Ook voor bouw mantelzorgwoningen gelden regels

Algemeen
Afbeelding
(Foto: pixabay)

De gemeenteraad is vorige week dinsdagavond na een raadsdebat alsnog akkoord gegaan met het afgeven van een Verklaring van geen bedenkingen (VVGB) voor de verbouwing van een schuur tot woning op Zuidbuurt 10. Ook al staat het bestemmingsplan dat niet toe en was er geen bouwvergunning aangevraagd en dus ook niet verleend.

Chrit Wilshaus

Op Forum voor Maassluis na keurden alle andere fracties de illegale bouwactiviteiten af. Voor de raad telt vooral zwaar dat burgers gelijk behandeld moeten worden en dat iets doen wat wettelijk niet is toegestaan niet beloond zou moeten worden. Wethouder Sjoerd Kuiper (PvdA) gaf recent in de commissie aan waarom de gemeente volgens hem niet anders kan dan de VVGB te verlenen. Vooral Jesse de Jong (D66) zat dat niet lekker. Reden voor hem om een debat aan te vragen. Volgens De Jong moet het groene karakter van de Zuidbuurt bewaard blijven. Verder vertelde hij na bestudering van het bestemmingsplan begrepen te hebben dat daar tijdelijk van kan worden afgeweken als het gaat om een zorgwoning. Bijvoorbeeld voor de periode van tien jaar. De Jong zag daarin een mogelijkheid om toch met de VVGB in te kunnen stemmen. Klarie Oosterman (ChristenUnie) vond dat een interessante gedachtegang en daarnaast moet de gemeente volgens haar nadenken hoe dergelijke situaties in de toekomst voorkomen zouden kunnen worden. “De gemeente heeft een goede antenne nodig voor ontwikkelingen in de stad. Een alerte reactie in 2010 had dit kunnen voorkomen”, aldus Oosterman.

In een hoek gezet

Jorrit Keijzer (PvdA) verzocht de wethouder te onderzoeken in hoeverre de VVGB tijdelijk verstrekt kan worden omdat het om een mantelzorgwoning gaat. Dat zorg aan familieleden wordt verleend is belangrijk aldus Denise Mulder (Maassluis Belang). Maar volgens haar kan het niet zo zijn dat mensen krijgen wat zij willen als zij bewust de regels overtreden. “De gemeente is hierdoor in een hoek gezet.” Ook andere fracties gaven in min of meer gelijke bewoordingen aan hier net zo over te denken. Maar volgens Van den Hoek zou er namelijk wettelijk helemaal geen vergunning nodig zijn voor het realiseren van een mantelzorgwoning op eigen terrein. De Jong en anderen bestreden dat en verweten Van den Hoek niet te vermelden dat de wet ook uitzonderingen noemt wanneer dat niet mag. Ook Arnoud van Buren (Leefbaar Maessluys) wist te melden dat de wet niet zomaar een mantelzorgwoning toestaat. Die bijdrage was trouwens zijn maidenspeech.

Tijdelijke voorzieningen

Wethouder Kuiper gaf aan te willen (laten) onderzoeken of het mogelijk is om een VVGB tijdelijk te verlenen, zoals D66 voorstelde. Wel gaf hij de “winstwaarschuwing daar niet te veel van te verwachten.” Dit soort verbouwingen via de ‘mantelzorgroute’ mogelijk maken, zoals een aantal fracties opperden, heeft volgens de portefeuillehouder ook nadelen. “Bovendien spreekt het wetboek over tijdelijke voorzieningen en dit gaat echt over een permanente aanvraag.” In reactie op vragen van Hans van der Burg (VSP) antwoordde Kuiper dat de gemeente niet met terugwerkende kracht kosten in rekening kan brengen bij de bewoners. Zoals het alsnog opleggen van een aanslag onroerendezaakbelasting.