Diverse spontane acties voor Oekraïne gestart

Algemeen
Marjan Heesbeen tussen een deel van de gebrachte spullen voor Oekraïne.
Marjan Heesbeen tussen een deel van de gebrachte spullen voor Oekraïne. (Foto: CW)

De invasie van de Russische president Poetin, die van mening is dat zijn land met elf tijdzones nog niet groot genoeg is, heeft ook in Maassluis velen verenigd om gezamenlijk iets voor Oekraïne te doen.

Door Chrit Wilshaus

Na op Facebook bekend te hebben gemaakt spullen te gaan inzamelen voor Oekraïne stond de telefoon van Marjan Heesbeen van wijkvereniging De Flat al gauw roodgloeiend. Na beelden van de oorlog in Oekraïne en de gevolgen daarvan gezien te hebben, was het voor haar duidelijk: “We moeten wat doen!” Jaren terug kwam de wijkvereniging na een tsunami in Sri Lanka ook in actie. Voordat ze het bericht op Facebook plaatste, regelde Heesbeen eerst dat de spullen ook daadwerkelijk opgehaald kunnen worden en naar Polen getransporteerd en van daar naar Oekraïne.

Nieuwe schoenen

Spullen brengen kan volgens Heesbeen nog steeds, alleen niet tijdens activiteiten als schaken of bridge “als het stil moet zijn.” Volgens haar was het vorige week donderdag en vrijdag “een gekkenhuis” wat het brengen van spullen betreft. De ruimte waar doorgaans gerookt wordt, stond afgelopen maandag al goed vol met van alles en nog wat. 

Van blikken soep tot nieuwe schoenen, die de koper niet bevielen maar die hij liever schonk dan terugstuurde. Heesbeen: “Het begon met iemand die met tien pakken luiers kwam aanzetten. Ook komt nog iemand vier slaapzakken brengen; je zult maar in zo’n metrostation moeten slapen en helemaal niks hebben, krijg er gewoon kippenvel van als ik eraan denk.” De wijkvereniging zelf voegde nog een aantal verbanddozen en pleisters toe.

Hartverwarmend

Heesbeen, die al jaren bij De Flat actief is, zag afgelopen week mensen binnenstappen die ze daarvoor nog nooit had gezien. Onder hen ook de nodige kinderen die van alles komen brengen, van snoep tot spelletjes. “Dat is hartverwarmend.” Maandagmiddag was overigens nog niet bekend wanneer het eerste transport vertrekt. Heesbeen houdt er rekening mee dat er meerdere keren gereden zal moeten worden.

Vooral medische spullen

De Flat werkt inmiddels samen met GroenLinks als het gaat om het inzamelen en transporteren van spullen bestemd voor Oekraïne. Orán Vaissier, campagneleider van deze partij, vertelt dat zij vorige week benaderd werden door Kamila Koropacka, een Poolse Maassluizer die volgens hem zeer betrokken is bij het lot van de Oekraïners. “Haar man is de afgelopen twee weken al meerdere keren tot aan de grens met Oekraïne gereden met vooral medische spullen. Zoals medicijnen en verband voor Oekraïense ziekenhuizen. Deze spullen zijn daar over gepakt en verspreid in Oekraïne in die gebieden, waar ze het hardst nodig zijn.” 

Wie wil, kan ook spullen brengen naar Keytoe, Dr. Kuyperkade 28 in Maassluis. Op de Facebookpagina Samen Sterk Maassluis staat bovendien informatie over een actie voor Oekraïense truckers.