“Ik moet altijd wat omhanden hebben”

Algemeen
Gerrit Langelaar in zijn tuin bij het anker dat hij kreeg toen hij afscheid nam als voorzitter van Stichting Sleepboothaven Maassluis.
Gerrit Langelaar in zijn tuin bij het anker dat hij kreeg toen hij afscheid nam als voorzitter van Stichting Sleepboothaven Maassluis. (Foto: CW)

In zijn tuin met uitzicht op het water ligt een anker. Zijn afscheidscadeau na ruim zeventien jaar actief te zijn geweest als voorzitter van Stichting Sleepboothaven Maassluis.

Door Chrit Wilshaus

Door de coronamaatregelen was een afscheidsreceptie op dat moment niet mogelijk. Reden voor burgemeester Edo Haan daarbij stil te staan toen hij Gerrit Langelaar (bijna 76) onlangs de Erepenning van de gemeente Maassluis overhandigde. Die gemeentelijke onderscheiding kreeg hij trouwens ook voor andere maritieme vrijwilligersactiviteiten. Zoals zijn betrokkenheid als adviseur bij de bouw van de Snikschuit. “Ik heb me daar een beetje tegenaan bemoeit”, vertelt Langelaar. Verder realiseerde hij met Chris Zweers, voorzitter van SPEM (Stichting Publieke Evenementen Maassluis) de Speelfurie.

Tien patrouillevaartuigen

In zijn werkzame leven was Langelaar scheepsbouwkundig ingenieur. “Mijn vader was dat ook en die werkte bij Smit. Ik ben begonnen bij Smit Lloyd bij de afdeling nieuwbouw.” Bij Smit vervulde Langelaar diverse functies. Zo stond hij enige tijd aan het hoofd van Smit Vlootbeheer. Maar ook hield hij zich wereldwijd bezig met kwaliteit en veiligheid. “Totdat ik op mijn vijfenvijftigste bij een reorganisatie werd ontslagen. Maar al snel daarna vond ik een baantje bij Rijkswaterstaat. Ook als vlootbeheerder. Later ging dat over in de Rijksrederij. In de tien jaar dat ik daar nog heb gewerkt, zijn er tien patrouillevaartuigen bij De Haas gebouwd.” Een model bij Langelaar in de huiskamer herinnert daaraan. “Mijn hele leven heb ik in het maritieme gezeten. Ik zat aan de wal maar heb wel heel veel meegevaren. Bijvoorbeeld met proefvaarten want varen was natuurlijk het leukst. Althans als het weer redelijk was. In die tijd heb ik zeker wel wat van de wereld gezien. Vooral toen ik kwaliteits- en veiligheidsman was bij Smit.” Ook in die tijd was Langelaar actief als vrijwilliger. Zo was hij voorzitter van het bestuur van tennisvereniging Be Quick en penningmeester van scoutinggroep Karel Doorman. Stilzitten kan hij trouwens niet goed, bekent hij. “Ik moet altijd wat omhanden hebben.”

Rondleidingen

Op vrijwilligersgebied deed Langelaar het afgelopen jaar volgens eigen zeggen “even niks.” Maar inmiddels is hij wel weer van plan wat te gaan doen Bijvoorbeeld rondleidingen verzorgen in het Sleepvaartmuseum. “Want ik heb best wat kennis van de sleepvaart en dergelijke”, lacht hij. “Daarnaast werk ik er nog een klein beetje bij en ben ik een dag of 25 per jaar actief voor de Raad van Accreditatie. Weet je wat dat is?” Uw verslaggever weet het niet. “Ik vergelijk het altijd met de KEMA. Die controleren de lampen maar de Raad van Accreditatie controleert op haar beurt de KEMA.” Dus eigenlijk controleren jullie de controleurs? “Ja en dat doen we ook voor de binnenscheepvaart. Ik ga dan na hoe onafhankelijk controleurs van schepen te werk gaan. Dan ben ik een dagje op een werf en maak daar een rapport van.”

Dag van de Zeesleepvaart

Gaan we nog even terug naar Stichting Sleepboothaven Maassluis. Hoe raakte Langelaar daar eigenlijk bij betrokken? “Die stichting werd opgericht omdat een aantal sleepbootstichtingen van onder meer de Furie en de Hudson samen met het Sleepvaartmuseum een stand wilden op de Europoorttentoonstelling. Die grote maritieme tentoonstelling in Ahoy. Het Fonds Schiedam, Vlaardingen en omstreken wilde daar best geld voor beschikbaar stellen maar dan moest er wel een stichting opgericht worden met een onafhankelijke voorzitter. Aangezien ik geen bestuurslid was van een van die stichtingen werd ik door de toenmalige voorzitter van de Hudson, Piet de Nijs, gevraagd voorzitter te worden van Stichting Sleepboothaven Maassluis. Nou had ik mij altijd afzijdig gehouden van het Sleepvaartmuseum en dergelijke omdat dat heel erg gelieerd was aan mijn vader, die het museum mede heeft helpen oprichten en er voorzitter van is geweest. Maar omdat hij toen al gestopt was, vond ik dat ik rustig voorzitter kon worden van die overkoepelende stichting. Een van de activiteiten die daaruit voortkwam was de Dag van de Zeesleepvaart, die we eerst jaarlijks organiseerden en waarvan een vlootschouw deel uitmaakte. Maar omdat we dat niet ieder jaar konden realiseren, zijn we dat om de twee jaar gaan doen. In het tussenliggende jaar organiseerden we dan een kleiner evenement dat we de Vaardag noemden. Dat wordt na Corona weer opgepakt in het nieuwe ontwikkelplan Maritiem Historisch Maassluis dat door de Erfgoed Dealsubsidie van 650.000 euro wordt ondersteund. Het doel daarvan is om Maassluis nog beter op de kaart te zetten. ” Inmiddels is Langelaar opgevolgd door Anton Wesselius als voorzitter van Stichting Sleepboothaven Maassluis.