Deze deelscooters, gestald voor een van de ingangen van winkelcentrum Koningshoek, hebben duidelijk geen spiegels en mogen dan ook eigenlijk niet worden gebruikt.
Deze deelscooters, gestald voor een van de ingangen van winkelcentrum Koningshoek, hebben duidelijk geen spiegels en mogen dan ook eigenlijk niet worden gebruikt. (Foto: CW)

Gratis rijminuten voor wie zijn deelscooter wel goed parkeert

Algemeen

Of een gebruiker zijn deelscooter van GO Sharing na afloop van een rit wel of niet goed heeft geparkeerd, wordt nu alleen nog steekproefsgewijs gecontroleerd. In de (nabije) toekomst zou artificial intellingence (AI), oftewel kunstmatige intelligentie, bij dat controleren een grote rol moeten gaan spelen en de foutparkeerders eruit moeten pikken.

Chrit Wilshaus 

Dat stelt Lloyd Drop zegsman van GO Sharing in reactie op recente publicaties in deze krant. Dat op onze eerdere vragen niet werd gereageerd, kwam volgens hem door een samenloop van omstandigheden. Zoals dat de startup sinds de oprichting in 2019 supersnel is gegroeid en na drie jaar al in vijftig steden in Nederland en in vier landen in Europa actief is maar dat er nog steeds veel vacatures openstaan. De huidige krappe arbeidsmarkt levert zoals bekend voor meer bedrijven momenteel problemen op.

Boete van 75 euro

Maar terug nu naar het onderwerp waar we het eigenlijk over willen hebben: het parkeerbeleid van GO Sharing. “Iemand die zijn scooter parkeert, moet een foto maken om de rit te kunnen afsluiten”, begint Drop. “Die foto’s worden nu steekproefsgewijs gecontroleerd. Als iemand zijn scooter foutparkeert, wordt hij daarop aangesproken. Ondertussen wordt er een systeem verkend wat dit kan doen op basis van AI. Die kan dan alle foto’s scannen en doorgeven aan het systeem als ergens een scooter niet goed is gestald. Of bijvoorbeeld op een geleidelijn staat. Iets wat we uiteraard niet willen. Is het de eerste keer dat een gebruiker zijn scooter niet goed terugzet, krijgt hij een waarschuwing. Gebeurt dit een tweede keer dan kan diegene een boete van 75 euro krijgen. En gaat iemand voor de derde keer in de fout, kan hij van het platform worden verwijderd. Dus dan wordt het account geblokkeerd en kan die persoon geen gebruik meer maken van een scooter. Dat is een beetje bestraffende kant om het zo te zeggen.”

Korting

“Aan de andere kant”, gaat Drop verder, “wil GO Sharing de gebruiker eigenlijk alleen maar motiveren om goed te parkeren want dat werkt veel beter. Daarom delen we gratis tien rijminuten uit als uit een controle blijkt dat iemand zijn deelscooter goed staat geparkeerd. Dus goed rijgedrag wordt door ons beloond. Dat communiceren wij ook in de app, waarin we ook aangeven hoe je een scooter parkeert. Het zal je misschien verbazen maar er zijn nog best veel mensen die dat helemaal niet weten! Mocht het nu zo zijn dat er op een plek heel veel scooter staan, kunnen we via het systeem een bepaalde korting geven op die scooters. Dat is in de app te zien. Daarmee bevorderen we dat een scooter tijdig wordt weggehaald. En verder rijden medewerkers van GO Sharing rond die de accu’s verwisselen en die er ook op letten of een scooter wel of niet goed staat geparkeerd en scooters kunnen verplaatsen indien nodig.”

Oud model

Ondanks introduceerde GO Sharing een nieuwe deelscooter. Drop: “We hebben een eigen ontwikkelcentrum waar van alles wordt getest. Ook technologie. Daar wordt ook gekeken naar hoe parkeeroverlast kan worden tegengegaan. Daarnaast leiden we mensen uiteraard ook op om scooters op een goede manier te gebruiken.” VVD-raadslid Richard Scherpenzeel constateerde vorige week bij het Actualiteitenhalfuur in de gemeenteraad dat er nogal wat scooters van GO Sharing in de stad rondrijden zonder spiegels, terwijl dat wettelijk wel is vereist. “Het model scooter dat in Maassluis beschikbaar is, is een oud model. Daarvan kunnen de spiegels worden losgedraaid. Soms gebeurt dat helaas. Maar bij de nieuwe scooters waar ik het net over had, is dat onmogelijk. Dat is ook de reden dat GO Sharing die scooter nu zelf heeft ontwikkeld en niet meer heeft ingekocht bij een andere partij”, aldus de GO Sharing-woordvoerder.

Afbeelding
Tweemaal brons voor judoka’s Mahorokan bij NK Sport 4 jul, 16:23
Afbeelding
28e Sport- en Speldag bij c.k.c. Maassluis Algemeen 4 jul, 14:30
Afbeelding
Maritieme instapwandeling Maassluis Algemeen 4 jul, 11:19
Afbeelding
Doelgroepenstrook verbindingsweg A16 Breda richting A20 Hoek van Holland (Terbregseplein) wordt opgeheven Auto 4 jul, 10:01
Afbeelding
UPDATE: Verkeershinder boerenprotest in regio valt vooralsnog mee Algemeen 4 jul, 09:45
Afbeelding
Boerenprotest op 4 juli in onze regio: wat zijn de verwachtingen en adviezen? Algemeen 3 jul, 21:08
Afbeelding
Succesvol NK voor vinzwemmers van Delphis Algemeen 3 jul, 18:36
Afbeelding
Kunstwerk van de Maand juli Algemeen 2 jul, 08:29
Afbeelding
Mahorokan judoka Joshua de Lange 5e van Europa Sport 1 jul, 16:32
Afbeelding
Huizenmarkt begint af te koelen: gemiddeld hypotheekbedrag daalt voor het eerst in drie jaar Algemeen 1 jul, 15:00
Afbeelding
Jeugd Kickboksexamens bij Fighting4All Algemeen 1 jul, 13:29
Afbeelding
Klein kindje zwaar gewond na val uit raam - Willem Marislaan Maassluis Algemeen 1 jul, 12:18
Afbeelding
Openbaar Sportplein aan Het Scheur geopend Algemeen 1 jul, 12:08
Digitale krant

    Agenda

Het laatste nieuws uit Maassluis

Op Rodi Maassluis volg je het laatste nieuws uit Maassluis. Rodi Maassluis informeert via nieuws, interviews en tips over ontwikkelingen en activiteiten in de buurt en regio.

Nieuws Maassluis

Via onze nieuwsbrief mis je nu geen enkel nieuwtje uit jouw regio. Elke week krijg je het laatste nieuws uit Maassluis in je mailbox.