Lezing Jeanne Bieruma Oosting in Museum Maassluis

Algemeen
Afbeelding
(Foto: Mick Otten)

In Museum Maassluis is deze zomer de tentoonstelling ‘\\ De poëzie van het dagelijks leven, Jeanne Oosting’ te zien, als onderdeel van ‘De zomer van Jeanne’. De verzamelnaam voor de reeks tentoonstellingen verspreid door Nederland naar aanleiding van de eind 2021 verschenen biografie Geen tijd verliezen over kunstenares Jeanne Bieruma Oosting (1898-1994), geschreven door Jolande Withuis.

Vijf tentoonstellingen in het land presenteren haar kunst vanuit verschillende invalshoeken, naast Maassluis in Heerenveen, Fochteloo, Zutphen en Almen. In het centrum voor prentkunst van de Stichting Nobilis in Fochteloo wordt haar werk en leven belicht vanuit haar rol als grafisch kunstenaar.

De lezing die Museum Maassluis op zondag 19 juni a.s. organiseert gaat over het leven van Jeanne, en haar rol als kunstenares. Wat maakte ze, in welke technieken en met wie werkte ze samen? Ze speelde een actieve rol binnen de vereniging voor grafische kunstenaars in Nederland. Aan collega-kunstenaars als Maurits Escher en Pam Rueter wordt ook aandacht besteed.
De lezing wordt gegeven door Pieter Jonker en Peter Kooij die samen het boek Jeanne Bieruma Oosting en de prentkunst schreven, dat recent verschenen is. De eerstgenoemde is de spil van Stichting Nobilis centrum voor prentkunst en de samensteller van de Bieruma Oosting-tentoonstelling in Fochteloo en de tweede is adviseur van die stichting en zelf prentenmaker.

Na afloop van de lezing kunt de bezoekers onder het genot van een drankje de tentoonstelling bekijken, de sprekers ontmoeten en hun boek Jeanne Bieruma Oosting en de prentkunst kopen en laten signeren.

De lezing begint om 14.30 uur, toegang is 7,50 euro. Vrienden van Museum Maassluis krijgen gratis toegang op vertoon van hun Vriendenpas. Aanmelden kan via info@museummaassluis.nl.