Gemeenteraad akkoord met verlenging noodopvang vluchtelingen

Algemeen

De gemeenteraad heeft dinsdagavond met uitzondering van de fractie van Leefbaar Maessluys ingestemd met verlenging van het verblijf van de Lady Anne in de stad. Met het COA (Centraal Orgaan opvang Asielzoekers) is afgesproken tot 1 november dit jaar.

Chrit Wilshaus

Burgemeester Edo Haan plaatste daarbij wel de kanttekening dat die datum geenszins zeker is. Verder zegde hij de raad toe dat mocht het COA aangeven de noodopvang ook na die datum te willen voortzetten de raad daarover bijtijds te zullen informeren. Het gegeven dat Haan de gemeenteraad in december verzekerde dat het hotelschip niet langer dan acht weken in de buitenhaven afgemeerd zou liggen, kwam hem dinsdagavond op kritiek te staan van verschillende fracties. Zo had hij volgens Jan van den Hoek (Forum voor Maassluis) beter in december kunnen zeggen: “We weten nog niet hoelang het gaat duren.” Denise Mulder (Maassluis Belang) herinnerde de raadsvoorzitter eraan destijds gevraagd te hebben duidelijkheid te geven over de verblijfsduur en Dick Snoeck (VVD) herhaalde destijds te hebben geadviseerd: “Doe het gelijk langer.” Burgemeester Haan gaf toe dat dit beter was geweest maar hield vol dat hem in december geen signalen bekend waren dat het langer zou gaan duren.

UWV

Raoul Kleijwegt (GroenLinks) wees erop dat het draagvlak voor de noodopvang in Maassluis groot is. “Wij kunnen ze letterlijk een veilige haven bieden.” Martijn Kroonen (CDA), die zijn maidenspeech hield, zie dat het goed is om de noodopvang te continueren. “De boot verplaatsen is onwenselijk en onnodig.” Volgens Mulder is de afgelopen periode goed verlopen en staan veel vrijwilligers klaar om te helpen. Jorrit Keijzer (PvdA) wees erop dat vluchtelingen zonder toestemming van het UWV geen vrijwilligerswerk mogen doen en vroeg of dat niet geregeld kan worden. Verder informeerde hij welke mogelijkheden het college heeft om vluchtelingen die op de Lady Anne verblijven een dagvergoeding te geven. Wethouder Sjoerd Kuiper (PvdA) zei in gesprek te zullen gaan met UWV en COA. Volgens hem kunnen vluchtelingen sinds kort klusjes uitvoeren (aan boord van de Lady Anne) in ruil voor een kleine vergoeding. “Een beetje zoals heitje voor een kwarweitje.” Volgens Klarie Oosterman (ChristenUnie) moeten mensen in nood geholpen worden en hebben vluchtelingen perspectief nodig.

Wel degelijk een probleem

Jurre van de Merwe (Leefbaar Maassluis) kon niet instemmen met verlening. Volgens hem moeten vluchtelingen opgevangen worden in de regio en wordt de woningmarkt wel degelijk ook negatief beïnvloed door migratie. “Een oorzaak die benoemd mag worden.” Maar volgens Jorrit Keijzer (PvdA) is dat laatste niet het geval aangezien de vluchtelingen in een boot en in een pand dat al leegstond (tijdelijk) verblijven. Snoeck reageerde de zorgen van Leefbaar Maessluys echter wel te kunnen begrijpen. Het aantal vluchtelingen en asielzoekers zou volgens hem op den duur wel een probleem kunnen worden. “We moeten de kop daarvoor niet in het zand steken.”

Twee vluchtelingenstromen
Burgemeester Haan benadrukte dat het in Maassluis om twee aparte vluchtelingenstromen gaat. Aan de ene kant de vluchtelingen die in de drijvende noodopvang Lady Anne verblijven en aan de andere kant de 89 Oekraïners die worden opgevangen in de oude Vliet. Voor de eerste groep is het COA verantwoordelijk, voor de tweede de gemeente. Behalve in de Vliet worden volgens Haan nog zestien Oekraïners opgevangen bij zes gezinnen in Maassluis. “De regering ontraadt particulieren trouwens om mensen zelf op te vangen. In dat geval wordt zelfs al gesproken van spijtgezinnen.” Kinderen van Oekraïners in de basisschoolleeftijd gaan volgens de eerste burger naar school. “Middelbare scholieren volgen online onderwijs vanuit Oekraïne.” Haan zei verder dat er geen concrete plannen zijn om buiten de Vliet locaties te zoeken om Oekraïners te huisvesten.

Helaas geen vanzelfsprekendheid

Voorafgaand aan de raadsvergadering deelden vrijwilligers van de SP voor het stadhuis A4’tjes uit waarin werd opgeroepen om het voorstel voor het verlengen van de noodopvang te steunen. Want volgens hen is dat helaas geen vanzelfsprekendheid, daarbij verwijzend naar de gemeenteraad van Vlaardingen, ‘die onlangs een boot met vluchtelingen de stad uitstuurde.’