Slopen en nieuwbouwen in Sluispolder-West

Algemeen
Dit is wat over is van een deel van de G.A.Brederolaan, beter bekend als GAB-laan.
Dit is wat over is van een deel van de G.A.Brederolaan, beter bekend als GAB-laan. (Foto: CW)

Sluispolder-West krijgt door de metamorfose die dit stadsdeel momenteel ondergaat stap voor stap een andere uitstraling. Vooral wandelend of fietsend zijn de verschillen met hoe het eerst was goed te zien. Waarbij we er gemakshalve maar even van uitgaan dat wandelaar of fietser weten hoe de situatie eerst was.

Chrit Wilshaus

Zo is de G.A. Brederolaan gedeeltelijk gesloopt. Daarmee werd vorige maand gestart. Als voorbereiding daarop werd het sloopterrein ingericht en werden de leidingen rond de woningen weggehaald. Vervolgens werden er uit veiligheidsoverwegingen hekken rondom het hele werkterrein geplaatst. Ook is asbest verwijderd en zijn materialen weggehaald die hergebruikt kunnen worden. Zoals hout. De sloopwerkzaamheden zijn dusdanig uitgevoerd/worden dusdanig uitgevoerd, dat omwonenden zo min mogelijk overlast (hebben) ervaren van geluid en stof. Als de sloop achter de rug is en alles is weggehaald, begint de gemeente straks eerst met het aanleggen van de riolering in de straat. Waarschijnlijk gaat dit vanaf eind deze maand gebeuren. Vervolgens worden ook de leidingen voor gas, water en elektriciteit aangepast en verlegd. Als dit allemaal volgens plan verloopt, zouden deze werkzaamheden eind september moeten zijn afgerond. 

Vanaf oktober kan dan worden gestart met de bouw van 47 sociale huurwoningen. Die worden waarschijnlijk nog voor de zomer van 2023 opgeleverd. Tot slot wordt de straat opnieuw ingericht. Daarbij wordt de groenstrook, die nu nog in het midden van de straat ligt, verplaatst. Dat maakt ruimte vrij voor het aanleggen van parkeervakken aan beide zijden van de straat. Daardoor zal het aantal parkeerplaatsen toenemen in vergelijking met hoe de straat eerst was ingericht.

Tuindorpachtig karakter

De reconstructie van Sluispolder-West is al enkele jaren aan de gang. Dit gedeelte van Maassluis moet gedeeltelijk een tuindorpachtig karakter krijgen, bedachten de plannenmakers. Het stadsdeel dat momenteel onderhanden wordt genomen is ingedeeld in verschillende zones. Het plan zelf is opgesplitst in verschillende deelplannen, die per bouwplan bijgesteld kunnen worden. Bijvoorbeeld als daar aanleiding toe is. Het gebied dat een tuindorpachtig karakter krijgt is het gebied achter de Mgr. W.M. Bekkerslaan en de P.C. Hooftlaan. En dat houdt in dat het een dorpse uitstraling krijgt (en deels al heeft gekregen) met bovendien veel groen. Dat groen is bepalend voor de inrichting van het gebied, schrijft Maasdelta op zijn website Sluispolder-West.nl, ‘en blijft zoveel mogelijk gehandhaafd ‘of waar nodig aangevuld met nieuwe bomen van voldoende omvang. ‘De bouw heeft een ambachtelijk karakter en is niet overheersend in het straatbeeld. De oude hoogbouw in de wijk wordt voornamelijk vervangen door eengezinswoningen met veel voor- achtertuinen.’