‘Hoe mooi kan het zijn om een verschil te maken?’

Algemeen
Joke van Zalingen en Jan Willem Hogendijk zijn lid van de Adviesraad van Maassluis.
Joke van Zalingen en Jan Willem Hogendijk zijn lid van de Adviesraad van Maassluis. (Foto: PR)

Op een zonovergoten 2 mei vond de eerste Doe-Mee-Markt plaats, georganiseerd door SamenzijnwijMaassluis. Tijdens deze markt, in Theater Koningshof, waren veel sociaal maatschappelijke-, sport- en culturele organisaties uit Maassluis aanwezig.

Ook leden van de Adviesraad Jan Willem Hogendijk en Joke van Zalingen en expert voor de Adviesraad Loura Raamsdonk waren hierbij aanwezig. Jan Willem: “Als Adviesraad Samenlevingszaken konden wij natuurlijk niet ontbreken. Door de vele bezoekers aan onze kraam hebben wij waardevolle contacten kunnen leggen met inwoners uit Maassluis. Uiteindelijk is het ‘gewoon’ in gesprek gaan met elkaar, de beste manier om te leren en te voelen wat er leeft in de gemeenschap. En dat is wat de Adviesraad doet. Signalen oppikken uit de samenleving en die gebruiken om het college van B&W te adviseren over plannen op het gebied van bijvoorbeeld zorg en welzijn, eenzaamheid, jongerenbeleid, ouderenbeleid en andere onderwerpen op het gebied van Samenlevingszaken.”

Het is de Adviesraad duidelijk geworden dat we in een gemeenschap leven waar mensen de veranderingen in de maatschappij opmerken, zo vertelt Hogendijk. “Zij weten heel goed te benoemen welke thema’s hen bezighouden. Denk hierbij aan eenzaamheid, individualisering, naar elkaar omkijken en respect hebben voor de ander. Het opmerken van deze thema’s is een beginstap, maar hoe mooi zou de volgende stap zijn om hier ook daadwerkelijk wat aan te kunnen doen?”

Na deze dag moet Hogendijk concluderen, dat er in Maassluis meer dan genoeg geweldige organisaties en instellingen zijn die zich inzetten voor de eerdergenoemde thema’s. “Deze organisaties hebben enorm de behoefte aan nieuwe vrijwilligers die vers bloed door de aderen van een organisatie kunnen laten stromen. Nee, u hoeft niet bang te zijn dat dit u enorm veel tijd gaat kosten in uw drukke leven. Maar vraag u eens af, hoe mooi kan het zijn om een verschil te kunnen maken in de Maassluise samenleving? Hoe mooi is het om een organisatie te kunnen verrijken met uw kennis, hoe fijn is het om met thema’s bezig te zijn die direct gevolgen kunnen hebben voor uw omgeving?”

Veel mensen hebben deze dag onder meer kennis gemaakt met de Adviesraad van Maassluis; een raad die zich inzet voor de gemeenschap door mee te denken en te praten over het beleid van de gemeente. Iedereen is uitgenodigd om een keer aan te sluiten bij een vergadering of werkbezoek van de Adviesraad. 

Kijk voor meer informatie op www.adviesraadsamenlevingszakenmaassluis.nl