‘Ik hoop dat we elkaar weer weten te vinden in Maassluis’

Algemeen
De gemeenteraad kwam vorige week zaterdagochtend bij elkaar om te praten over de mislukte coalitieonderhandelingen.
De gemeenteraad kwam vorige week zaterdagochtend bij elkaar om te praten over de mislukte coalitieonderhandelingen. (Foto: CW)

Een optelsom van allerlei zaken is de reden dat de coalitieonderhandelingen tussen VVD, CDA, PvdA en Leefbaar Maessluys zijn gestrand. Dat zei informateur Marco Oosterwijk afgelopen zaterdagochtend bij een bijeenkomst met de gemeenteraad daarover.

Chrit Wilshaus

Na afloop daarvan benadrukte hij verder geen waardeoordeel uit te willen spreken. Vanaf het begin was het duidelijk dat er allerlei programmatische en ideologische verschillen zijn tussen partijen. Overeenstemming bereiken ging volgens Oosterwijk de ene keer dan ook makkelijker dan de andere keer. “En soms net met de hakken over de sloot.” Vooral dat laatste zou in de toekomst wel eens voor problemen hebben kunnen zorgen, viel op te maken uit de manier waarop de informateur het verwoordde. “Dit is een ultiem belangrijke periode. Hier wordt namelijk een coalitie gevormd die vier jaar lang Maassluis voor de boeg heeft. Het gaat over allerlei onderwerpen die we kennen maar ook over allerlei zaken die nog op ons af gaan komen en die we nu nog niet weten. Dat betekent ook dat je elkaar moet kunnen vertrouwen dat wat er ook op ons afkomt, we gaan ervoor.” Volgens Oosterwijk is het beter dat partijen nu de conclusie trekken dat het samen niet gaat, dan tijdens de ‘rit’.

Belangrijk

Verder gaf Oosterwijk aan de drie overgebleven partijen op een indringende manier te zullen meegeven zich te focussen op hoe het wel kan in plaats van wat er wellicht nog aan obstakels is. “Want partijen moeten nu ook gewoon kleur bekennen om met elkaar tot iets te gaan komen. Ze weten ook wel dat ze die verplichting hebben. Op basis van wat we eerder met elkaar besproken hebben, zou dit ook moeten kunnen. Het zou nu logischer zijn om te denken dat het nu makkelijker zou gaan. Maar daar wil ik wel een opmerking bij maken: dit kan niet worden uitgelegd als Leefbaar is lastig, of Leefbaar is de partij geweest die. Ik vind dat wel belangrijk om te benoemen. De heren van Leefbaar Maessluys hebben het op een hele professionele manier gedaan. De complimenten zijn dus ook gericht aan Leefbaar. Ik heb het altijd belangrijk gevonden om in een dorp of in een stad zoveel mogelijk met elkaar te doen op een manier die echt verbindt. Ik hoop dat we elkaar weer weten te vinden in Maassluis. Want vier jaar vliegen soms voorbij maar als het heel erg ingewikkeld is, kunnen ze heel lang duren. Dat moet je met elkaar niet willen.”

Voorkeur

De informatie die eind vorige week naar buiten werd gebracht over het stuklopen van de coalitieonderhandelingen was volgens Klarie Oosterman (ChristenUnie) niet bepaald transparant te noemen en verdiende dan ook niet de schoonheidsprijs. Dat partijen, zoals Leefbaar Maessluys, al snel met een eigen verklaring kwamen, had ook anders gekund en gemoeten, vond Oosterman, die de voorkeur had gegeven aan een gezamenlijke verklaring. Dat Leefbaar met een eigen persbericht kwam, had volgens Gary Bouwer van deze fractie te maken met het feit dat het persbericht van de gemeente “niet veel inhoudelijke informatie bevatte en om onze achterban te informeren.” Jesse de Jong (D66) was benieuwd waarom ervoor was gekozen tussentijds geen verslag te doen van de gang van zaken, zonder precies inhoudelijk overal op in te gaan. Maar blijkbaar lag dat toch te gevoelig. Verder vroeg De Jong zich af of ook andere combinaties nog mogelijk zijn dan alleen een motorblokcoalitie, zoals de combinatie van CDA, VVD en PvdA ook wel genoemd wordt. Ook ChristenUnie en Maassluis Belang gaven de informateur mee met meer partijen te gaan praten. Denise Mulder van laatstgenoemde partij pleitte ervoor daar dan nadrukkelijk ook partijen met een lokaal karakter bij te betrekken. Dat zou ook rechtvaardig zijn in het licht van de uitslag van de verkiezingen: veel mensen stemden op een lokale partij.