Burgemeester installeert steunraadsleden

Algemeen
De steunraadsleden die afgelopen dinsdagavond werden beëdigd samen met burgemeester Edo Haan onder de klok in de hal van het stadhuis.
De steunraadsleden die afgelopen dinsdagavond werden beëdigd samen met burgemeester Edo Haan onder de klok in de hal van het stadhuis. (Foto: CW)

“U gaat de komende vier jaar de stad met andere ogen bekijken, al woont u hier al uw hele leven.” Dat zei raadsvoorzitter en burgemeester Edo Haan dinsdagavond tegen de zestien steunraadsleden, die kort daarvoor de eed of de belofte hadden afgelegd en door hem waren geïnstalleerd.

Chrit Wilshaus

Dat gebeurde, zoals Haan het omschreef, in een “feestelijke raadzaal met veel bezoekers.” Een aantal steunraadsleden wordt later beëdigd. Zo kon Bert de Reuver (D66) er niet bij zijn vanwege een vakantie en was Fleur Mostert van Leefbaar Maessluys met haar zeventien jaar nog te jong om te worden geïnstalleerd; zij mag nog een maandje wachten.

Mooi

Na hun installatie werden de kersverse steunraadsleden toegesproken door raadsleden van hun eigen partij. Die betrokken daar trouwens ook de steunraadsleden van de andere fracties bij. Zoals Martijn Kroonen (CDA) die opmerkte: “Mooi dat jullie dit doen!” Kroonen wist verder te melden van griffier René van der Hoek te hebben vernomen dat er nog nooit zoveel steunraadsleden waren benoemd. Jorrit Keijzer (PvdA) kon uit ervaring vertellen hoe het is om als steunraadslid je fractiegenoten te ondersteunen, aangezien hij het een aantal jaar zelf is geweest. Volgens hem is het een “belangrijke taak” en een “goede aanvulling voor de fractie(s).”

Samenredzaamheid

Dick Snoeck (VVD) sprak van “een eervolle taak.” Denise Mulder (Maassluis belang) zei er alle vertrouwen in te hebben. Dat gold uiteraard voor de steunraadsleden van haar eigen partij maar ook voor die van de andere fracties. Klarie Oosterman (ChristenUnie) hoopte dat het samen met de steunraadsleden van haar partij “gaat lukken om met veel initiatieven te komen.” En verder merkte zij op dat het in de gemeentepolitiek niet gaat “om zelfredzaamheid maar om samenredzaamheid.” Jesse de Jong (D66) sprak warme woorden in de richting van zijn fractiegenoot Eric de Ruiter. 

Planten

Als Nine van Vuuren niet had besloten haar zetel af te staan aan Raoul Kleijwegt (GroenLinks) was de kans groot geweest dat zij hem afgelopen dinsdagavond had toegesproken in plaats van andersom. Maar dat was dus niet het geval. Kleijwegt noemde haar “een GroenLinks-politica om rekening mee te houden.” De voorman van GroenLinks had trouwens in tegenstelling tot de meeste andere fractievoorzitters geen bloemen maar planten voor zijn steunraadsleden. Want, zo betoogde hij, “bloemen gaan dood en planten niet.” Tot slot waren er nog de felicitaties van Jan van den Hoek voor zijn en de andere steunraadsleden.