingen.

D66 zet maximaal in op groen vervoer. We belonen goede voorbeelden: bijvoorbeeld met een groene ozb-korting. Ook zorgen we ervoor dat Maassluis aansluit op het warmtenet. Iedereen doet mee, zodat duurzaam loont. We sporen actief energiearmoede op en zorgen dat die huishoudens niet achterop raken.

D66 wil een gezond Maassluis voor iedereen. Daarom treden we op tegen milieu- en geluidsoverlast. De geluidswal langs de A20 breiden we uit en overlast van houtstook bestrijden we. Het afsteken van vuurwerk wordt verboden in Maassluis. D66 zet zich in voor een andere eindejaarsviering.

Een gezonde omgeving helpt ook om er lekker op uit te trekken in en om je stad. Maassluis krijgt een stadspark en tuinen en wijken worden groen. We beschermen de groene gebieden rond de stad, zoals het Midden-Delflandgebied. In het groen kun je wandelen en fietsen over goede paden.

Een groene, duurzame en gezonde stad. Dat maakt Maassluis een fijne stad om in te wonen.

Forum voor Maassluis: ‘Voorstander van duurzaamheid, maar niet ten koste van onze inwoners’

Forum voor Maassluis is een voorstander van duurzaamheid, maar niet ten koste van onze inwoners. Gemeente en rijk zullen de handen ineen moeten slaan om zo de kosten niet op de burgers af te wentelen. 

FVM staat niet achter het plan van de gemeente om in 2030 van het gas af te kunnen, wij vinden dit niet realistisch. Maassluis kent te veel vooroorlogse woningen waarvoor dit niet haalbaar is. Bovendien is uit onderzoeken gebleken dat veel alternatieven nog niet goed zijn om het gebruik van gas te vervangen. 

Samen met de woningbouwverenigingen Maasdelta en Vestia kan een start gemaakt worden met inventariseren welke maatregelen wel genomen kunnen worden.

Leefbaar Maessluys: Een realistischer duurzaamheidsbeleid

Leefbaar Maessluys staat voor een realistisch, haalbaar en betaalbaar duurzaamheidsbeleid. Wij zijn helder: Nederland moet overgaan op kernenergie als het snel en efficiënt duurzamer wil worden. Daarnaast moeten we inzetten op klimaat-adaptieve maatregelen.

Huishoudelijk afval willen we nascheiden bij een scheidingsinstallatie: duurzaam en kosten efficiënt. Steeds meer gemeenten gaan over op deze methode. Toch wil het huidige college eigenwijs het wiel opnieuw uitvinden en 2.6 miljoen euro investeren in bronscheiding, waarvan 240.000 euro aan zinloze PMD containers (6000 voor 40 euro per stuk) en 150.000 euro aan een ‘afvalcoach’. Het argument: ‘bewustwording’. Luchtfietserij en weggegooid geld, want PMD-afval kan net als het meeste andere afval gescheiden worden in een scheidingsinstallatie. Deze plannen moeten zo snel mogelijk worden teruggedraaid.

De gemeente zou niet mee moeten doen aan projecten waarbij de CO2-reductie gering is, de kosten niet helder zijn en het draagvlak onder de bevolking laag is, zoals het project ‘Maassluis Aardgasvrij’.

Zonnepanelen zijn prima voor op daken en windturbines dienen enkel nog op zee te worden gebouwd. Wij zijn tegen zonneweides en windturbines op land.

Wij willen meer aandacht voor biodiversiteit en inheemse vegetatie. Van de recent geplante 31 boom- en plantsoorten in de Aalkeetpolder is meer dan de helft uitheems!

ChristenUnie Maassluis: Een toekomst voor de nieuwe generatie

De ChristenUnie wil krachtig inzetten op een beweging naar een groene en duurzame economie. Ook een groene leefomgeving is belangrijk. Daar laden we ons op en kunnen we genieten van bloemen, bomen, insecten en dieren.

In alle plannen willen we betere inspraak voor jongeren, het gaat over jullie toekomst!

ChristenUnie actiepunten:

- Energiebesparing in Maassluis wordt topprioriteit.

- De WoonWijzerWinkel krijgt meer aandacht in onze stad; zij helpen ons om onze huizen betaalbaar te verduurzamen.

- Het wordt tijd dat de grote lege daken van gebouwencomplexen en woningen gevuld gaan worden met zonnepanelen!

- De gemeente zet zich in om energie-coöperaties te starten, zodat inwoners samen met private partijen kunnen investeren in zonne-energie.

- In buurt- en wijkoverleg wordt regelmatig voorlichting gegeven over de mogelijkheden tot energiebesparing.

- Wij willen initiatieven vanuit de stad voor hergebruik en deeleconomie stimuleren.

- Open landschappen/ groene gebieden mogen niet steeds kleiner worden. We willen een duidelijke overgang behouden van de stad naar de groene rustige ruimte in de recreatiegebieden.

- Wij gaan voor een ambitieuze fietsagenda, gericht op groei van het fietsverkeer.

- Realisatie geluidswal langs de A20.

Maassluis Belang: Gewoon, samen voor duurzaam

Maassluis Belang is geen voorstander van het voorop lopen als het gaat om de uitdaging voor wat betreft de energietransitie. Dat betekent zeker niet dat we gaan afwachten, we moeten stappen maken! Als gemeente zullen we een voorbeeld functie moeten vervullen en zorgen dat de communicatie richten onze ondernemers en inwoners beter wordt. Zo is het ons een doorn in het oog dat op het dak van de Koningshof nauwelijks zonnepanelen liggen. Dat is een gemiste kans en geen voorbeeld van Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen.

We moeten openstaan voor initiatieven die vanuit onze ondernemers en inwoners gedaan worden, ze ondersteunen en waar nodig de schakel zijn tussen verschillende partijen. Kleine initiatieven delen met elkaar, want juist hier kunnen we veel van leren!

We moeten ons bewust worden van wat we doen en waarom we dat doen, alleen dan kunnen we met elkaar het verschil maken. Als het kan neem dan de fiets en niet de auto! 

Gedragsverandering is de uitdaging, een uitdaging die met de juiste beloning meer kans van slagen heeft. Kunnen we met elkaar onderzoeken wat de inwoners van onze stad, jou dus, zou helpen? Alleen dan kunnen we stappen maken en is het: Gewoon, samen voor duurzaam.