Maassluise Harmonie viert 100-jarig bestaan met groots jubileumconcert

Algemeen
Na twee jaar corona-beperkingen kon op 12 maart 2022 in Koningshof weer het eerste concert worden gegeven.
Na twee jaar corona-beperkingen kon op 12 maart 2022 in Koningshof weer het eerste concert worden gegeven. (Foto: Edwin Sonneveld)

De Maassluise Harmonie bestaat dit jaar honderd jaar. Reden voor de christelijke muziekvereniging om groots uit te pakken met een jubileumconcert op 5 november.

Loes van Straten

Anders dan voorgaande jaren zoekt de vereniging het op buiten Maassluis, bij de Priva Campus in De Lier om precies te zijn. “Die ruimte is enorm goed qua akoestiek”, vertelt voorzitter Alphons Alsemgeest. “Het is gewoon echt heel leuk om daar een concert te geven.” Wat ook meespeelt, is dat er plek is voor ruim honderd meer mensen dan in Theater Koningshof. De voorbereidingen zijn al in volle gang. Zo repeteert het harmonieorkest iedere donderdag en is operazangeres Francis van Broekhuizen voor het concert gestrikt.

Naast het jubileumconcert is de vereniging ook nog van plan om in de zomer een aantal buitenconcerten te organiseren. Maar eerst mag het orkest de muzikale omlijsting bij de aubade op Koningsdag verzorgen. Na een lange pauze als gevolg van de coronapandemie kan het allemaal weer. De optredens van de Maassluise Harmonie lagen al eens eerder nagenoeg stil: in de oorlogstijd, toen aan musiceren allerlei restricties gebonden waren.

Zo heeft de vereniging wel meer slechte, maar vooral ook goede tijden gekend. “We hebben in de loop van de jaren tot het een-na-hoogste niveau gemusiceerd”, blikt Alsemgeest terug. Hoewel de kwaliteit van de muziek nog steeds voorop staat bij de vereniging, uit zich dat niet meer in de behoefte om zich als harmonieorkest te bewijzen op concoursen. “Dat leverde heel veel stress op bij de leden en ook bij de dirigent”, vertelt oud-voorzitter Jaap Cats. “Het waren nooit de leukste optredens om te doen.” Alsemgeest sluit zich daarbij aan: “Een mooi concert geven geeft veel meer voldoening en daar doe je ook veel meer mensen een plezier mee.”

Een probleem dat de vereniging door de jaren heen achtervolgde, was het gebrek aan een eigen, vaste repetitieruimte. Het harmonieorkest heeft heel wat Maassluise panden van binnen gezien en zelfs een tijdje gerepeteerd in de molen aan de Zuiddijk. Ook kwam de vereniging voor financiële uitdagingen te staan, wat resulteerde in een oud papieractie en het ontstaan van een rommelmarkt. “Dat heeft lang bestaan en heel veel geld gegeneerd”, zegt Alsemgeest. Van dat geld kocht de vereniging in 1982 hun huidig onderkomen aan de Troelstraweg. “Als vereniging moet je wat dat betreft wel zelfredzaamheid hebben”, voegt Cats toe.

Nog steeds staat de vereniging voor de nodige uitdagingen, zoals het werven van nieuwe leden. Cats: “Vroeger was je vrijetijdsbesteding lid zijn van een vereniging en daar deed je alles voor.” Tegenwoordig is dat wel anders. Kinderen veranderen vaker van vereniging en daarbij is de vrijetijdsbesteding individueler. Het harmonieorkest telt op dit moment dertig leden. “We zouden er zeker nog wel vijf mensen bij willen hebben”, aldus Alsemgeest. Met name klarinettisten, trompettisten en slagwerkers zijn welkom zich bij het orkest te voegen. Of de Maassluise Harmonie over honderd jaar nog steeds bestaat? “Je kunt niet honderd jaar de toekomst in kijken”, reageert Cats. “Op de korte termijn denk ik dat we gewoon enthousiast doorgaan en hopen we qua ledental stabiel te blijven. Daarna zien we wel weer.”