‘Ervaren, doortastend, nuchter, pragmatisch en resultaatgericht’

Algemeen
Corine Bronsveld (CDA) stelde maandagavond verkenner Marco Oosterwijk voor aan de fractievoorzitters.
Corine Bronsveld (CDA) stelde maandagavond verkenner Marco Oosterwijk voor aan de fractievoorzitters. (Foto: CW)

Marco Oosterwijk is geknipt voor zijn rol als verkenner om de mogelijkheden van de vorming van een nieuwe coalitie in kaart te brengen. Althans die conclusie kan getrokken worden na wat er maandagavond over hem gezegd is nadat hij was voorgesteld bij een bijeenkomst in het stadhuis. 

Chrit Wilshaus

Oosterwijk (SGP) is momenteel nog wethouder in Ridderkerk (in december vorig jaar heeft hij aangegeven daarmee te gaan stoppen). Daarvoor was hij vier jaar portefeuillehouder in Krimpen aan den IJssel. De verkenner zegt op een positieve manier invulling te willen geven aan de vraag die aan hem gesteld is. Overigens is Maassluis niet helemaal vreemd voor hem want in zijn vorige en huidige bestuursperiode kwam hij hier volgens eigen zeggen regelmatig. “Maar ook daarvoor, toen ik nog werkzaam was in de Rotterdamse haven en omgeving. In die zin is Maassluis niet vreemd voor mij.” Aan de andere kant denkt Oosterwijk voldoende afstand te kunnen bewaren om onafhankelijk zijn werk te kunnen doen. “Mensen die mij kennen, weten dat ik dat met open vizier doe en daarbij waarde hecht aan een stukje navolgbaarheid op zowel proces als inhoud.” Verder geeft hij aan zich dienstbaar te willen opstellen maar ook te willen bewaken dat er stappen gezet gaan worden.

De juiste persoon

Corine Bronsveld (CDA) laat desgevraagd weten ontzettend blij te zijn dat Oosterwijk is ingegaan op het verzoek van haar partij, die als grootste uit de stembus kwam en daarom het initiatief mag nemen bij de coalitieonderhandelingen, de rol van verkenner in Maassluis te gaan vervullen. Zijn naam kreeg zij trouwens van verschillende kanten aangereikt. “Hij is voor ons de juiste persoon om dit proces te begeleiden.” Bronsveld noemde hem ervaren, doortastend, nuchter pragmatisch en resultaatgericht maar ook met oog voor wat belangrijk is voor de ander. “We hebben dan ook veel vertrouwen om met hem aan de slag te gaan.” Het proces van verkenning zal voor een groot geheel vertrouwelijk zijn en dus niet openbaar. Bronsveld zegt daaraan te hechten. “Voor openheid is er aan het begin en het einde van het proces ruimte.”

Open gesprekken

Oosterwijk begint zijn werk als verkenner met het voeren van gesprekken met iedere fractie afzonderlijk. Hij verwacht dat deze fase ongeveer twee weken in beslag zal gaan nemen. “Dat worden open gesprekken, waarbij iedereen wordt uitgenodigd om het achterste van zijn tong te laten zien. Ook hebben we met elkaar gecommuniceerd dat het goed is om een aantal onderwerpen aangedragen te krijgen, waarvan iedereen vindt dat die toch echt in een toekomstig coalitieakkoord moeten landen. Vanzelfsprekend komt ook de vraag aan de orde welke combinaties van partijen realistisch zijn voor coalitievorming.” Volgens Bronsveld gaat de verkennende fase zo lang duren “als dat nodig is.”

Zeer kundig

Bij het maandagavond gehouden voorstelrondje waren ook de fractievoorzitters van alle politieke partijen in Maassluis aanwezig. Klarie Oosterman (ChristenUnie) prees het CDA voor de keuze van Oosterwijk. Volgens haar heeft het CDA zijn best gedaan door te kiezen voor een onafhankelijke en professionele verkenner. “Wij hebben daar om gevraagd en zijn blij dat dat gebeurd is. Verder is het uiteraard afwachten hoe de gesprekken zullen verlopen.” Sjoerd Kuiper (PvdA) die Oosterwijk kent als collega-wethouder Wonen zei zich te kunnen vinden in “alle mooie woorden die Corine heeft gesproken” over de verkenner. “Hij is een zeer kundig bestuurder, een aimabel persoon maar wel scherp op de inhoud.”