Communicatie over Julianalaan laat te wensen over vinden raadsleden

Algemeen
Afbeelding
(Foto: Archief)

De gemeente moet beter communiceren met de bewoners van de Prinses Julianalaan over deze weg. Tot die conclusie komen Richard van Scherpenzeel (VVD) en Jesse de Jong (D66) na een gesprek met Julianalaanbewoner Cor van Ettinger.

Chrit Wilshaus

Beide raadsleden spraken hem onafhankelijk van elkaar maar wel vlak na elkaar. Voor Van Scherpenzeel vormden e-mails van Van Ettinger gericht aan de gemeenteraad de aanleiding om contact met hem op te nemen. “Als nieuw raadslid wil ik graag uit de eerste hand horen wat de mening is van bewoners. Daarnaast vind ik het directe contact met burgers erg belangrijk als volksvertegenwoordiger.” Aanleiding voor De Jong om met Van Ettinger te praten was een telefoontje. Volgens het D66-raadslid had de Julianalaan allang opgeknapt moeten worden en ligt de dijk waarover deze laan loopt er al jaren niet goed bij. “Steeds zijn er lapmiddelen gebruikt om gebreken aan te pakken maar er is nooit goed nagedacht over een werkelijke oplossing.” En dan speelt ook nog de verdichting van nieuwbouwwijk de Kade. Zowel D66 als VVD zijn daar tegen als niet eerst de ontsluiting goed is geregeld. “Je hebt niks aan een woonwijk als je niet goed kunt komen”, weet De Jong. Van Scherpenzeel begrijpt de zorgen van Van Ettinger. “Bedrijventerrein De Dijk zorgt voor extra verkeersbewegingen over de Julianalaan. En dat brengt de nodige trillingen met zich mee; ik heb dat zelf ervaren toen ik bij Van Ettinger in zijn erker stond!”

Raadsel

Bewoners hadden graag gezien dat de gemeente nu alvast drempels en een voetgangersoversteekplaats zou realiseren op de Julianalaan. Maar de gemeente is daartegen omdat het voor schijnveiligheid zou zorgen en het bovendien weggegooid geld is omdat de weg toch op de schop gaat. Maar gezien het tempo waarmee zaken in Maassluis gebeuren, zou het nog wel eens een aantal jaar kunnen gaan duren voor het zover is. De Jong: “Je zou in de tussentijd ook kunnen kiezen voor bijvoorbeeld het neerleggen van kunststof verkeersdrempels of drempels kunnen suggereren door ze te ‘tekenen’ op de weg.” Dat drempels slecht zouden zijn voor de doorstroming, betwijfelt hij. Voor beide raadsleden blijft het een raadsel waarom de blauwe 30-kilometeradviesborden die de gemeente heeft geplaatst niet verplaatst zouden kunnen worden; volgens Van Ettinger staan ze nu op de verkeerde plek. De gemeente zou wat dat betreft proactiever moeten handelen in plaats van steeds af te wachten, vindt De Jong. Overigens weten beide raadsleden ook niet wat de inhoudelijke reden is dat de borden niet verplaatst zou kunnen worden. Wel weten ze dat het instellen van een verplichte maximumsnelheid van 30 kilometer nu ook al zou kunnen. Want sinds de adviessnelheid 30 kilometer bedraagt, zijn de gemeten snelheden op de displays niet omlaaggegaan.

MFR

En dan is er nog de Metropolitane Fietsroute (MFR). De MRDH (Metropoolregio Rotterdam Den Haag) stelt een subsidie beschikbaar als deze route via de Julianalaan gaat ‘lopen’. Maar dan moet de Dijk wel worden verbreed vanwege de afmetingen waaraan een MFR-fietspad moet voldoen. De VVD is tegen deze fietsroute. “Voornamelijk wat de Hoogstraat betreft; we vinden het daar niet veilig genoeg”, nuanceert Van Scherpenzeel het standpunt van zijn partij. D66 is voor genoemde fietsroute. Zowel De Jong als Van Scherpenzeel vinden dat de gemeente op communicatiegebied te vaak steken laat vallen. Dat zou volgens hen anders moeten. De Jong: “Mensen moeten hun hart kunnen luchten of kunnen sparren met de gemeente en met een geautomatiseerd bericht wat ze ontvangen gaat dat niet.” Want hoe komt het nu dat een gemeentelijke woordvoerder stelt dat een brief met antwoorden aan in dit geval Van Ettinger de deur uit is gegaan, terwijl die bewoner na ruim een week reageert nooit iets te hebben ontvangen? Uiteindelijk is er mondeling contact met hem geweest maar de vraag hoe dat mis heeft kunnen gaan, komt wel bovendrijven. Wellicht, denkt De Jong, doordat het systeem wel heeft aangegeven dat de brief verstuurd is maar dat het in werkelijkheid toch niet gebeurde. Van Scherpenzeel is bovendien van mening dat de gemeente de communicatie met zijn burgers moet optimaliseren. De Jong plaatst daar de kanttekeningen bij dat bewoners die zich ergens druk over maken dat altijd in hun vrije tijd doen en voor medewerkers van de gemeente is dat gewoon werk. “Ik vind dat de gemeente meer moet investeren in conflictbemiddeling.”