‘De keuzes die wij maken doen ertoe’

Algemeen
Het nieuwe college bestaande uit Denise Mulder (Maassluis Belang), Sjef Evers (VVD), Sjoerd Kuiper (PvdA) en Corine Bronsveld (CDA).
Het nieuwe college bestaande uit Denise Mulder (Maassluis Belang), Sjef Evers (VVD), Sjoerd Kuiper (PvdA) en Corine Bronsveld (CDA). (Foto: CW)

“Deze plek laat ook zien dat we met elkaar best veel kunnen bereiken als we kijken naar een periode terug en hoe het er hier nu uitziet.” Dat zei Corine Bronsveld, CDA-fractievoorzitter en één van beoogd wethouders in het nieuwe college, vandaag precies een week geleden in het Vrijheidspark in de Burgemeesterswijk.

Chrit Wilshaus

Daar werd toen het coalitieakkoord voor de komende vier jaar, getiteld Samen betrokken het verschil maken, gepresenteerd. Bij die gelegenheid stond Bronsveld ook kort stil bij haar partijgenoot Fred Voskamp die niet terugkeert in het nieuwe college als portefeuillehouder. Over zijn veranderende rol, die volgens Bronsveld niet eenvoudig is, zei ze: “De nuchtere en opbouwende wijze waarop jij dat hebt gedaan, en ons daarin hebt geholpen, zegt veel over wie jij bent en wat jou zo’n ongelooflijk fijn persoon maakt!” Woorden van dank waren er ook voor griffier René van der Hoek voor zijn ondersteunende rol bij de coalitieonderhandelingen die Bronsveld omschreef als van een “indrukwekkende kwaliteit.” Verder had ze een dankwoord en bloemen voor formateur Marco Oosterwijk, “die alles uiteindelijk in goede banen heeft weten te leiden.” Tot slot dankte Bronsveld burgemeester Edo Haan voor zijn inhoudelijke reactie op het akkoord “en voor de zin die hij heeft om er samen met ons uitvoering aan te geven.”

Enorme uitdaging

Naast de eerste burger gaat het college uit vier wethouders bestaan. In dit artikel aandacht voor twee van hen en hun portefeuilles. Die van Sjoerd Kuiper (PvdA) bestaat uit: Wonen, Bouwen, Monumenten, Werk en Inkomen en Integratie en Sociale Cohesie. Corine Bronsveld (CDA) krijgt de portefeuilles Zorg (met Wmo en jeugdhulp), Cultuur, Personeel en Organisatie en Communicatie. Bronsveld zei desgevraagd tevreden terug te kijken op de afgelopen vier jaren. Hoe prettig vindt Bronsveld het verder te kunnen met een aantal dossiers? “Dat is natuurlijk heel erg mooi.” Wat zijn uitdagingen voor haar de komende collegeperiode? “Een enorme uitdaging ligt in de jeugdhulp want wat we willen is niet in één keer gerealiseerd; dat gaat echt heel veel inzet en betrokkenheid vragen. Dat geldt ook voor de Wmo. Zo zal het aantal ouderen in Maassluis dat langer thuis blijft wonen toenemen en daarmee de vraag naar thuishulp. Voor alles wat wij als college doen, geldt: de keuzes die wij maken doen ertoe; dat wil ik echt goed in het vizier houden.” Heeft Bronsveld nog bepaalde aandachtspunten wat betreft haar werkwijze? “Zelfkritisch (op mezelf) blijven en af en toe checken of mensen me wel begrepen hebben en of ik begrepen heb wat anderen tegen mij zeggen!”

Aanpak van schulden

Volgens Kuiper is de stad nooit af maar heeft hij de afgelopen vier jaar wel een heleboel zaken in werking gezet. “Je zou kunnen zeggen: het schip is te water gelaten. Ik vind het bijvoorbeeld heel mooi wat we hebben kunnen doen in Stroomopwaarts-verband. Zoals het aan het werk helpen van inwoners. Maar ook de aanpak van schulden. Of het instellen van een Team Kindertoeslagenaffaire. Dat hebben we op een hele innovatieve manier gedaan. Ook zijn we het Schuldenlab begonnen. En wat nieuwbouw betreft, hebben we als college bijvoorbeeld afspraken met Maasdelta kunnen maken over de afronding van de Burgemeesterswijk. Dat dossier is van 2018 en ik zou er grote moeite mee hebben gehad als het zou worden uitgevoerd zoals het er toen lag. Daarin hebben we echt een aantal zaken voor elkaar gekregen wat positief heeft uitgewerkt op de woningbouwproductie als geheel. Iets waar ik best wel trots op ben.”

Weer op kennismakingsbezoek

Wat ziet Kuiper als uitdaging voor de komende jaren? “Het bouwen van voldoende woningen en het zorgen voor doorstroming om de schaarste zoveel mogelijk te bestrijden, zodat de schaarse woningen zo goed mogelijk benut worden. Gaat Kuiper dingen anders doen? “Ja, ik wil wel echt een frisse, nieuwe start maken. Dus ga ik her en der weer bewust op kennismakingsbezoek. En van de zomer ga ik weer stages lopen. Door corona kwam dat er niet meer van. Tegelijkertijd neem je de kennis en ervaring die je hebt opgebouwd wel mee. Wat mij sinds anderhalf jaar steeds meer zorgen baart, en waar ik de komende periode nadrukkelijk bij stil wil staan, is de menselijke maat. Uiteraard zijn er wetten en regels waar we ons aan moeten houden maar we mogen daarbij nooit de mensen uit het oog verliezen om wie het gaat. Dus ook de menselijke maat niet.”