Werk aan de Wateringsesluis

Algemeen
De delegatie die afgelopen dinsdagmiddag een werkbezoek bracht aan de werkzaamheden aan de Wateringsesluis.
De delegatie die afgelopen dinsdagmiddag een werkbezoek bracht aan de werkzaamheden aan de Wateringsesluis. (Foto: CW)

Vissen als stekelbaars en paling kunnen door rinketten (schuiven) in de deuren van de Monstersche sluis al sinds enige tijd van zout naar zoet water komen. Bij de even verderop gelegen Wateringsesluis worden momenteel door het Hoogheemraadschap van Delfland werkzaamheden uitgevoerd om ook daar vismigratie mogelijk te maken.

Chrit Wilshaus

Het leefgebied van de vissen wordt daardoor vergroot en daarmee ook de biodiversiteit en de waterkwaliteit. Een en ander wordt gecombineerd met het uitvoeren van enkele herstelwerkzaamheden in de uit de veertiende eeuw daterende sluis, die de status van gemeentelijk monument heeft. Want historisch erfgoed staat bij Delfland hoog in het vaandel en krijgt daarom nadrukkelijk aandacht bij dit project. Deelnemers aan een werkbezoek, afgelopen dinsdagmiddag, konden daar zelf getuige van zijn en na veiligheidslaarzen en hesje te hebben aangetrokken en een helm opgezet, afdalen in de sluis waar de werkzaamheden plaatsvinden. Onder hen bevinden zich onder andere wethouder Fred Voskamp (CDA) en de hoogheemraden van Delfland Manita Koop, Peter Ouwendijk en Marcel Belt.

Bijzonder project

Daar vertelt Rob Nouse, een van de directievoerders en toezichthouders van Delfland, op een door mankracht zachtjes voortbewogen ponton hoe de gewelven worden hersteld. “Alle losse plekken hebben we eruit gehaald en weer helemaal waterdicht gemaakt. Binnenkort wordt het dan netjes afgewerkt.” Zijn woorden echoën door de gewelven om kort daarna als zeepbellen op de sluismuren uiteen te spatten. Nouse laat desgevraagd weten dat het inderdaad een bijzonder project is. “Je weet van tevoren niet wat je allemaal tegen zult komen.” Wat hij wel weet, is dat het resultaat van de werkzaamheden de uitstraling van vroeger moet opleveren. “Zo gaan we de oude sluisdeuren repareren, zodat ze weer een hele tijd mee kunnen.”

Lokstroom

Weer bovengekomen vertelt Kilian van der Heijden, technisch adviseur civiele techniek bij Delfland, onder andere hoe de vismigratie wordt mogelijk gemaakt. “In de twee keringen wordt een opening gemaakt en daarin wordt een automatische afsluiter geplaatst. Dat is een soort deurtje wat op en neer kan bewegen. Als het water in de haven lager is dan in de boezem, hoeveel lager moet nog worden bepaald, beginnen we met spuien. Doel daarvan is dat dan eigenlijk al iets van een lokstroom ontstaat. De vissen kunnen daar dan tegen in zwemmen en zo de sluiskolk in zwemmen. Het is eigenlijk niet heel anders dan hoe de vismigratie in onze polders werkt.” Verder verduidelijkt Van der Heijden over de pompput van de sluis, waarvan het bovenste deel iets boven de sluis uitsteekt, functioneert en hoe die aangepast gaat worden om efficiënter dan nu het geval is te kunnen werken. “Hij pompt nu heel veel zoet water op wat eigenlijk zonde is. Bovendien verwachten we dat als de deuren straks onder handen zijn genomen we veel minder last zullen hebben van lekwater.”

Uitzichtpunt

Bij de werkzaamheden aan de Wateringsesluis werken het hoogheemraadschap en de gemeente Maassluis nauw samen. Waarbij Delfland in de sluis en de gemeente daarop actief is. De voorgenomen werkzaamheden aan de kademuren vormden voor wethouder Voskamp de aanleiding contact te zoeken met Delfland om te kijken of ze gecombineerd zouden kunnen worden. “Wij willen van de bovenkant van de sluis een uitzichtpunt over de haven maken, waar voorbijgangers ook even kunnen zitten om van het uitzicht te genieten. Daarvoor zullen we het hek meer naar voren plaatsen.” Daarnaast is het volgens de portefeuillehouder de bedoeling de pomp te verzinken. Ook gaat in een bankje op verzoek van het hoogheemraadschap techniek verwerkt worden. Om daar gebruik van te kunnen maken, wordt het bankje zo gemaakt dat het kan worden opengeklapt, aldus de portefeuillehouder.

Volgens een zegsvrouw staat Delfland aan de lat voor droge voeten en schoon water en is waterveiligheid daarom een verantwoordelijkheid van het hoogheemraadschap. Voor de goede orde: de Wateringsesluis voldoet aan de waterveiligheidstoets. 

In de Wateringsessluis.