Raad akkoord met verzoek Leefbaar Maessluys om opnieuw te hertellen

Algemeen
Afbeelding
(Foto: CW)

De gemeenteraad van Maassluis, afgelopen dinsdagavond voor het laatst in de oude samenstelling bijeen, heeft ingestemd met een verzoek van Leefbaar Maessluys om de stemmen van een aantal stembureaus opnieuw te tellen. Alleen de VSP kon zich daar niet in vinden. Burgemeester Edo Haan sprak van “een unieke situatie.”

Door Chrit Wilshaus

Vorige week donderdag maakte het Centraal Stembureau bekend dat er bij de hertelling enkele kleine verschillen met de eerste telling waren geconstateerd met als gevolg dat de restzetel die eerst naar Leefbaar Maessluys was gegaan, naar VSP Maassluis ging.

Gary Brouwer (partijvoorzitter Leefbaar Maessluys) zei dat zijn partij na het resultaat van de op verzoek van de VSP uitgevoerde hertelling bestudeerd te hebben, bij een viertalstembureaus opnieuw een miniem verschil geconstateerd te hebben. Verder wees hij er onder andere op dat het Centraal Stembureau het verzoek van Leefbaar Maessluys om opnieuw tot hertelling over te gaan vorige week donderdag afwees op grond van dezelfde argumenten als waarmee werd besloten het verzoek van de VSP tot hertelling wel te honoreren.

Laf

Ton Luijendijk (VSP) liet echter weten “geen enkele behoefte te hebben aan een hertelling” en stelde verder onder andere dat het resultaat van de uitslag van de onlangs gehouden gemeenteraadsverkiezingen pas bevredigend is voor Leefbaar Maessluys als die uitslag in het voordeel van deze partij uitvalt. Die opstelling noemde Luijendijk “laf.” Vooral dat laatste kwam hem op veel kritiek te staan vanuit de rest van de raad. Bovendien wees Aad Solleveld (Maassluis Belang) hem er op dat Leefbaar Maessluys pas met een verzoek tot hertelling kon komen nadat zij de uitslag van de hertelling hadden kunnen bekijken. Hij reageerde daarmee op de opmerking van Luijendijk dat hij vond dat Leefbaar Maessluys eerder had kunnen en moeten protesteren tegen de uitslag van de hertelling.

Wenselijk

De rest van de ‘oude’ gemeenteraad maakte duidelijk het niet met het standpunt van de VSP eens te zijn. Zo gaf Jesse de Jong (D66) aan in te kunnen stemmen met hertelling “om maar uit te sluiten” dat er misschien toch iets over het hoofd is gezien. En Klarie Oosterman (ChristenUnie) zei dat hertelling wenselijk is “om alle twijfel weg te nemen.” Marcel ‘t Hart (CDA) concludeerde dat het “nu wringt” en dat het dus beter is om opnieuw te hertellen. “Want je wil niet op deze manier een zetel toebedeeld krijgen of verliezen.” Hertelling is volgens Denise Mulder (Maassluis Belang) bovendien een goede zaak om het vertrouwen in de politiek te herstellen; Mulder wees erop dat de opkomst bij de verkiezingen deze keer laag was. Dick Snoeck (VVD) zei te verwachten dat de uitslag na deze tweede hertelling, die waarschijnlijk deze week vrijdag plaats zal vinden, niet anders zal zijn dan na de eerste hertelling maar “vanwege de zorgvuldigheid” kon hij er toch mee instemmen.