Gijs van Eijsden in Theater Koningshof bij de vleugel.
Gijs van Eijsden in Theater Koningshof bij de vleugel. (Foto: CW)

Koorzangers uitvoering Matthäus Passion in 2023 nog steeds welkom

Algemeen

Wat voor voormalig stadsgenoot Maarten ‘t Hart geldt, geldt ook voor Gijs van Eijsden: geen dag zonder Bach! Zijn liefde voor de Duitse componist bracht hem op het idee na te gaan of het mogelijk is om de Matthäus Passion ook in Maassluis uit te voeren.

Chrit Wilshaus

En dat lijkt te gaan lukken. Althans, datum en uitvoeringslocatie staan al vast: vrijdag 31 maart 2023 in de Groote Kerk. Volgens Van Eijsden een ideale plek om het muzikaal getoonzette lijdensverhaal van Jezus Christus te vertolken: in de tijd van Bach was voornoemd Godshuis al een feit. Bach inspireert altijd, stelt Van Eijsden, die meermaals de Matthäus Passion meezong als koorlid. “Dat is geweldig om te doen.” Zijn liefde voor klassieke muziek en voor Bach ontstond omdat hij, volgens eigen zeggen, een fervent koorzanger is “en de muziek van Bach heel inspirerend is.” Toen hij lid werd van het Rozenburgs Mannenkoor, maar later ook van een oratoriumvereniging, kwam hij in aanraking met muziekstukken als het Requiem van Mozart en van Brahms. “Daardoor werd mijn interesse voor klassieke muziek gewekt. Daarnaast was ik een aantal jaar bestuurslid van het stichtingsbestuur van de Matthäus Passion Schiedam. Daardoor weet ik wat er allemaal bij komt kijken om een dergelijk muziekstuk te kunnen vertolken. Op een gegeven moment dacht ik: zou wat in Schiedam kan ook niet in Maassluis kunnen? Inmiddels ben ik ervan overtuigd dat het gaat lukken!”

Opvoeding en achtergrond

Wie trouwens denkt dat Van Eijsden alleen naar Bach luistert, dus zogezegd met hem opstaat en naar bed gaat, heeft het toch mis. Zo vertelt hij bijvoorbeeld ook graag te luisteren naar Mick Jagger en zijn Rolling Stones. Van Eijsden is dus ‘muzikaal breed georiënteerd. De Matthäus Passion is niet bepaald lichte kost maar Van Eijsden zegt desgevraagd wel iets “te hebben” met het lijdensverhaal van Christus. “Dat heeft met mijn christelijke opvoeding en achtergrond te maken. Trouwens, de meeste koren in mijn tijd hadden een kerkelijke achtergrond. Lid zijn van een koor is ook meer dan samen zingen, het heeft ook te maken met verbondenheid.”

Theater Koningshof

Op een oproep om in 2023 mee te zingen in het koor bij de uitvoering van de Matthäus Passion in Maassluis reageerden tot nog toe 60 zanglustigen. “Het repeteren van dat muziekstuk is op zich al een belevenis, die ik graag ook anderen gun.” En, benadrukt Van Eijsden, zangers (m/v) zijn nog steeds welkom om mee te doen. Dat kan door een e-mail te sturen naar mpmaassluis@gmail.com.  “Verder wil ik nog meegeven: als je het wilt, kun je het.” De eerste repetitie is trouwens op zaterdag 3 september in Theater Koningshof. “Er zijn daar alle faciliteiten om te kunnen repeteren. Toen ik met het idee kwam om de Matthäus Passion in Maassluis uit te voeren, was het vinden van een dirigent het belangrijkst en liefst iemand uit Maassluis. En dat is gelukt, kan ik zeggen! Het is de bekende Maassluise dirigent Leo den Broeder geworden. Vervolgens waren Wim Staessens en Marjan de Groot van Theater Koningshof daar meteen voor te porren. “Om alles in goede banen te leiden, hebben we vervolgens een projectteam gevormd. Dat bestaat uit Corine Boudesteijn, Dik van der Hout, Leo den Broeder, Wim en Marjan namens Theater Koningshof en ik. Verder hebben we een begroting gemaakt en een projectplan opgesteld. Mijn taak is de werving van sponsoring voor het project. Je wordt er stil hoe dit door het bedrijfsleven van Maassluis wordt omarmt; dat voelt als een warme deken.” Bijna het hele bedrag is volgens Van Eijsden al toegezegd door sponsors. Naast fondsen is dat de gemeente Maassluis. “En toen Annemarie Verburg ervan hoorde, vroeg zij zeer enthousiast of zij als solist mocht optreden. En dat is overeengekomen. Met de andere vijf solisten wordt nog onderhandeld. Het orkest wat ons gaat begeleiden is inmiddels ook bekend. Dat wordt het Randstedelijk Sinfonia Orkest. Met de Matthäus Passion willen we Maassluis nog meer cultuur geven en uit laten stralen.”

Afbeelding
Bestelbus gaat in vlammen op Laan 1940-1945 in Maassluis Algemeen 12 aug, 19:34
Afbeelding
Herdenken einde Tweede Wereldoorlog op 15 augustus Algemeen 12 aug, 08:23
Afbeelding
Maassluizer (51) redt twee jongens uit zee bij Hoek van Holland: opletten op zwemveiligheid blijft belangrijk Algemeen 12 aug, 06:50
Afbeelding
Aan motivatie ontbreekt het George Almarrawi niet Algemeen 11 aug, 08:30
Afbeelding
Kinderen amuseren zich naar hartenlust bij Kids Olympics Algemeen 11 aug, 07:07
Afbeelding
Magic Circus staat garant voor topamusement Algemeen 11 aug, 06:30
Afbeelding
Auto rolt het water in terwijl bestuurder iets afgeeft bij woning Hellingkade Maassluis Algemeen 10 aug, 13:56
Afbeelding
Extra maatregelen tegen droogte (nog) niet nodig Algemeen 10 aug, 07:58
Afbeelding
‘Open ride’ van Fietspromo druk bezocht Sport 9 aug, 15:36
Afbeelding
Orgelconcert door Evan Bogerd in Maassluis Algemeen 9 aug, 12:57
Afbeelding
Queen Mary 2 bezoekt Rotterdam voor het eerst in 10 jaar Algemeen 9 aug, 10:30
Afbeelding
Parklif/ve Festival van start gegaan in het park achter Theater Koningshof Algemeen 8 aug, 18:51
Afbeelding
Alsnog Avondvierdaagse medailles voor Oekraïense kinderen Algemeen 8 aug, 15:21
Digitale krant

    Agenda

Het laatste nieuws uit Maassluis

Op Rodi Maassluis volg je het laatste nieuws uit Maassluis. Rodi Maassluis informeert via nieuws, interviews en tips over ontwikkelingen en activiteiten in de buurt en regio.

Nieuws Maassluis

Via onze nieuwsbrief mis je nu geen enkel nieuwtje uit jouw regio. Elke week krijg je het laatste nieuws uit Maassluis in je mailbox.