SUN Waterweg helpt minima in urgente financiële nood

Algemeen
Arjan Korthout is voorzitter van SUN Waterweg.
Arjan Korthout is voorzitter van SUN Waterweg. (Foto: CW)

SUN (Stichting Urgente Noden) Waterweg, helpt mensen die in financiële nood zitten, een urgent probleem hebben en van een bestaansminimum moeten rondkomen met een gift tot maximaal 1000 euro. Heel soms wordt een renteloze lening verstrekt tot maximaal 3000 euro. Voorwaarde is dat een aanvraag wordt gedaan door een hulpverleningsinstantie.

Chrit Wilshaus

Zoals Voedselbank Maassluis, Vraagraak of Humanitas. Arjan Korthout is sinds een jaar voorzitter van SUN Waterweg. Volgens hem weten instellingen in Vlaardingen en Schiedam met respectievelijk 120 en 97 aanvragen SUN Waterweg in toenemende mate te vinden. “Maar in Maassluis mag onze bekendheid wel wat beter. Want in de eerste tien maanden van ons bestaan sinds februari vorig jaar, kwamen slechts 26 aanvragen uit Maassluis.

Nieuwe wasdroger

Het meeste geld wat SUN Waterweg uitkeert, gaat volgens Korthout naar woninginrichting omdat mensen met een bijstandsuitkering daar doorgaans onvoldoende van kunnen sparen om bijvoorbeeld een kapotte koelkast te kunnen vervangen. Maar ook kan het gaan om vloerbedekking of zelfs een bed. “Die mensen kunnen door tussenkomst van een hulpverleningsinstantie bij ons aankloppen als zij in financiële nood zitten en een urgent probleem hebben. Een ander voorbeeld is dat van een zestienjarig meisje dat overdag werkt en daarnaast in Schiedam een avondopleiding volgt maar daar alleen op de fiets naartoe ging. Uit oogpunt van veiligheid vroeg haar vader ons toen om een RET-abonnement wat we hebben vergoed. Hij kon het zelf niet betalen. Verder springen we bij als mensen uit huis gezet dreigen te worden of afgesloten van energie. Of als kinderen een fiets of laptop nodig hebben. Maar het kan ook gaan om de vergoeding van studiekosten. Bijvoorbeeld van iemand met een verleden van drugs, geweld, gedwongen prostitutie en psychische klachten die een cursus wilde gaan doen maar geen geld daarvoor had. Dan zorgen wij voor ondersteuning dat ze in ieder geval weer perspectief heeft om verder te gaan in het leven. Iemand anders had last van vocht in haar woning. De oorzaak bleek te worden veroorzaakt door een hele oude wasdroger die de hete lucht niet naar buiten pompte maar in de woning. Met een nieuwe van 700 euro was het probleem opgelost!” Volgens Korthout moet bij een toekenning van een aanvraag steeds zicht zijn op een structurele verbetering van de situatie. “Dus als iemand 10.000 huurschuld heeft, en wij verstrekken 1000 euro heeft het weinig zin.”

Vliegticket

“Soms gaat het om urgente situaties”, weet Korthout. “Zoals bij een mevrouw die van het bestaansminimum leeft en hoorde dat haar vader op Curaçao was overleden. Maandag kreeg ze dat bericht en vrijdag zou hij begraven worden. Ze had echter geen geld om een vliegticket te kunnen betalen. Dinsdag hebben wij toen besloten het geld voor het ticket beschikbaar te stellen, woensdag stond het op de rekening en donderdag kon ze naar Curaçao vliegen om daar vrijdag de begrafenis van haar vader bij te kunnen wonen.”

Binnen paar dagen

“Wij toetsen heel globaal op inkomen en vragen mensen niet om alle bonnetjes of salarisstroken te overleggen’, gaat Korthout verder. “Doordat een hulpverlenende instantie de aanvraag doet, is dat ook niet nodig. Zo heeft bijvoorbeeld bij mensen die via de Voedselbank bij ons aankloppen al een inkomenstoets plaatsgevonden. Wij beslissen meestal binnen een of twee weken over een aanvraag.” Korthout wijst erop dat mensen één keer dezelfde soort aanvraag kunnen doen. “Dus het kan best zijn dat je verleden jaar tandartskosten vergoed hebt gekregen en dat dit jaar de koelkast vervangen moet worden.” Maar wat als koelkast en wasmachine beiden de geest hebben gegeven? Korthout: “Dat kan. We hebben een afspraak met een grote witgoedleverancier in Vlaardingen en voor 1000 euro komen we aan een koelkast, wasmachine en vaak ook nog wel aan een kookplaat. Daarnaast adviseren we mensen soms ook om op Marktplaats te kijken of om naar een kringloopwinkel te gaan. En voor tweedehands pc’s en laptops verwijzen we door naar De Windwijzer in Vlaardingen.”

Schulden

Mensen die door SUN Waterweg geholpen worden, blijken volgens Korthout vaak (veel) schulden te hebben. “Dan vragen we om een overzicht van de schulden maar niet precies hoe dat zo gekomen is. Hilda, onze coördinator, is daar buitengewoon alert op en spoort hulpverlenende instanties die bij ons aankloppen met iemand die ook schulden heeft aan om actie te ondernemen als dat nog niet is gebeurd, benadrukt Korthout.

Tandartskosten

“Wat wij regelmatig tegenkwamen waren heel veel aanvragen voor vergoeding van tandartskosten. Wat blijkt? Mensen die in de bijstand zitten en schulden hebben, kunnen geen aanvullende ziektekostenverzekering afsluiten. Doordat ze niet verzekerd zijn voor de tandartskosten gaat hun gebit (nog verder) achteruit en raken in een isolement omdat ze niet meer naar buiten durven. Daarom zijn we met DSW een pilot gestart waarbij in de maand mei mensen die zich via een hulpverleningsinstantie bij ons hebben aangemeld gezien worden door een tandarts. Die maakt vervolgens een behandelplan. Dat wordt voorgelegd aan DSW en na goedkeuring wordt in overleg met ons het gebit opgeknapt.” Volgens Korthout bezuinigen mensen die weinig geld hebben op de tandarts. “Als je twee kinderen hebt en van een bijstandsuitkering moet rondkomen, doe je dat.”

Gedetacheerd

SUN Waterweg is aangesloten bij SUN Nederland en heeft vijf bestuursleden die het werk allemaal als vrijwilliger doen. Alleen de coördinator wordt voor haar werkzaamheden betaald. Zij is in dienst bij de gemeente Vlaardingen die haar heeft gedetacheerd bij SUN Waterweg. Het kantoor van deze organisatie is ook in die stad gevestigd. De personeelslasten worden overigens mede vergoed door Maassluis en Schiedam. “Voor de giften krijgen we geld van onder meer het Fonds Schiedam Vlaardingen en omstreken en van andere vermogensfondsen. Zij hebben voor ons kapitaal van ruim anderhalve ton gezorgd”, aldus Korthout.

Ga voor meer informatie naar www.sunwaterweg.nl.