Wijkwandelingen een succes

Algemeen
Het doel van de wandeling is om de eigen woonomgeving beter te leren kennen en ook elkaar te leren kennen.
Het doel van de wandeling is om de eigen woonomgeving beter te leren kennen en ook elkaar te leren kennen. (Foto: HVM)

In het kader van #samenzijnwijmaassluis heeft de Historische Vereniging Maassluis (HVM) een aantal wijkwandelingen georganiseerd. Tot nu toe zijn er wandelingen geweest op ’t Hoofd en in de Taanschuurpolder. 

De wandelingen zijn speciaal bedoeld voor bewoners van de betreffende wijk. Het doel is om de eigen woonomgeving beter te leren kennen en ook elkaar te leren kennen. Beide doelstellingen zijn gelukt.

Er was veel animo onder de wijkbewoners om deel te nemen aan een wijkwandelingen, niet in de laatste plaats vanwege het schitterende weer. Uit de reacties blijkt dat ‘het leuk is om over de geschiedenis van je eigen wijk te horen, hoe hij is ontstaan en zo geworden is als het nu is.’ Bewoners verbazen zich over bijzondere details waarop ze gewezen worden: ‘Daar fiets ik al 25 jaar elke dag langs, maar het was me nog nooit opgevallen.’ Ook voor het onderlinge contact bleek de wandeling goed te werken. Bewoners maakten kennis met elkaar, raakten aan de praat en ontdekten gemeenschappelijke interesses of kennissen.

Voor de gidsen van de HVM was het improviseren met een portie humor om het gemêleerde gezelschap rond te leiden. De geschiedenis van de wijk kwam voor 50 procent aan bod en de andere helft was gevuld met sociale contacten. En dat gegeven past precies in de doelstelling. Juist door de uitdaging hadden de gidsen er evenveel plezier in als de deelnemers. Er waren veel positieve reacties van de bewoners.

De gidsen zijn vrijwilligers van de HVM, de kosten voor de wijkwandeling draagt de gemeente. Wellicht worden er voor andere wijken ook dergelijke initiatieven ontwikkeld.