Burgemeester informeert raad over mogelijke gevolgen oorlog Oekraïne

Algemeen
Afbeelding
(Foto: CW)

De VRR (Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond) werkt momenteel aan regionale, gecoördineerde opvang van Oekraïners die op de vlucht zijn geslagen of gejaagd door het oorlogsgeweld. Direct gevolg daarvan is dat de Lady Anne waarschijnlijk langer in Maassluis blijft liggen.

Chrit Wilshaus

Daarover wordt binnenkort overlegd met het COA (Centraal Orgaan Opvang Asielzoekers). Dat schrijft burgemeester Edo Haan in een recent verschenen raadsinformatiebrief (RIB). Daarin inventariseert hij de mogelijke gevolgen van de oorlog in Oekraïne (ook voor Maassluis). Volgens de eerste burger probeert Nederland Oekraïne te steunen waar nodig en heeft de coronacrisis ‘ons geleerd dat we niet terughoudend moeten zijn om vroeg in actie te komen.’ Reden dat de VRR deze week begonnen is met na te gaan wat de gevolgen van de oorlog in Oekraïne voor deze regio kan zijn.

Particulieren

Rekening wordt gehouden met een grote toestroom vluchtelingen vanuit Oekraïne naar ons land, aldus Haan in zijn brief. De opvang van Oekraïners verloopt zoals bekend niet via de reguliere asielprocedure. De regio Rotterdam-Rijnmond realiseert 2000 opvangplekken voor vluchtelingen. Het gaat daarbij om regionale, gecoördineerde opvang. Volgens de burgemeester zal daarbij een beroep gedaan worden op particulieren om opvangruimte aan te bieden. Daarvoor wordt een regionaal ingangsloket opgezet waar burgers die tijdelijk Oekraïners willen opnemen zich kunnen melden. Overigens worden er momenteel al Oekraïners opgevangen bij particulieren in Maassluis. Samen met andere gemeenten in de regio voorziet Maassluis op dit moment al in de noodopvang van vluchtelingen uit andere landen.

Afschalen gasvoorziening

In zijn RIB gaat burgemeester Haan ook in op andere mogelijke gevolgen van de oorlog in Oekraïne. Zo is de verwachting is dat gasvoorraad door de zachte winter voldoende zal zijn in Nederland. Maar, waarschuwt Haan, op de lange termijn zouden er alsnog tekorten kunnen ontstaan. En dat zou voor huishoudens ook gevolgen kunnen hebben voor de Rotterdamse haven. ‘Daarom wordt een inventarisatie gehouden van eventuele gevolgen van afschalen van de gasvoorziening.’ Verder zouden er geen concrete aanwijzingen zijn voor cyberaanvallen op ons land maar moet daar wel degelijk rekening mee worden gehouden. ‘De VRR zet zich in om de cyberweerbaarheid bij zowel publieke- als private organisaties te verhogen en waar nodig te intensiveren’, aldus de brief.

Mogelijk verlenging noodopvang

In Maassluis is de gemeentelijke crisisorganisatie inmiddels opgestart en worden voorbereidingen getroffen voor de in deze brief genoemde zaken. Zo wordt onderzoek gedaan naar mogelijke opvanglocaties in de stad. Volgens de burgemeester wil Maassluis ook nu zijn van verantwoordelijkheid nemen, ‘zoals wij dat ook doen met de noodopvang voor vluchtelingen op de boot in de haven.’ Binnenkort is er een gesprek met het COA over mogelijke verlenging van deze noodopvang. De auteur van de brief eindigt met te stellen dat de gemeenteraad van de gang van zaken wekelijks op de hoogte gehouden zal worden via een monitor, zoals ook gedaan werd tijdens de coronacrisis. En over relevante ontwikkelingen worden volksvertegenwoordigers direct geïnformeerd. ‘Het zijn onzekere tijden, laat elkaar vasthouden en hulp bieden waar het kan.’