Leefbaar Maeassluys teleurgesteld over mislukken coalitieonderhandelingen

Algemeen
Afbeelding
(Foto: )

Hoewel informateur Marco Oosterwijk het mislukken van de coalitieonderhandelingen toeschrijft aan een samenloop van omstandigheden (zie elders in deze krant), denkt Leefbaar Maassluys dat hun wethouderskandidaat de doorslag gaf voor Corine Bronsveld (CDA) en Sjoerd Kuiper (PvdA) om niet verder te praten met deze fractie. Ook Dick Snoeck (VVD) zit op die lijn, blijkt uit een rondgang door deze krant.

Chrit Wilshaus

Gary Bouwer en Jurre van de Merwe wonden er vorige week zaterdag geen doekjes om: zij zijn buitengewoon teleurgesteld in zowel het CDA als in de PvdA. Niet in de VVD? Bouwer: “Nee, die hebben zich de hele onderhandelingen constructief, oprecht en bereidwillig getoond.” Volgens Bouwer was er duidelijk sprake van blokvorming tijdens de onderhandelingen met aan de ene kant CDA/PvdA en aan de andere kant Leefbaar en de VVD. “Maar we waren goed op weg”, aldus Van de Merwe. “Er waren heel veel onderwerpen, waarbij de verschillen tussen ons en bijvoorbeeld de PvdA naar voren kwamen, maar die hadden we eigenlijk allemaal wel besproken; dat was dus wel consensus over. Een coalitieakkoord zwart op wit was er nog niet maar er waren al wel afspraken gemaakt, dus de pijnpunten waren al besproken. Dat maakt het zo lastig voor ons om te begrijpen dat het dan ineens kan klappen.” En Bouwer vult aan: “Ze zijn gewoon geschrokken van onze wethouderskandidaat. Ik denk dat PvdA en CDA ons hebben onderschat. Ze dachten waarschijnlijk dat wij met de een of andere Piet Patat zouden aankomen maar we hebben een stevige kandidaat naar voren geschoven met jarenlange politieke ervaring en dossierkennis. Die kandidaat vormde gewoon een bedreiging voor CDA en Partij van de Arbeid. Die hebben toen hun knopen geteld en gedacht: voor een meerderheid hebben we Leefbaar helemaal niet nodig dus dan trekken we de stekker eruit!”

Heel ingewikkeld

Van de Merwe vertelde zaterdag desgevraagd dat zijn partij “natuurlijk keihard” oppositie zal gaan voeren. “Maar als er zaken aan bod komen waar wij het gewoon hartstikke mee eens zijn, stemmen wij gewoon mee. Wij gaan niet uit rancune altijd tegen stemmen.” Daarnaast had vooral de PvdA volgens hem al eerder aan kunnen geven het niet eens te zijn met het profiel van Leefbaar. “Dan hadden wij misschien ook wat minder frustratie gehad omdat we niet zo lang aan het lijntje gehouden waren.” Snoeck is het daarmee eens, zo blijkt. Overigens spreekt hij tegen dat er bij de onderhandelingen sprake zou zijn geweest van blokvorming. “Wat voor ons op een gegeven moment heel ingewikkeld was, was dat er een wethouderskandidaat ter sprake kwam en dat er toen problemen ontstonden, terwijl we al tien hele lange serieuze gesprekken met elkaar hadden gehad over allerlei onderwerpen en zaken steeds waren uitgepraat. Maar er is een ongeschreven regel: we gaan niet (over elkaars) wethouderskandidaten. Maar toen het over die persoon ging, werd het hele profiel van Leefbaar erbij getrokken. Wij zitten natuurlijk wat meer aan de rechterkant van het spectrum; op heel veel fronten kunnen wij elkaar prima vinden. Overigens heeft Leefbaar een uitermate links woonprogramma. Het is niet op alle fronten dat we het met ze eens zijn.” Beter was het geweest, aldus Snoeck, als CDA en PvdA eerder hadden aangegeven bezwaar te hebben tegen de ideologie van Leefbaar. “Dat had ik dan gerespecteerd.” Afgelopen zaterdag, na afloop van de raadsbijeenkomst, spraken CDA, VVD en PvdA elkaar en ook deze week dinsdag was dat het geval.

Mensenwerk
Net als Snoeck weersprak Bronsveld vorige week zaterdag dat er sprake was van blokvorming tijdens de onderhandelingen. “Op bepaalde punten staan partijen verder uit elkaar maar op andere punten, zoals woningbouw, staan bijvoorbeeld PvdA en Leefbaar dichter bij elkaar, dus dat wisselt. Maar ik ben uitermate teleurgesteld dat het niet gelukt is. We zijn met overtuiging de besprekingen ingegaan om daar ook met elkaar uit te komen en om de verschillen die er zijn te overbruggen.” Dat het mislukken van de onderhandelingen het gevolg is van een optelsom van dingen, is ook hoe Kuiper erover denkt. “Maar er is ook ideologisch een afstand tussen ons en Leefbaar, evenals dat de manier van politiek bedrijven en besturen verschilt. Aan het begin hebben we dat ook geadresseerd. Van wacht even: waar staan we met elkaar? Tussentijds hebben we daar ook een voorbeeld van gezien rondom het verlengen van het verblijf van de Lady Anne. Daar hebben we indringend met elkaar over gesproken en onze grote zorgen over geuit. Uiteindelijk is besturen ook mensenwerk en moet je vertrouwen hebben in elkaar om de komende vier jaar stabiel met elkaar door één deur te kunnen. Je hoopt dat je in de loop van zo’n proces elkaar vindt, de verschillen kan overbruggen en dat het vertrouwen dan groeit om vol vertrouwen en enthousiasme die vier jaar in te kunnen. Ik constateer in ieder geval dat dat onvoldoende is gebeurd en als PvdA-fractie hebben we toen tegen elkaar gezegd daar niet mee verder te willen gaan omdat we onvoldoende vertrouwen hebben dat dit een stabiele en constructieve coalitie zou kunnen opleveren”, aldus Kuiper.